Από καλοκαίρι.. Φθινόπωρο - Πότε χαλάει ο καιρός!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017 13:30 Από καλοκαίρι.. Φθινόπωρο - Πότε χαλάει ο καιρός!

Ο καιρός στη Φθιώτιδα θα χαλάσει από το απόγευμα της Κυριακής με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές...

Τα προγνωστικά θέλουν την επικείμενη κακοκαιρία να είναι αρκετά ασυνήθιστη για την εποχή και μάλιστα στην κεντρική Ελλάδα. Ο καιρός τη Δευτέρα θα έχει Φθινοπωρινό χρώμα, με ολοήμερη συννεφιά, ποτιστική βροχή και ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίας (23-25 η μέγιστη).

Το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή βέβαια θα προλάβουμε να κάνουμε μπανάκι στη θάλασσα, αλλά από το απόγευμα της Κυριακής αποχαιρετάμε (ευτυχώς για λίγο) το καλοκαίρι...

Τη Δευτέρα οι βροχές θα είναι κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Ελλάδα. Σίγουρα στο κόκκινο θα βρεθούν οι Σποράδες, Μαγνησία και βόρεια Εύβοια (πιθανόν η ανατολική και η βόρεια Φθιώτιδα επίσης), όπου λόγω των ισχυρών και συνεχών βροχοπτώσεων δεν αποκλείονται πλημμυρικά φαινόμενα (δείτε ενδεικτικό χάρτη βροχής για το πρωί της Δευτέρας στο τέλος του άρθρου).

Σύμφωνα με τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Για σήμερα Σάββατο θα διατηρηθεί το μελτέμι στο Αιγαίο (6 μποφόρ), ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει αισθητή πτώση.
 
Την Κυριακή στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και το ΒΔ Αιγαίο θα είναι ισχυρές, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.
 
Την Δευτέρα: Στο κόκκινο τη Δευτέρα οι Σποράδες, Μαγνησία, βόρεια Εύβοια (πιθανόν ανατολική και βόρεια Φθιώτιδα επίσης), τα παράκτια τμήματα των νομών Πιερίας-Λάρισας και η ευρύτερη περιοχή του βορειοδυτικού Αιγαίου που ξεκινάει από τον Θερμαϊκό κόλπο συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκιδικής.
 
Στις παραπάνω περιοχές προβλέπονται πολύ ισχυρές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις κατά τόπους, οι οποίες θα είναι στάσιμες για πολλές ώρες και ανατροφοδοτούμενες.
 
Η αίτια του φαινομένου αυτού θα είναι η σύγκλιση ανέμων διαφορετικών κατευθύνσεων (βορειοδυτικός που κατέρχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο με τον βορειοανατολικό από το βόρειο Αιγαίο, όπως φαίνεται στο συνημμένο σχήμα). Λόγω αυτής της σύγκλισης (της σύγκρουσης δηλαδή αυτών των διαφορετικών ανέμων), θα δημιουργηθεί μια εκτεταμένη βαριά νέφωση φθινοπωρινού τύπου, που θα δίνει συνεχείς και έντονες βροχές πάνω από συγκεκριμένες περιοχές καθ' όλη τη διάρκεια της Δευτέρας. 
 
Λόγω των πολύ μεγάλων υψών βροχόπτωσης που δίνουν τα προγνωστικά μοντέλα, είναι σχεδόν βέβαιο οτι σε κάποιες από τις προαναφερθείσες περιοχές θα προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο θα αντιμετωπίσουν οι Σποράδες, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής.
 
Την Τρίτη οι βροχές θα περιοριστούν στην ανατολική χώρα (Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες και νησιά του ανατολικού Αιγαίου), αλλά βαθμιαία και εκεί θα έχουν σταματήσει έως το μεσημέρι.
 
Από την Τετάρτη έως και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, δεν φαίνονται βροχές και η θερμοκρασία σταδιακά θα επανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα (33-35 βαθμοί) με το μελτέμι στο Αιγαίο να φτάνει τα 5-6 μποφόρ.
 
 
Ο καιρός στη Φθιώτιδα
Από το απόγευμα της Κυριακής καθώς και καθ' όλη τη διάρκεια της Δευτέρας ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τη Δευτέρα οι βροχές θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση κατά 10 βαθμούς σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα και η μέγιστη τη Δευτέρα θα ανέλθει στους 23-25 βαθμούς! Πιο αναλυτικά:
 
Για το Σάββατο προβλέπεται ηλιοφάνεια με ασθενείς ανέμους και τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει τους 31 βαθμούς.
 
Την Κυριακή προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες στη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 22-29 βαθμούς.
 
Την Δευτέρα προβλέπεται νεφελώδης καιρός με βροχές, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση δε θα ξεπεράσει τους 23-25 βαθμούς.
 
(Χάρτης βροχής για το πρωί της Δευτέρας)
Προσαρμοσμένη αναζήτηση