Φωνές διαμαρτυρίας στις επιλογές διευθυντών στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017 10:23 Φωνές διαμαρτυρίας στις επιλογές διευθυντών στη Φθιώτιδα

Μέσω της συνέντευξης επήλθαν ανακατατάξεις στις αξιολογήσεις...

Πληθαίνουν τα παράπονα και οι φωνές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενόψει της τελικής ανακοίνωσης των οριστικών πινάκων αξιολόγησης των υποψηφίων Διευθυντών.

Ήδη την Παρασκευή εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατά της μοριοδότησης από την αρμόδια επιτροπή και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα να γίνει όπου χρειαστεί παράδοση - παραλαβή μεταξύ παλαιών και νέων διευθυντών (λήξη θητείας 31/7).

Το σημείο όπου υπάρχουν τα παράπονα είναι φυσικά το κομμάτι της συνέντευξης όπου η αξιολόγηση υπόκειται στην κρίση των μελών της επιτροπής, εκ των οποίων τα πέντε μέλη είναι ορισμένα με απόφαση υπουργού.

Στη Φθιώτιδα

Αν και με την πρώτη ματιά σε τοπικό επίπεδο, οι υπεύθυνοι «δεν έσπασαν αυγά» αφού τα 8αρια έχουν δοθεί στη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, εν τούτοις σε κάποιες περιπτώσεις εκτός από το αίσθημα της αδικίας, φέρνουν και ουσιαστικές αλλαγές στη σειρά κατάταξης. Σε καμία περίπτωση βέβαια στη Φθιώτιδα δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα αξιολόγησης με βαθμολογίες ακόμη και κάτω από τη μονάδα όπως καταγράφηκε και σε ρεπορτάζ ιστοτόπων με αντικείμενο την εκπαίδευση, ειδικά όμως στη δευτεροβάθμια οι διαφορές της μίας - μιάμισης μονάδας (6,3 η χαμηλότερη βαθμολογία) φέρνουν ανακατατάξεις που δεν πέρασαν απαρατήρητες. Αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις, που από όσο μαθαίνουμε αποτυπώνονται στις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση εκπαιδευτικού που σημείωνε ότι αν δεν υπήρχαν ανελαστικές επαγγελματικές υποχρεώσεις από το έτερο μέλος της οικογένειας, θα αναζητούσε την τύχη του στο εξωτερικό, θέλοντας να ξεφύγει από την εσωτερική αναξιοκρατία!

Στις ποικίλες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι στην συνέντευξη λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη του Συλλόγου διδασκόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Συνέντευξη γίνεται από ανθρώπους ιδιαίτερα υπεύθυνους. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν και τις απόψεις του Συλλόγου. Εάν ένας Σύλλογος λέει πως ο “χ” εκπαιδευτικός με κανένα λόγο δεν είναι κατάλληλος  ως υποψήφιος Διευθυντής πρέπει να τον πάρουν υπόψιν , διότι η Συνέντευξη όσο δομημένη και να είναι , όσο καλών προθέσεων και να είναι βασίζεται και στην κρίση, όσων κάνουν συνέντευξη".

Το συγκεκριμένο θέμα φυσικά σηκώνει περισσότερη κουβέντα σχετικά με την αντικειμενικότητα του συστήματος κρίσεων ειδικά όταν κάποιος ελέγχεται με τον νέο νόμο από μέλη που έχουν επιλεγεί με προηγούμενο!

Σε πολλές εκ των περιπτώσεων ο θυμόσοφος λαός σωστά αναφέρει ότι το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» και όσο θα υπάρχουν πολιτικές επιλογές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, θα δίνονται πάντα οι αφορμές που θα φέρνουν στην επιφάνεια τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων στην εκπαίδευση.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση