Τι προτείνει η αρμόδια Επιτροπή για τη διαχείριση αδέσποτων στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 14:33 Τι προτείνει η αρμόδια Επιτροπή για τη διαχείριση αδέσποτων στη Λαμία

Συνεδρίασε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017,στα γραφεία του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας η Επιτροπή για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Λαμιέων.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η σημαντική αύξηση των αδέσποτων στην πόλη και οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και η εκπαίδευση - ενημέρωση των πολιτών ώστε να έχουν σωστή συμπεριφορά απέναντί τους.

Αναλυτικά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1.Ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Λαμιέων σχετικά με τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων και τις επιθέσεις σε πολίτες καθώς και οι ενέργειες που έγιναν από τις αρμόδιες αρχές μετά τις επανειλημμένες σχετικές προτάσεις της Επιτροπής

Συνοπτικά η Επιτροπή επαναλαμβάνει πως ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων σκύλων αντιμετωπίζεται:

1.Με στειρώσεις των δεσποζόμενων ζώων

2.Με υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων του Δήμου Λαμιέων και καταγραφή τους στο Μητρώο του Δήμου

3.Με δημιουργία δικτύου υπεύθυνων υιοθεσιών

4.Με ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα

5.Με συνεχείς ελέγχους από Δήμο και Αστυνομία και τηνεπιβολή προστίμων όσων παραβαίνουν τον νόμο (εγκαταλείψεις, τσίπ και κτηνιατρική φροντίδα)

Για την προστασία των πολιτών από τις συνεχείς εγκαταλείψεις ζώων που παρατηρούνται τελευταία πανελλήνια εκτός των παραπάνω έχουμε προτείνει:

1. Ενημέρωση-εκπαίδευση των πολιτών για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων (ενημερωτικές εκπομπές, φυλλάδια, σποτάκια στα ΜΜΕ, μαθήματα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία κλπ)

2. Διάσπαση των αγελών (μετακίνηση του αρχηγού, στείρωση της θηλυκής κλπ)

3.Την τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων σε συγκεκριμένα  σημεία της πόλης και την φροντίδα τους από πολίτες φιλόζωους ώστε να μην κυκλοφορούν πεινασμένα αδέσποτα

2.Η Επιτροπή προτείνει προς τον Δήμο Λαμιέων να σταλεί επιστολή προς τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων όπου θα ζητά την συνεργασία τους στην καταγραφή όλων δεσποζόμενων ζώων της περιοχής τους, σε μία προσπάθεια χαρτογράφησης του πληθυσμού των. Να σημειωθεί πως ήδη υπάρχει καταγραφή των αδέσποτων ζώων στις Τοπικές Κοινότητες του δήμου μας.

3.  Σε συνέχεια των ανωτέρω και έως αποδώσουν τα προτεινόμενα μέτρα προτείνεται η άμεση κυκλοφορία φυλλαδίου όπου θα αναφέρονται οι  τρόποι αντιμετώπισης των αδέσποτων σκύλων από τους πολίτες ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι οχλήσεις και τα προβλήματα που προκαλούνται.Ταυτόχρονα προτείνεται να ανακοινωθεί προς τους δημότες που έχουν δεσποζόμενα ζώα καταληκτική συγκεκριμένη ημερομηνία ώστε να καταχωρήσουν τον αριθμό σήμανσης (τσιπ) του ζώου τους στην Τράπεζα Δεδομένων του Δήμου Λαμιέων.

Μετά την λήξη του χρονικού ορίου που θα τεθεί να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από κοινού με την Αστυνομία ώστε να ξεκινήσουν αυστηροί-εντατικοί έλεγχοι στα δεσποζόμενα ζώα και επιβολή προστίμου στους ιδιοκτήτες όσων δεν έχουν σημανθεί, αφού αυτά θεωρούνται εν δυνάμει αδέσποτα αν εγκαταλειφθούν.

4. Έγινε αναλυτική ενημέρωση για την διαδικασία και τον προγραμματισμό των  περισυλλογών και επανεντάξεων αδέσποτων στον Δήμο Λαμιέων σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επιλογή και οριοθέτηση των περιοχών του δήμου όπου γίνονται οι υποχρεωτικές από τον νόμο επανεντάξεις καθώς και λεπτομερής προσδιορισμός και έλεγχος της πυκνότητας του πληθυσμού των ζώων που επανεντάσσονται.

5. Έγινε ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (συνθήκες ευζωίας ζώων, συνθήκες εργασίας απασχολούμενων, επισκεψιμότητα πολιτών, πορεία τοποθέτησης τηλεφωνικής γραμμής και ιντερνέτ, προμήθειες φαρμάκων, αναλώσιμων και ζωοτροφών, βελτίωση εγκαταστάσεων και τρόπος προώθησης υιοθεσιών).

6.Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής (1/6/2017) έχουν πραγματοποιηθεί στο ΚΠΑΖ:

  • 192 εμβολιασμοί
  • 19 υιοθεσίες
  • 185 σημάνσεις με τσιπ
  • 122 περισυλλογές ενήλικων σκύλων
  • 44 περισυλλογές κουταβιών
  • 120 επανεντάξεις
  • 9  θάνατοι ενηλίκων σκύλων
  • 21θάνατοι κουταβιών
  • 3 θάνατοι μικρών γατιών
  • 1 θάνατος ενήλικης γάτας
  • 103 στειρώσεις σε θηλυκά σκυλιά
  • 50 στειρώσεις σε αρσενικά σκυλιά
  • 7 στειρώσεις σε γάτες
  • 153 χειρουργικές επεμβάσεις

Στην δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκονται στο ΚΠΑΖ:

  • 200 στειρωμένα σκυλιά
  • 54 αστείρωτα σκυλιά (κουτάβια ή ασθενή)
Προσαρμοσμένη αναζήτηση