Η Αυτοδιοίκηση θρηνεί για το θάνατο του Σταμάτη Γκάβαλη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 16:01 Η Αυτοδιοίκηση θρηνεί για το θάνατο του Σταμάτη Γκάβαλη

Η είδηση του θανάτου του Σταμάτη Γκάβαλη, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση μεταξύ των ανθρώπων με τους οποίους συναναστράφηκε πολιτικά και αυτοδιοικητικά.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να σημειώσουν λίγα λόγια για τον άνθρωπο και συνάδελφο, Σταμάτη Γκάβαλη.

Βαγγέλης Αποστόλου (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος στη Στερεά Ελλάδα): Είμαι συγκλονισμένος από την είδηση του ξαφνικού θανάτου του Σταμάτη Γκάβαλη. Ενός ανθρώπου τον οποίο χαρακτήριζε το υψηλό ήθος, η πραότητα, η εντιμότητα και η διάθεση προσφοράς, ειδικά προς τη Χαλκίδα και την Εύβοια που υπηρέτησε άξια από πολλές αυτοδιοικητικές και άλλες θέσεις. Ιδιαίτερα θέλω να εξάρω τον πολιτικό πολιτισμό του Σταμάτη, χαρακτηριστικό του που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω συνεργαζόμενος άριστα και επί πολλά χρόνια μαζί του, παρότι ανήκαμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήριά μου.

Κώστας Μπακογιάννης (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας): Είναι πολύ σκληρό να αποχαιρετάς έναν δικό σου άνθρωπο, πόσο μάλλον έναν τόσο νέο άνθρωπο. Σήμερα το πρωί ξαφνικά χάσαμε τον Σταμάτη Γκάβαλη. Ο Σταμάτης αφιέρωσε τη ζωή του στα κοινά και στην Εύβοια που τόσο αγαπούσε. Από το 1986 που εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Χαλκιδέων, μέχρι σήμερα, υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση από διαφορετικές θέσεις με αυταπάρνηση, πίστη και ενθουσιασμό. Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ευβοϊκής Αναπτυξιακής σε αυτή την θητεία, εργάστηκε άοκνα και αποτελεσματικά, με στοχοπροσήλωση, αγκαλιάζοντας την καινοτομία και τις νέες ιδέες. Έντονα πολιτικοποιημένος, με ξεκάθαρες ιδεολογικές θέσεις, υπερασπίζονταν με τόλμη και γενναιότητα τις απόψεις του, υπηρετώντας την παράταξη του με ανιδιοτέλεια και επιλέγοντας συνειδητά να κερδίζει τον βίο του στην ελεύθερη αγορά. Εξαιρετικός οικογενειάρχης, προσέφερε την αγάπη του και την στήριξη του απλόχερα, με ευαισθησία και σεβασμό. Ευγενής, πνεύμα ανήσυχο και ελεύθερο που ξεχείλιζε από καλοσύνη. Μας τίμησε όχι μόνο με τη συνεργασία του, αλλά κυρίως τη φιλία και την εμπιστοσύνη του. Σταμάτη μου, θα μας λείψεις πολύ.

Νίκος Στουπής (Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας ΠΣ Στερεάς Ελλάδας): Με απέραντο σεβασμό και απεριόριστη εκτίμηση αποχαιρετούμε τον συνάδελφο και  φίλο Αυτοδιοικητικό Περιφερειακό Σύμβουλο ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΚΑΒΑΛΗ που τόσο πρόωρα και άδικα μας άφησε.

· Η συνεχής και αδιάλειπτη παρουσία του στα κοινά,

· το πράο του χαρακτήρα του σε στιγμές  σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης,

· η στάση του να ακούει,να σέβεται και να μην υποτιμά την άποψη του πολιτικού του αντίπαλου,

· η επιμονή στην υπεράσπιση της πολιτικής και ιδεολογικής του άποψης, που έφτανε στα όρια της έκφρασης της διαφωνίας με θέσεις του πολιτικού του χώρου

· η προσήλωση στην αναζήτηση συγκλίσεων επί των πολιτικών αποφάσεων ακόμα και σε κρίσιμα θέματα που χειριζόταν,

αποτελούν παρακαταθήκη και παράδειγμα προς μίμηση στο πολιτικό προσωπικό, ιδιαίτερα της Αυτοδιοίκησης.

Η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας έχασε έναν χρήσιμο πολιτικό άντρα. Η αυτοδιοίκηση έναν που την τίμησε,  και η  πολιτική έναν που είχε να της προσφέρει πολλά ακόμα.

Στους οικείους του τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

Κώστας Χαϊνάς (Περιφερειακός Σύμβουλος):  Σήμερα το πρωί έφυγε ένας πραγματικός αγωνιστής της ζωής, συνάδελφος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ένας αληθινός φίλος, ο Σταμάτης Γκάβαλης. Με πολλά χρόνια στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. 
Δεν ήμασταν στην ίδια παράταξη, αλλά δεν θυμάμαι θέμα στο οποίο να συζητήσουμε ουσιαστικά και να έχουμε σημαντικές διαφορές. Τα τελευταία τρία περίπου χρόνια που συμμετείχαμε και οι δύο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε πολλά θέματα και να διαπιστώσουμε πολλά κοινά μας σημεία, παρότι εγώ προερχόμουν από την αριστερά, ενώ ο Σταμάτης από την δεξιά. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να συναντηθούμε ουσιαστικά και μάλιστα να ταυτιστούμε σε πολλά θέματα που συζητούσαμε στο ΠΣ, είτε εκτός για την πολιτική επικαιρότητα και για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Και αυτή η συνάντηση ήταν πάνω στις κοινές αξίες, της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και του πολιτικού φιλελευθερισμού και ορθολογισμού. 
Ο Σταμάτης ήταν από τους περιφερειακούς συμβούλους με ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στις συνεδριάσεις του ΠΣ. Ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας στο Νομό Ευβοίας, δεν κουράστηκε ποτέ να τρέχει σε πόλεις και χωριά του Νομού, για να ενημερώσει τους πολίτες για τα αναπτυξιακά προγράμματα που διαχειριζόταν και που τους δινόταν η δυνατότητα να επιχειρήσουν. Ο Σταμάτης πίστευε βαθειά ότι χωρίς την παραγωγή πλούτου από τις πιο δημιουργικές και υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, κανένα Κράτος, καμιά Περιφέρεια δεν μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να ενδιαφερθεί για τους κοινωνικά αδύνατους. Ήταν ένας άξιος εκπρόσωπος του φιλελευθερισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό του Σταμάτη που εκτιμούσα ιδιαίτερα.
Ο Σταμάτης Γκάβαλης ήταν μια ελεύθερη φωνή, με πολιτικό ανάστημα πολύ μεγαλύτερο από τις δημόσιες θέσεις που κατέκτησε και υπηρέτησε όλα τα χρόνια.

Πολύς κόσμος αφήνει τα μηνύματά του στην προσωπική σελίδα που είχε στο facebook

Προσαρμοσμένη αναζήτηση