Τον Οκτώβρη ξεκινά η χρηματοδότηση των Δήμων για την αγροτική τους οδοποιία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 12:59 Τον Οκτώβρη ξεκινά η χρηματοδότηση των Δήμων για την αγροτική τους οδοποιία

Πλέον των 10 εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς τους τα επόμενα τρία χρόνια.

Ευχάριστα ήταν τα νέα που μετέφερε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με την χρηματοδότηση τους για έργα αγροτικής οδοποιίας.

Έτσι στην πρόσκληση που έχει ήδη κοινοποιηθεί για έργα περίπου 3,2 εκ ευρώ προστίθενται άλλα 8 εκατομμύρια που εξασφαλίσθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, για τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης των Δήμων για την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.

«Η Περιφέρεια εμπλέκεται μόνο στο κομμάτι της μεταφοράς των πόρων από το Υπουργείο στους Δήμους. Οι Δήμοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν το μοντέλο κατανομής κι εμείς θα το υιοθετήσουμε. Σας καλώ λοιπόν όλους να κινηθούμε ταχύτατα και να πετύχουμε μεγάλη απορροφητικότητα», είπε ο κ. Μπακογιάννης που φέρνει το θέμα στο περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας με τους Δήμους να λαμβάνουν κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, 2,7 εκατ. ευρώ με πρώτη δόση τον Οκτώβριο του 2017.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Λουκάς Υπερήφανος, αναγνώρισε τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου για τη νέα κατανομή, που αφορά αποκλειστικά τη Στερεά Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την σημαντική του συμβολή, ωστόσο όπως επεσήμανε: «Η Π.Ε.Δ. θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την καθιέρωση μιας πάγια χρηματοδότηση των Δήμων μέσω του Υπουργείο Εσωτερικών και της ΣΑΤΑ». Ο κ. Υπερήφανος δεσμεύτηκε ότι οι Δήμοι θα ολοκληρώσουν άμεσα τις ενέργειές τους για την άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος και θα ξεκινήσουν την υλοποίηση των έργων καθώς οι ανάγκες είναι πραγματικές και υψηλής προτεραιότητας για τους Δήμους. Κλείνοντας τη συνεδρίαση τόνισε: «Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση για να συνδράμουμε στην ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Τέλος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Μπακογιάννης ανέλυσε τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής ώστε να «αλλάξει ριζικά πρόσωπο ολόκληρο το αγροτικό οδικό δίκτυο». «Εμείς έχουμε να κάνουνε δύο βασικές κινήσεις. Να σχεδιάσουμε και να φροντίσουμε να υλοποιηθεί το σχέδιο μέχρι τη χρηματοδότησή του. Σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρούμε να κλείσουμε πληγές δεκαετιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Με την λογική της αλλαγής της νοοτροπίας αδιαφορίας, στοχεύουμε σε ανάπτυξη που ξεκινά, όπως πάντα λέω, από κάτω προς τα πάνω. Δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη αν δεν δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες και οι συνθήκες δημιουργούνται μέσω των υποδομών, των εργαλείων που διαθέτεις σε εκείνους που παλεύουν γι’ αυτήν καθημερινά. Εκσυγχρονίζοντας και κάνοντας πιο εύκολη την ζωή των αγροτών, των εμπόρων, των επαγγελματιών, αλλάζεις τα δεδομένα, δημιουργείς βάσεις για την εκκίνηση μίας περιόδου που θέλει το κράτος δίπλα στον επαγγελματία και όχι απέναντί του. Αυτή είναι η αρχή και ο μπούσουλάς μας σε κάθε μελέτη και κάθε απόφασή μας» είπε χαρακτηριστικά.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση