Η απάντηση Παπαγγελόπουλου στον Σαρακιώτη για τα «πόθεν έσχες»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 11:27 Η απάντηση Παπαγγελόπουλου στον Σαρακιώτη για τα «πόθεν έσχες»

Με σημαντική καθυστέρηση απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, στον Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη (και σε άλλους 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Θανάσης Μιχελής) σε σχετική ερώτηση, αναφορικά με τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες».

Στην ερώτησή του, ο κ. Σαρακιώτης είχε επισημάνει τον παραλογισμό της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης εκ μέρους συμπολιτών μας, χωρίς διάκριση είτε είναι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, είτε συμμετέχουν σε διάφορα συλλογικά όργανα, όπως σχολικές επιτροπές. Κατά συντριπτική πλειοψηφία,  όπως επισήμανε στην ερώτησή του οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονται αφιλοκερδώς δίχως, δηλαδή, την παραμικρή αποζημίωση ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, «είναι αναπληρωματικά μέλη που δεν έχουν καν παραστεί στις συλλογικές διαδικασίες».

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις έγιναν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά προξένησε και σειρά παραπόνων επί της διαδικασίας. Ο κ. Σαρακιώτης είχε ζητήσει, λοιπόν, «την επανεξέταση του πλαισίου εφαρμογής του νόμου και τη μη επιβολή προστίμων τουλάχιστον για φέτος».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου, «τα αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών, που δε μετείχαν τελικά σε συλλογικές διαδικασίες, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης». Όσον αφορά δε την επίδειξη επιείκειας για τα φετινά πρόστιμα, συμπεριλαμβάνεται δέσμευση του Υπουργείου ότι «θα ληφθεί πρόνοια για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης των υπόχρεων προσώπων, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης».

Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρεται και εντός της απάντησης του Υπουργείου, ότι η φετινή χρονιά ήταν μεταβατική προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της διαφάνειας και από το επόμενο έτος, η διαδικασία θα απλοποιηθεί περαιτέρω.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση