«Μαλλιά - κουβάρια» στις πολυκατοικίες για το πετρέλαιο θέρμανσης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 09:00 «Μαλλιά - κουβάρια» στις πολυκατοικίες για το πετρέλαιο θέρμανσης

Διανομή από Παρασκευή, αλλά η μία μετά την άλλη γενική συνέλευση ενοίκων - ιδιοκτητών πολυκατοικιών αποφασίζουν αρνητικά για θέρμανση με πετρέλαιο!

Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης για το 2017 -18, ωστόσο η ημερομηνία φαίνεται να έχει μικρή σημασία για τους Έλληνες καταναλωτές.

Συνήθως την 1η ημέρα διάθεσής του προς τα νοικοκυριά, οι παραγγελίες προερχόντουσαν από πολυκατοικίες μετά από σχετική απόφαση των συνελεύσεων τους για τη θέρμανση των διαμερισμάτων. Οι ανεξάρτητοι καταναλωτές (με ατομικό λεβητοστάσιο), δεν είχαν ποτέ δέσμευση ως προς την ημερομηνία και συνήθως έβαζαν είτε όταν «έσφιγγαν» τα κρύα είτε όταν άκουγαν ότι έπεφτε η τιμή του.

Όλα αυτά όμως ανήκουν σε άλλες εποχές προ-μνημονιακές. Φέτος τα πράγματα αναμένονται ακόμη χειρότερα για το ελληνικό νοικοκυριό και εν γένει για όσους μένουν στην Ελλάδα.

Η διαρκής λιτότητα μαζί με τις διάφορες ειδήσεις για ψαλίδισμα του επιδόματος θέρμανσης, φέρνει τους καταναλωτές να έχουν στρέψει οριστικά την πλάτη τους προς την κατανάλωση πετρελαίου.

Η είδηση επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις δεκάδων συνελεύσεων πολυκατοικιών που αποφάσισαν να θερμάνουν τα διαμερίσματά τους με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από την κεντρική θέρμανση που λειτουργεί με πετρέλαιο! Με τα εσωτερικά φέσια να έχουν ανεβεί επικίνδυνα κανείς δεν είναι σε θέση να ρισκάρει επιπλέον έξοδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν εντάσεις μέχρι να βγει η τελική απόφαση που ήταν αρνητική για το άναμμα του καυστήρα. Κάποιοι θα κάνουν χρήση του νομοσχεδίου για τον «Έλεγχο και Προστασία Δομημένου Περιβάλλοντος» ορίζει ότι η αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση και η σύνδεση με το φυσικό αέριο ή χρησιμοποιώντας άλλο σύστημα μπορεί να γίνει ακόμη και αν δεν υπάρχει η συναίνεση της γενικής συνέλευσης

(Διαβάστε σχετικά: Τι αλλάζει στην αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες).

Και οι ατομικοί καταναλωτές όμως φέτος θα είναι πιο επιφυλακτικοί ειδικά από τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να ψαλιδίζει κατά 50% το επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι πολλά νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να αγοράσουν περίπου με 1 ευρώ το λίτρο (0,97 για πρωτεύουσα - συμπρωτεύουσα), χωρίς το ευεργετικό 25λεπτο στα πρώτα 800 λίτρα ποσότητα που αναλογεί σε σπίτι 100 τετραγωνικών για μια 4μελη οικογένεια.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους - διανομείς, οι παραγγελίες είναι και φέτος ελάχιστες, ενώ μικρή ελπίδα υπάρχει μέσω των διευκολύνσεων των πιστωτικών καρτών που μετακυλεί το κόστος σε μήνες με λιγότερα έξοδα. Ακόμη κι έτσι όμως το σύνολο που καταναλώνει το μέσο νοικοκυριό δεν έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες του αλλά με την τσέπη του. Σύμφωνα με επαγγελματία του χώρου «η οικογένεια θα βάλει 800 με 1000 λίτρα σταθερά. Ανεξάρτητα αν πέρυσι είχε βαρύ χειμώνα ή πρόπερσι είχε περισσότερες ημέρες ήλιο. Τα ίδια λίτρα θα βάλει αν έχει την ίδια τιμή. Αν κοπεί το επίδομα τότε η ποσότητα που θα βάλει θα είναι τέτοια ώστε στο σύνολο της να μην δαπανήσει περισσότερα χρήματα από πέρυσι…».

Αυτά και καλό Χειμώνα!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση