Αγώνας για να μείνουν ζωντανά τα όνειρά τους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017 11:42 Αγώνας για να μείνουν ζωντανά τα όνειρά τους

Στο ΥΠΠΕΘ οι μαθητές της Υπάτης, του Μοσχοχωρίου και του Νέου Μοναστηρίου.

Και ξαφνικά το πρόγραμμά τους, πρέπει να αλλάξει. Τα όνειρα που έκαναν για την ακαδημαϊκή τους εξέλιξη περνούν μέσα από μνημονιακές δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και άστοχες αποφάσεις ανθρώπων που απλά εκτελούν, χωρίς να εξετάζουν ειδικές συνθήκες.

Αναφερόμαστε στον αναβρασμό που έφεραν σε τρία σχολεία της Φθιώτιδας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, η απόφαση του περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Χρήστου Δημητρίου για κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων κατεύθυνσης σε Μοσχοχώρι, Υπάτη και Νέο Μοναστήρι.

Οι αποφάσεις βέβαια δεν πάρθηκαν γιατί ήθελε ο κ. Δημητρίου να βρεθεί σε κόντρα με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά γιατί έπρεπε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου που στόχο έχουν την εξοικονόμηση πόρων. Αυτό βέβαια που υποστηρίζουν οι άμεσα θιγόμενοι είναι ότι η εξοικονόμηση είναι ελάχιστη και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως εξελιχθεί σε επιβάρυνση, καθώς οι μαθητές - μαθήτριες που θα πρέπει να μετακινηθούν - αν επιμείνουν στην επιλογή ζωής που έχουν κάνει - θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό πρόσθετα για τη μετακίνησή τους! Και μάλιστα την ώρα που οι εκπαιδευτικοί υπάρχουν και έχουν πιάσει δουλειά και οι ελάχιστες ώρες που θα τους περισσέψουν πολύ δύσκολα θα αξιοποιηθούν σε άλλο σχολείο…

Μέσα σε αυτό το μαύρο ορίζοντα μαθητές και γονείς, με την υποστήριξη των τοπικών αρχών, όπως είναι ο Δήμος Λαμιέων και ο Δήμος Δομοκού, διαδηλώνουν την αντίθεσή τους με παράσταση έξω από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να καταδείξουν την αδικία που συντελείται. Στο πλευρό των παιδιών βρίσκονται και οι Αντιδήμαρχοι, Βίβιαν Αργύρη (από το Δήμο Λαμιέων) και Νίκος Καλημέρης (από το Δήμο Δομοκού).

Αχτίδα φωτός

Μία είδηση της τελευταίας στιγμής φέρνει κάποια χαμόγελα στην πλευρά της Υπάτης για τη διατήρηση του τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών της Β’ Λυκείου.

Η ευχάριστη είδηση προέρχεται από επίσημες πηγές του υπουργείου, ωστόσο φεύγοντας για Αθήνα, όλοι ήταν διστακτικοί αλλά ετοιμοπόλεμοι εωσότου πάρουν μια επίσημη απόφαση στα χέρια τους.

Πορεία στο Πάρκο

Την ίδια ώρα και με την προγραμματισμένη κινητοποίηση στην Αθήνα, εξακολουθούν και τελούν υπό κατάληψη τα σχολεία σε Υπάτη, Μοσχοχώρι και Νέο Μοναστήρι. Στη 1 το μεσημέρι όμως είναι προγραμματισμένη μαθητική πορεία  στο κέντρο της Λαμίας και συγκεκριμένα στην πλατεία Πάρκου από το Συντονιστικό των Μαθητών.

Σε όλη την Ελλάδα δεκάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη ή βρίσκονται σε αποχή με ανάλογα προβλήματα ή θέματα κατάργησης ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και φυσικά την υποχρηματοδότηση.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση