Ιωάννης Σταματέλος: Ένας Λαμιώτης στα χαλάσματα της Norcia

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 20:13 Ιωάννης Σταματέλος: Ένας Λαμιώτης στα χαλάσματα της Norcia

Εθελοντής στον European Solidarity Corps στα ερείπια που άφησε ο σεισμός των 6,5 ρίχτερ.

Ο νεοσύστατος Οργανισμός European Solidarity Corps, βρέθηκε στις 17 Αυγούστου 2017 με εθελοντές του από έξι χώρες, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Πορτογαλία, το Μεξικό, το Περού και την Γαλλία, στην πληγείσα από τον Εγκέλαδο μικρή πόλη της Κεντρικής Ιταλίας Norcia.

Ανάμεσά τους και ένα παιδί από τη Λαμία ο Ιωάννης Σταματέλος, που θέλει να προσφέρει μέσω του εθελοντισμού σε αυτή την πόλη με τους τέσσερις χιλιάδες κατοίκους. Πριν από ένα χρόνο στις 24 Αυγούστου και στη συνέχεια στις 30 Οκτωβρίου του 2016 καταστράφηκε από δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις 6,2 και 6,5 βαθμούς ρίχτερ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αξιολόγησης φυσικών κινδύνων Πάολο Μπαζουρο του Πανεπιστημίου Ανωτερων Σπουδών στην Πάβια, που μίλησε στον Guardian τα αποτελέσματα αυτών των σεισμών ήταν εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια, ναοί και μουσεία. Πέρα από τις υλικές ζημιές όμως, 14.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τόσο  από την Νόρτσια αλλά και από τις γύρω περιοχές. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να μένουν σε ξενοδοχεία, σε τροχόσπιτα και άλλες προσωρινές εγκαταστάσεις.

«Τα στοιχεία αυτά τα είχα διαβάσει πριν έναν χρόνο στην διεθνή ειδησεογραφία χωρίς να μου απασχολήσουν τις σκέψεις μου πάνω από μερικά λεπτά. Μέχρι που έκανα την εγγραφή μου ως εθελοντής στην ιστοσελίδα του νεοσύστατου οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου προσφέρει ευκαιρίες σε οποιοδήποτε Ευρωπαίο πολίτη να γίνει εθελοντής και να προσφέρει το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε εμείς οι άνθρωποι, να φτιάχνουμε ισχυρές κοινωνίες μέσα από την αλληλοβοήθεια και την συνεργασία», λέει στο LamiaReport ο Ιωάννης Σταματέλος.

«Ως απόφοιτος ψυχολογίας γνωρίζω ότι οι άνθρωποι διεγείρονται συναισθηματικά όταν βρίσκονται κοντά στο συμβάν που παρατηρούν, σε διαφορετική περίπτωση, απλώς διαβάζοντας κάποια καταστροφική είδηση από απόσταση η επίδραση είναι σημαντικά μικρότερη. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση μου, η θεωρία που διάβασα μεταμορφώθηκε σε πραγματικότητα. Στην Νόρτσια συνειδητοποίησα ότι οι ειδήσεις -αντίθετα από ότι συνηθίζεται να λέγεται - δεν διακρίνονταν από υπερβολή αλλά μάλλον το αντίθετο», προσθέτει ο νεαρός Λαμιώτης εθελοντής.

Το μεγαλύτερο κομμάτι τις Norcia δεν είναι πλέον κατοικήσιμο, ο ναός του Αγίου Βενέδικτου έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά με εξαίρεση την πρόσοψη. Το μουσείο της πόλης που στεγάζεται στο ιστορικό κάστρο ονόματι «Καστελλίνα», επίσης δεν είναι διαθέσιμο για το κοινό. «Τα πράγματα ειναι πραγματικά χειρότερα από ότι τα φανταζόμουν πριν έρθω στην πόλη», επισημαίνει ο Ιωάννης Σταματέλος.

Αναφορικά με το έργο του Οργανισμού European Solidarity Corps, βοηθά στην αναστήλωση βασικών ιστορικών κτιρίων της πόλης αλλά και να υποστηρίξουν παιδιά και ηλικιωμένους που είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Προσπαθούμε να δώσουμε στους ανθρώπους της Νόρτσια τη δυνατότητα, να ψυχαγωγηθούν, και να κερδίσουν μια καινούργια κοινωνική ταυτότητα μέσα από την αλληλεγγύη και την βοήθεια που τους παρέχουμε ως μια καινούργια προοπτική εξέλιξης», συμπληρώνει ο νεαρός Λαμιώτης. Και συμπληρώνει: «Τα πρωινά πηγαίνουμε στους παιδικούς σταθμούς για να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά. Εκεί ζωγραφίζουμε παίζουμε κρυφτό, μπάλα, μήλα, φτιάχνουμε ξύλινες κατασκευές, παιχνίδια γνωριμίας, μαθήματα αγγλικών κ.α.

Επίσης το εθελοντικό μας έργο περιλαμβάνει διαπολιτισμικές εκδηλώσεις παρουσιάζοντας διαφορετικά ήθη και έθιμα. Μαγειρεύουμε φαγητά από τις χώρες που προερχόμαστε, στην συνέχεια χορεύουμε Ζορμπά, παίζουμε τοπικά παιχνίδια χαρτιών όπως το Μπρισκολα (ένα δημοφιλές παιχνίδι στην Ιταλία), κιθάρα και γενικά προωθούμε το Ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Τελευταία έχουμε στήσει και ένα κιόσκι στην κεντρική πλατεία της πόλης ονόματι ‘’πιάτα σαν Μπενεντέτο’’ όπου παρέχουμε πληροφορίες στους κατοίκους για τις εθελοντικές εργασίες που προσφέρουμε και για πιθανές εργασίες που χρειάζονται και θα ήταν δυνατόν να υλοποιήσουμε όπως για παράδειγμα να καθαρίσουμε τα σπίτια τους από τα συντρίμμια, να τους αγοράσουμε ψώνια από την αγορά ή απλώς να συνομιλήσουμε μαζί τους..» Κάποιες φορές αυτό είναι αρκετό, μας εκμυστηρεύεται.

«Ένα νεαρό κορίτσι από την περιοχή μου είπε: είμαστε νέοι, θα τα ξαναφτιάξουμε όλα από την αρχή εφόσον εμείς είμαστε καλά…»

Και ως επίλογο ο Ιωάννης Σταματέλος θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην πατρίδα του και ειδικά στη Λαμία: «ο εθελοντισμός έχει πολλά να προσφέρει τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Όλοι οι εθελοντές εδώ δεν έχουμε άλλο κίνητρο από το να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, να βελτιωθούμε οι ίδιοι ως άνθρωποι, και τέλος να προωθήσουμε την αλληλεγγύη προς την κοινωνία που ξεπερνάει το εγωκεντρικό προσωπικό όφελος…»

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση