Οι «χρυσοθήρες» επιστρέφουν στη Γούρα και στα «Προσήλια»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 11:44 Οι «χρυσοθήρες» επιστρέφουν στη Γούρα και στα «Προσήλια»

Εκδόθηκε η άδεια από την Αποκεντρωμένη και θα έχουν εφτά ημέρες να βρουν το θησαυρό.

Διά της νομίμου οδού, σύγχρονοι «χρυσοθήρες» προχωρούν τις επόμενες ημέρες στην εύρεση θησαυρού στην ορεινή περιοχή “Κοπάνες” και “πέντε βρύσες” των κοινοτήτων Ανάβρας (Γούρα) και Κωφών της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού, στα όρια, αλλά και εντός του δάσους στα «Προσήλια», με χρονικό περιθώριο των ανασκαφών τη μία εβδομάδα.

Όπως διαβάζουμε στο επίσημο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εξέδωσε και τη σχετική άδεια επέμβασης, πρόκειται για δασική έκταση 845,85 τετραγωνικών. Η αίτηση έγινε από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό διαχειρίσεως συνδιακατεχόμενου εξ αδιαιρέτου δάσους Προσήλια Μαυρίκης Κωφών (κατά 50%), δύο Καρδιτσιώτες με ποσοστό 20 και 3%, ενός κατοίκου από τα Σέρβια Κοζάνης (22%) και ενός κατοίκου από το Λουτρό Ελασσόνας (κατά 3%).

Ψάχνοντας στον τοπικό τύπο βρήκαμε δημοσίευμα του almyros.gr που αναφέρεται στο μύθο του θησαυρού του αντάρτη Αραμπατζή και στις παλαιότερες προσπάθειες που έχει κάνει η ομάδα που είναι συγγενείς του στα παραπάνω μέρη:

«Δεν βρέθηκε ο θησαυρός που έψαχναν τις τελευταίες δέκα ημέρες σε ορεινή δύσβατη περιοχή της Ανάβρας, στη θέση «Κοπάνες».

Οι τέσσερις καταδείκτες (ένας από Σέρβια Κοζάνης, δύο από την Καρδίτσα και ένας από την Ελασσόνα), που είχαν δηλώσει το μέρος και είχαν εξασφαλίσει τη σχετική άδεια για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις εργασίες εύρεσης του θησαυρού, όπου οι φήμες ήθελαν να βρίσκονται θαμμένες μεγάλες ποσότητες με λίρες από την κατοχή (1947), αντίκρισαν με μεγάλη χαρά την είσοδο ενός σπηλαίου από την Τετάρτη 10 Απριλίου.

Το πρωί της Πέμπτης, 11 Απριλίου 2013, έγιναν οι απαραίτητες έρευνες εντός του σπηλαίου και στο σημείο έφθασαν περισσότεροι εκπρόσωποι δημόσιων υπηρεσιών και όχι μόνο (πυροτεχνουργοί του Στρατού, Πυροσβεστική και Σπηλαιολόγος), ελπίζοντας ότι θα υπάρχει κάτι εντός. Κατά τη διάρκεια των ερευνών έδωσαν επίσης το παρών η Αστυνομία, η Αρχαιολογία, η Κτηματική, η Εφορία, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Αλμυρού αλλά και του Δασαρχείου.

Μετά από έρευνες που έγιναν εντός του σπηλαίου, δεν βρέθηκε ίχνος χρυσού, προς απογοήτευση των τεσσάρων πολιτών που ξόδεψαν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις έρευνες, αλλά και των υπολοίπων που θα εισέπρατταν μερίδιο από το θησαυρό. Το σπήλαιο είχε ύψος στην αρχή του περί τα δύο μέτρα και έφθανε έως τα έξι, ενώ το συνολικό μάκρος είναι οκτώ μέτρα.

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου, θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης της περιοχής που  έγιναν οι εκσκαφές, συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ.»

Φήμες; Διαδόσεις;

Όπως μαρτυρούν κάτοικοι των Κωφών, το 2012, μια ομάδα, κατόρθωσε να βρει μέρος κάποιου -ίσως άλλου- θησαυρού στις «Κοπάνες», χωρίς να έχει άδεια γι’ αυτό το σκοπό. Ίσως ποτέ να μην μάθουμε πραγματικά την αλήθεια…

Προσαρμοσμένη αναζήτηση