Κρούσμα ελονοσίας από τσίμπημα κουνουπιού - Σε καραντίνα 4 χωριά

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 09:08 Κρούσμα ελονοσίας από τσίμπημα κουνουπιού - Σε καραντίνα 4 χωριά

Σε συναγερμό οι αρχές - Οδηγίες στους κατοίκους από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε καραντίνα είναι τέσσερα χωριά του Δήμου Θηβαίων και συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Πλαταιών, μετά από σχετική οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω του εγχώριου κρούσματος ελονοσίας που καταγράφηκε στην περιοχή πριν από δέκα ημέρες περίπου.

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκε την τοπική κοινότητα των Λεύκτρων προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για τη μετάδοση της νόσου, τα συμπτώματα της ασθένειας και τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το άτομο το οποίο νόσησε, από τσίμπημα κουνουπιού στην περιοχή κατοικίας του, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και είναι καλά στην υγεία του.

Ελονοσία - Βασικές πληροφορίες - Γενική περιγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα  

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε 91 χώρες/περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2016), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου. 

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.  

Επιπρόσθετα, τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, καταγράφηκαν -σχεδόν κάθε έτος- σε διάφορες περιοχές της χώρας κρούσματα P.vivax ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (σε ασθενείς που δεν ανέφεραν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες), κυρίως ως σποραδικά κρούσματα, αλλά και σε συρροές (ιδίως τα έτη 2011-2012).

Στον Πίνακα που ακολουθεί απεικονίζεται ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ελονοσίας ανά επιδημιολογική κατάταξη και έτος, τα τελευταία έτη.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πίνακας 1: Κρούσματα ελονοσίας ανά επιδημιολογική κατάταξη κρούσματος (εισαγόμενο, με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης) και έτος νόσησης1 (για τα εισαγόμενα) ή εκτιμώμενης προσβολής (για τα εγχώρια), Ελλάδα, 2009 – 2016.

Έτος νόσησης / προσβολής  

Κατάταξη κρούσματος

Εισαγόμενα κρούσματα

Κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης2

2009

44

7

2010

40

4

2011

54

42

2012

73

20

2013

22

3

2014

38

0

 2015  79  6
 2016  111 6
1. Κρούσματα στα οποία δεν καταγράφηκε η πληροφορία αυτή (έτος νόσησης), κατατάχθηκαν με βάση το έτος νοσηλείας ή δήλωσης.
2. Δεν συμπεριλαμβάνονται γνωστές, καταγεγραμμένες υποτροπές κρουσμάτων και δύο εγχώρια κρούσματα από P.malariae (το 2012), που αποδόθηκαν σε προηγούμενες περιόδους μετάδοσης.
3. Δεν συμπεριλαμβάνονται δύο εγχώρια κρούσματα ελονοσίας P.vivax, με έναρξη συμπτωμάτων το 2016, που αποδόθηκαν στην προηγούμενη περίοδο μετάδοσης 2015 και δύο κρούσματα ελονοσίας άγνωστης κατάταξης

 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ετήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης της ελονοσίας για τη χώρα μας.

Όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, παρά την εξάλειψη της ελονοσίας από τη χώρα μας το 1974, το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό σε ορισμένες περιοχές, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (Aνωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που έρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.
Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την προστασία από τα κουνούπια και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών  αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς και επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα.
Στην επιτυχή -μέχρι στιγμής- πρόληψη της επανεγκατάστασης της ελονοσίας στη χώρα θεωρείται ότι συνέβαλε μία σειρά επίπονων δράσεων δημόσιας υγείας και πρόληψης που εφαρμόσθηκαν, με τη συνεργασία πολλών φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ανέπτυξε ήδη από το 2012 και εφαρμόζει συστηματικά και αδιαλείπτως Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ενώ το καλοκαίρι του 2015 δημοσιεύθηκε το Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας «ΜΕΡΟΠΗ» του Υπουργείου Υγείας. Βάσει αυτών των σχεδίων, οι βασικές δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ελονοσίας περιλαμβάνουν (επιγραμματικά): εκτίμηση κινδύνου, ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και της εργαστηριακής διάγνωσης της νόσου, ορθή διαχείριση των ασθενών, δράσεις ενημέρωσης κοινού, επαγγελματιών υγείας και φορέων, δράσεις για την επιτήρηση και τον έλεγχο των κουνουπιών, μέτρα για την ασφάλεια του αίματος.
Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις αντιμετώπισης της ελονοσίας στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στις εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης της ελονοσίας.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση