Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα λέει στον Μπακογιάννη να τα ακούει ο Αποστόλου!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 18:00 Τα λέει στον Μπακογιάννη να τα ακούει ο Αποστόλου!

Τι ζητάει ο συνδυασμός του Αποστόλου "Στερεά σε νέα τροχιά" από τον Μπακογιάννη, για να τα πράξει ο Αποστόλου!

Μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί κυρίως της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, θίγει σε δελτίο τύπου η Περιφερειακή παράταξη «Η Στερεά σε νέα τροχιά».

Η επιστημονική επάρκεια του νέου επικεφαλής της παράταξης και γεωπόνου Νίκου Στουπή, δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις ως προς την αναγκαιότητα παρέμβασης της Περιφέρειας στην κατεύθυνση υποστήριξης των αγροτών ενημερωτικά αλλά και με την εξασφάλιση αποζημίωσης από μέρους της πολιτείας, εξαιτίας της ανομβρίας που φέρνει κακή χρονιά.

Το οξύμωρο βέβαια είναι στο τελευταίο κομμάτι αυτό που αναφέρει την επικοινωνία «με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας ώστε να εξαντληθούν οι δυνατότητες  να δοθεί η προβλεπόμενη βοήθεια στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς από τον ασφαλιστικό φορέα του ΕΛΓΑ , όπως η κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία προβλέπει». Ο κ. Στουπής ήταν ο Πρόεδρος του παραπάνω φορέα επί θητείας του νυν υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος μέχρι παραιτήσεως από το Περιφερειακό αξίωμα ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Στερεάς σε νέα τροχιά».

Το γεγονός ότι το «διαζύγιό τους» έλαβε χώρα σε πολύ χαμηλούς τόνους τον Απρίλιο του 2016, αυτό φαίνεται ότι δε σημαίνει ότι οι δύο άνδρες εξακολουθούν να έχουν τις σχέσεις του παρελθόντος, αφού πλέον χρειάζονται τη διαμεσολάβηση του Μπακογιάννη για να πράξει ο υπουργός - ο φίλος από τα παλιά όπως έγραφε στην ανακοίνωση παραίτησης ο κ. Στουπής - τα αυτονόητα!

Το δελτίο τύπου:

Η παρατεταμένη ξηρασία  φέτος που έπληξε και πλήττει κυρίως τους ελαιώνες όπου καλλιεργούνται μη αρδευόμενες ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ελιές, στις χώρες της Μεσογείου και στη χώρα μας, όσον δε αφορά την Περιφέρεια μας στα γεωγραφικά διαμερίσματα κυρίως Εύβοια-Φθιώτιδα –Φωκίδα και δευτερευόντως Βοιωτία , φαίνεται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις αποδόσεις και την ποιότητα της σημαντικής καλλιέργειας της Ελιάς. Οι επιπτώσεις αναμένονται σημαντικές τόσο για τον μεταποιητικό κλάδο και κυρίως στο εισόδημα των ελαιοκαλλιεργητών.  

Η πρόωρη ωρίμανση,  οι  αφυδατωμένοι καρποί , η πρόωρη καρπόπτωση, η μικρότερη ελαιοπεριεκτικότητα άρα και η σημαντική μείωση της απόδοσης ελαιολάδου / συγκομιζόμενο ελαιόκαρπο, ο αναμενόμενος  επηρεασμός  της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου με αυξημένα και πιο έντονα τα χαρακτηριστικά του πικάντικου και του πικρού, η λογικά εμφανιζόμενη  μεγάλη ανύψωση της θερμοκρασίας στον σπαστήρα και τους μαλακτήρες των ελαιοτριβείων, λόγω του χαμηλού ποσοστού υγρασίας των καρπών ,με ό,τι αυτό συνεπάγεται, λαμβανομένου υπόψη και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος αυτήν την περίοδο, είναι μερικά από τα αναμενόμενα να εμφανισθούν προβλήματα.

Η Περιφερειακή αρχή, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, θα πρέπει να πρωτοστατήσει ώστε:

  • Οι αρμόδιες Υπηρεσίες να καταγράψουν συγκεκριμένα και  να καταμετρήσουν  την έκταση και τα όρια της ζημιάς που έχει λάβει χώρα στις ελαιοκομικές Περιοχές.
  • Να έρθει σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας ώστε να εξαντληθούν οι δυνατότητες  να δοθεί η προβλεπόμενη βοήθεια στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς από τον ασφαλιστικό φορέα του ΕΛΓΑ , όπως η κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία προβλέπει.
  • Να ενημερώσει τους ελαιοπαραγωγούς και να προτείνει δράσεις για την αντιμετώπιση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του φαινομένου στις περιπτώσεις που υπάρχει δυνατότητα και κυρίως για τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες στην παρούσα φάση ώστε οι συνέπειες να επηρεάσουν κατά το δυνατόν λιγότερο την επόμενη καλλιεργητική σαιζόν.

Άλλες Περιφέρειες ‘έχουν αρχίσει να κινούνται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση…