Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 10:11 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Η 10η Οκτωβρίου, έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας. Το 2017 προβάλλεται το ζήτημα της εργασίας. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην εργασία σε συνθήκες ελευθερίας, ισότητας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Με την εργασιακή αποκατάσταση το άτομο εξασφαλίζει, όχι μόνο τους οικονομικούς πόρους, που απαιτούνται για την καθημερινή του διαβίωση, αλλά επιπλέον αναπτύσσει τις κοινωνικές δεξιότητες του, αποκτά ανεξαρτησία, ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση του, ασκείται σωματικά, στηρίζεται ψυχικά και γενικότερα νιώθει μέλος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
 
Στο παρελθόν επικρατούσε η αντίληψη ότι ψυχική διαταραχή και ικανότητα για εργασία ήταν αδύνατο να συμβαδίσουν. Ωστόσο, στις μέρες μας γνωρίζουμε πως πάρα πολλοί πάσχοντες είναι σε θέση να εργαστούν και κυρίως ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη. Να σημειωθεί πως έως το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη νόσο παγκοσμίως. Αν και έχουν γίνει βήματα προόδου στο ζήτημα της εργασίας, περίπου 90% των ψυχικά ασθενών παραμένουν άνεργοι, ενώ το 70% αυτών επιθυμούν να εργασθούν. Είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί εργασία για τους πάσχοντες εξαιτίας νομικών και κοινωνικών κυρίως εμποδίων, με συνέπεια μόλις ένα μικρό ποσοστό με διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή να βρίσκει επαγγελματική διέξοδο. 
 
Οι περισσότεροι εργοδότες παραμένουν διστακτικοί και ανησυχούν πως ένας εργαζόμενος με διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή δεν θα είναι αποδοτικός ή θα δημιουργήσει και προβλήματα στο χώρο εργασίας του. Αντιθέτως, όμως έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά από αυτά τα άτομα έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και είναι ικανά να απορροφηθούν όχι μόνο σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας αλλά και σε καλύτερα αμειβόμενες. Πολλά από αυτά τα άτομα, όντως δυσκολεύονται σε ζητήματα της προσωπικής τους ζωής, παρ όλα αυτά δίνουν το 100% στο χώρο εργασίας τους. Απαιτείται μέριμνα για αυτούς τους εργαζόμενους, που να συνδυάζει την ευελιξία με το σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου. 
 
Το κοινωνικό στίγμα της ψυχικής νόσου στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας έχει ηλικία αιώνων. Οι άνθρωποι με ψυχικές αναπηρίες χαρακτηρίστηκαν με την ταμπέλα του «τρελού» και ιστορικά αποκλείστηκαν και περιθωριοποιήθηκαν από την κοινωνία θεωρούμενοι ως ανίκανοι να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους και για τα απλά ζητήματα της ζωής τους. Το κοινωνικό στίγμα τους στέρησε το δικαίωμα στο να απολαύσουν αγαθά όπως η αυτόνομη στέγαση, η εκπαίδευση και η εργασία. Η στάση αυτή βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι η κοινωνία έχει αποτινάξει τις προκαταλήψεις της απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες.
 
Η προεπαγγελματική και επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση του χρόνιου ψυχωσικού αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα και προϋπόθεση επιτυχούς κοινωνικής του ένταξης και αυτόνομης διαβίωσης. Βεβαίως, η εργασιακή αποκατάσταση δεν είναι στόχος οικονομικής αυτοδυναμίας και επαγγελματικής κατοχύρωσης του ασθενούς, αλλά και τμήμα της ευρύτερης θεραπευτικής διαδικασίας, με στόχο την κοινωνική του επανένταξη. Αυτό αποτελεί και το φώς στη σήραγγα (τούνελ) της περιπέτειας του ψυχικά πάσχοντος.
 
Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων «ΤΟ ΣΤΕΚΙ»
 
Το Επιστημονικό Προσωπικό
Προσαρμοσμένη αναζήτηση