Υπό κατάληψη το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 12:20 Υπό κατάληψη το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας

Τι ζητούν οι μαθητές - Τι προβλήματα δημιουργούνται.

Δεν πρόλαβε να βγει ο Σεπτέμβρης και το πρώτο σχολείο τελεί υπό κατάληψη στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στη Λαμία με το 1ο ΕΠΑΛ.

Οι μαθητές που βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης (27/9) πίσω από τη σιδερένια πόρτα, καταγγέλλουν τις συνθήκες στις οποίες λειτουργεί το σχολείο, αλλά και θέματα που άπτονται γενικώς της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα ζητούν βιβλία για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ διαμαρτύρονται για την ειδικότητα που χάθηκε από τη Λαμία (αυτή των Δομικών Έργων) και οι μαθητές αναγκάστηκαν να μετακινηθούν αλλού.

Στα υπόλοιπα, που είναι και τα πιο γνωστά, έχουν να κάνουν με τα χρόνια προβλήματα ενός κτιρίου που δεν παραδόθηκε ποτέ και το οποίο στοιχίζει πανάκριβα στον σχολικό προϋπολογισμό για τη συντήρησή του.

Αυτό που πρέπει να ομολογήσει κανείς όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές προσπάθειες για τη λύση πολλών εξ αυτών, που συγχρόνως βοηθούσαν στην οικονομία ενέργειας. Το φετινό πείραμα με την πρόσθεση θερμαντικών σωμάτων και την αλλαγή αλουμινίων, αν αποδώσει θα εφαρμοστεί παντού σε μια προσπάθεια να μαζέψουν τα έξοδα για τη λειτουργία του.

Δυστυχώς όμως και πέρα από τα όποια δίκαια αιτήματα των μαθητών, το συγκεκριμένο σχολείο σε κάθε κατάληψη πληρώνει ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ. Ήδη την περασμένη Δευτέρα (25/9), σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην 1η απόπειρα που έκαναν οι μαθητές για κατάληψη, άγνωστοι βρήκαν την ευκαιρία να «τρυπώσουν» και να κλέψουν το χαλκό από ψυκτικό μηχάνημα. Το ποσό που εξασφάλισαν οι άγνωστοι δράστες, ευτελές σε σχέση με τη ζημιά που προκάλεσαν σε ένα ακριβό μηχάνημα.

Η ιστορία αυτή φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται κάθε φορά που οι μαθητές ξεκινούν κατάληψη. Κανείς φυσικά δεν κατηγορεί τα ίδια τα παιδιά, αλλά είναι προφανές, μετά από τόσα καταγεγραμμένα περιστατικά, ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τις καταλήψεις για να μπορούν να υποστηρίζουν τις παράνομες δράσεις τους.

Προς το παρόν η συνέλευση των μαθητών θα καθορίσει την στάση τους στη συνέχεια, στο πλαίσιο ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τη Διεύθυνση για την επίλυση των μικρών θεμάτων που αφορούν τη συντήρηση του κτιρίου και την καθαριότητά του, αλλά και με τη σκέψη να προστατέψουν το σχολείο τους από παράνομες πράξεις όπως περιγράψαμε πιο πάνω.    

Προσαρμοσμένη αναζήτηση