Θυελλώδεις άνεμοι και στη Φθιώτιδα - Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 09:55 Θυελλώδεις άνεμοι και στη Φθιώτιδα - Ο καιρός το Σαββατοκύριακο (φώτο αρχείου)

Ισχυροί νοτιάδες και βροχές - Προσοχή στις μετακινήσεις - Την τελευταία φορά που είχαμε τόσο ισχυρούς ανέμους στη Φθιώτιδα, έπεσαν δέντρα και ξηλώθηκαν στέγες.

Διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα πλήξουν τη χώρα από Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα με βροχές, τοπικά ισχυρές καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις νοτιάδες 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ, τόσο στα πελάγη όσο και στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στη δυτική Ελλάδα (κυρίως την Ήπειρο), την ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Το Σαββατοκύριακο λόγω των θυελλωδών νοτιάδων στα πελάγη αναμένονται σημαντικά προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, ενώ είναι αυξημένη η πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού στις αρχές της νέας εβδομάδας αναμένεται η σταδιακή επικράτηση ΒΔ ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας κατά 4-5 βαθμούς, ενώ τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα:

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι την Δευτέρα το πρωί θα είναι τα διαδοχικά κύματα βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τους πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις ΝΔ ανέμους 8 έως και 9 μποφόρ. Θα υπάρχουν ωστόσο και διαστήματα βελτίωσης με ταυτόχρονη εξασθένηση των νοτιάδων. 
Οι πολύ υψηλές εντάσεις των ανέμων αναμένονται τη νύχτα της Παρασκευής και τη νύχτα του Σαββάτου-ξημερώματα Κυριακής και θα πλήξουν κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες της Οίτης και ΒΒΔ της Λαμίας προς το Δομοκό. Για το λόγο αυτό απαιτείται οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές κατά περιόδους. Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται το μεσημέρι. Οι ΝΔ άνεμοι θα έχουν ένταση αρχικά 3-5 μποφόρ αλλά από το μεσημέρι και μετά θα ενισχυθούν σταδιακά στα 6-7 και τη νύχτα στα 8 τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-15 βαθμούς.
 

Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και γρήγορη βελτίωση. Τη νύχτα ωστόσο ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου και θα σημειωθούν πάλι βροχές. Οι ΝΔ άνεμοι θα έχουν ένταση 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί από 11-16 βαθμούς.

Ο καιρός στην Ελλάδα

Το Σάββατο στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά καθώς και τα ημιορεινά της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική-κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες αλλά και βαθμιαία βελτίωση από το μεσημέρι. Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5-7 και στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 
 

Την Κυριακή στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά αλλά βαθμιαία θα περιοριστούν στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ στα δυτικά 5-7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και στο Αιγαίο 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση