Είσαι χρήστης ουσιών; Ξεχνάς το δίπλωμα οδήγησης!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 19:21 Είσαι χρήστης ουσιών; Ξεχνάς το δίπλωμα οδήγησης! (Φώτο: Εισαγγελέας Λαμίας κ. Νικήτας Θεολογίτης)

Παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας κ. Νικήτα Θεολογίτη, με σκοπό την πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων.

Ναρκωτικά και δίπλωμα δεν πάνε μαζί. Αυτό ουσιαστικά είναι το μήνυμα που στέλνει ο Εισαγγελικός Λειτουργός, ο οποίος με πρόσφατη παραγγελία που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητά να ελέγχονται όσοι συλλαμβάνονται για κατοχή και χρήση ναρκωτικών, εάν έχουν άδεια ικανότητας οδήγησης αυτοκίνητου ή δικύκλου, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να αφαιρείται.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι που συλλαμβάνονται με ναρκωτικές ουσίες, δηλώνουν ότι είναι οι ίδιοι χρήστες, για να "πέσουν στα μαλακά", αφού ο νομοθέτης είναι επιεικής για όσους είναι εξαρτημένοι και κατέχουν ναρκωτικά για δίκη τους χρήση.

Όμως, ο νόμος από την άλλη λέει, ότι δεν μπορούμε να οδηγούμε υπό την επήρεια ουσιών, κάτι που μεχρι τώρα, όπως στην πράξη φαίνεται, δεν ελέγχονταν στο βαθμό που θα έπρεπε.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας Νικήτας Θεολογίτης, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο θέμα των ναρκωτικών, αλλά και πολύ καλός γνωστής της νομοθεσίας, ζητά από τις αστυνομικές αρχές πέρα από τη δικογραφία που θα σχηματίζεται για το θέμα της κατοχής ναρκωτικών, ο έλεγχος να συνεχίζεται και προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου.

Τα ναρκωτικά αιτία πολλών θανατηφόρων τροχαίων (φώτο αρχείου)

Η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών συγκαταλέγεται στις συχνότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κάνναβη είναι η πιο συχνή ουσία από τα παράνομα ναρκωτικά που ανιχνεύτηκαν στους οδηγούς, ακολουθεί η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες. Από τα φάρμακα, οι βενζοδιαζεπίνες ήταν η πιο συχνή ουσία που ανιχνεύτηκε και τα οπιοειδή φάρμακα τα λιγότερο συχνά.

Σε άλλη έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκε ότι μεταξύ οδηγών που σκοτώθηκαν σε δυστύχημα, το 25% είχαν στο αίμα τους, ναρκωτικά. Τα συχνότερα ναρκωτικά ήταν η μαριχουάνα, η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες.

Με τα ναρκωτικά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια συγκεντρώσεων στο αίμα, για τα οποία όλοι συμφωνούν ότι ελαττώνουν τις ικανότητες οδήγησης. Για το λόγο αυτό, είναι δύσκολο να ελέγχονται οι οδηγοί. Το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο διότι υπάρχουν ναρκωτικά που παραμένουν στον οργανισμό των χρηστών για πολλές μέρες ή εβδομάδες μετά από μια λήψη.

Η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, διαφέρει από χώρα σε χώρα. Επίσης ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών, δεν είναι ο ίδιος σε όλες τις χώρες.

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κάνναβη μπορεί να μειώσει την ικανότητα οδήγησης και ότι οι βενζοδιαζεπίνες προκαλούν εν γένει διαταραχές της ικανότητας. Από τα οπιοειδή, η ηρωίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά την ικανότητα οδήγησης, η
μεθαδόνη σε μικρότερο βαθμό και η βουπρενορφίνη σε ακόμη μικρότερο.

Τα στοιχεία για τα διεγερτικά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και η έκσταση είναι πιο συγκεχυμένα, προκύπτει όμως ότι οι υψηλές δόσεις συνδέονται με διαταραχές της ικανότητας οδήγησης.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση