Πως οι Αλμυριώτες συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017 19:08 Πως οι Αλμυριώτες συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας

Ο Αλμυρός απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος στις 17 Αυγούστου 1881.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Αλμυρού κατακτήθηκε από τους Τούρκους πρώτα το 1396, αλλά η δεύτερη και οριστική υποταγή του έγινε το 1414 σύμφωνα με το almyros-city.gr.

Όσον αφορά την απελευθέρωση του Αλμυρού όλα φαίνεται ότι άρχισαν στα τέλη του 1880 όταν σημαντικές μάχες διεξήχθησαν στην περιοχή. Ήταν Ιανουάριος του 1878 όταν στη Μονή Ξενιάς, οι Αλμυριώτες έγραψαν ιστορία και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στον κατά πολύ υπέρτερο αριθμητικά τουρκικό στρατό.

Τον Φεβρουάριο του 1878 στον Πλάτανο, όπου η πρώτη μάχη υπήρξε νικηφόρα και οδήγησε τους οπλαρχηγούς στην απόφαση να ανακηρύξουν την ελευθερία και την ένωση της Επαρχίας Αλμυρού με την Ελλάδα. ενώ παράλληλα συνέστησαν και κυβέρνηση υπό την προεδρία του Αχιλλέα Βελέντζα, σύμφωνα με το almyros.gr.

Δυστυχώς η επόμενη μάχη στον Πλάτανο, παρά τον ηρωισμό των επαναστατών και τις μεγάλες απώλειες των Τούρκων, έληξε με ήττα και αποχώρηση των Ελλήνων. Μετά την αποχώρησή τους ο Πλάτανος έγινε παρανάλωμα του πυρός. Αποχωρώντας οι Αλμυριώτες οπλαρχηγοί Θρασύβουλος και Αχιλλέας Βελέντζας συμμετείχαν με εκλεκτό σώμα 400 εθελοντών από την περιοχή του Αλμυρού στη μάχη της Μακρυνίτσας, όπου εκ νέου μεγαλούργησαν με την αυτοθυσία και τον ηρωισμό τους.

Αυτά τα γεγονότα και άλλα στη Θεσσαλία προκάλεσαν έντονη διπλωματική δραστηριότητα, η οποία οδήγησε τελικά στην υπογραφή της Συμφωνίας της Κωνσταντινουπόλεως για την προσάρτηση - Απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο οι σύγχρονοι Αλμυριώτες τιμούν τους ήρωες - προγόνους τους για τις μάχες που έδωσαν για να σωθεί ο τόπος.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση