Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα για πετρέλαιο θέρμανσης - Άρχισε ο «εμφύλιος» στις πολυκατοικίες - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 08:27 Ώρα για πετρέλαιο θέρμανσης - Άρχισε ο «εμφύλιος» στις πολυκατοικίες - ΒΙΝΤΕΟ

Ποια θα είναι φέτος η τιμή στη Φθιώτιδα;

Μπορεί  η ανακοίνωση, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δεδομένων  και το Σύστημα Διαχείρισης Πετρελαίου Θέρμανσης, να βγήκε εγκαίρως προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές για το πότε θα ξεκινήσει η διάθεσή του πετρελαίου για το Χειμώνα, αλλά που υπάρχουν καταναλωτές;!

Επισήμως, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η έναρξη της χειμερινής περιόδου διακίνησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης είναι η Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 και η λήξη την Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, σύμφωνα με την τροποποίηση διατάξεων του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» άρ.73., καθώς η 15η Οκτωβρίου πέφτει Κυριακή, αλλά ποιος ενδιαφέρεται;

Όπως σας μεταφέραμε στο ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών, το κλίμα είναι ψυχροπολεμικό. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις οι ένοικοι - ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων απλά συμφώνησαν διαφωνώντας ότι δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο.

Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις όπου υπήρξαν άγριοι καυγάδες με αφορμή και παλαιά χρέη. Εν τω μεταξύ φέτος η κατάσταση έχει πραγματικά χειροτερέψει και τα λιγοστά νοικοκυριά που έβαλαν πέρυσι πετρέλαιο, μεγάλο ποσοστό καταφεύγει σε έτερες λύσεις.

Όλα τα παραπάνω τα επαληθεύει και η κα Ντίνα Καλτσά, που έχει το Γραφείο Διαχείρισης Κτιρίων - Πολυκατοικιών «Πήγασος» στη Λαμία, που κάνει λόγο για μείωση της τάξεως του 60%!

Επιγραμματικά σημειώνουμε ότι οι φετινές τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν στα 97 λεπτά για Αττική και Θεσσαλονίκη και στο 1 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα, ανάμεσά τους και η Λαμία. Στα νησιά οι τιμές θα είναι 2 με 3 λεπτά υψηλότερες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών νομού Φθιώτιδας Βασίλη Αδάμ θα ήταν ευχής έργου η τιμή να ξεκινήσει έστω και οριακά κάτω από το ένα ευρώ και αν είναι δυνατόν στο περσινό κλείσιμο που ήταν μεταξύ 97 και 99 λεπτών το λίτρο. «Την Παρασκευή το μεσημέρι στις 12 και με το τιμολόγιο στα χέρια μας θα μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς την τιμή που θα δώσουμε στον καταναλωτή», είπε στο LamiaReport ο κ. Αδάμ.

Μέχρι τώρα όπως μας επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών, οι παραγγελίες είναι ελάχιστες στο σύνολο των πρατηρίων και αυτές περιλαμβάνουν λίγα λίτρα κυρίως για την εξασφάλιση ζεστού νερού.

 «Είναι γεγονός πλέον ότι ο καταναλωτής δε βάζει πετρέλαιο βάσει των αναγκών του, αλλά σύμφωνα με αυτά που του περισσεύουν», μας τονίζει ο κ. Αδάμ.

Αυτό που για πολλούς, επηρεάζει σημαντικά τις φετινές παραγγελίες είναι ότι δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη τα κριτήρια διανομής του επιδόματος θέρμανσης και οι περικοπές φημολογείται ότι θα μειώσουν τον αριθμό των δικαιούχων κατά 300.000, ψάχνοντας κάποια εκατομμύρια που αποτελούν μνημονιακή δέσμευση. Μια λύση που δόθηκε τις προηγούμενες χρονιές με τις πιστωτικές κάρτες, ίσως βοηθήσει και φέτος κάποια νοικοκυριά, αλλά όταν τους πρώτους μήνες υπάρχουν ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας και σίγουρα κάποια πάγια, ακόμη κι έτσι δύσκολα μπορείς να ανταποκριθείς.