Απ. Καραναστάσης: Δε χωρούν θριαμβολογίες για το φυσικό αέριο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 18:50 Απ. Καραναστάσης: Δε χωρούν θριαμβολογίες για το φυσικό αέριο

Ευχαριστημένος για την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος για την παροχή φυσικού αερίου στη Λαμία, είναι ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Αποστόλης Καραναστάσης,  ωστόσο μέσω δελτίου τύπου θέλησε να υπενθυμίσει την ταλαιπωρία της τοπικής κοινωνίας μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Με δεδομένη τη μεγάλη καθυστέρηση «σε ένα έργο πνοής», όπως το χαρακτηρίζει, σημειώνει ότι δε χωρούν σήμερα θριαμβολογίες, παρά καταγράφει τους συντελεστές που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το σημαντικό βήμα ευχόμενος την γρήγορη ολοκλήρωση του έργου:

"Την Τετάρτη, 1-11-2017, ξεκίνησε και στην πόλη μας το πιλοτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) για την παροχή Φυσικού Αερίου στο υφιστάμενο δίκτυο, με προοπτική την επέκτασή του σε όλη την πόλη.

Παράλληλα, διοργανώθηκε σχετική ημερίδα για την παρουσίαση του έργου και του χρονοδιαγράμματός του.

Ανειλημμένες υποχρεώσεις, που αναφέρονται στα καθήκοντά μου ως Προέ-δρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής και ανε-ξάρτητα από τη δεδομένη επιθυμία μου, δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις αυτές.

Η εγκατάσταση του Φ.Α. στη Λαμία έχει μακρά και μάλλον πολύπαθη ιστορία. Από την πρώτη – και μόνη μέχρι στιγμής – τοποθέτηση σωληνώσεων, συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων, πέρασαν πολλά χρόνια. Στα χρόνια αυτά, και ενώ η όμορη Περιφέρεια της Θεσσαλίας απέκτησε άμεσα πρόσβαση στη χρήση του φυσικού αερίου, η δική μας Περιφέρεια, παρά τις προσπάθειες τοπικών φορέων και παραγόντων, παρέμεινε φτωχός συγγενής.

Οι αιτίες για την καθυστέρηση αυτή, που κόστισε σημαντικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, αλλά και στην τσέπη των πολιτών, είναι πολλές, όπως και οι ευθύνες. Ανάλογα πολλοί και οι υπεύθυνοι, που έχουν ονοματεπώνυμο και ο λαός τους γνωρίζει. Συνεπώς, δεν χωρούν σήμερα θριαμβολογίες.

Εν πάσει περιπτώσει, και χωρίς να λέμε «περασμένα – ξεχασμένα», το γεγονός είναι ότι, σήμερα, το φυσικό αέριο βρίσκεται, επιτέλους, προ των πυλών της Λαμίας.

Πολλοί δούλεψαν γι’ αυτό. Η Κυβέρνηση, με τη σύσταση της ΔΕΔΑ λοιπής Ελλάδας και την εξασφάλιση, εν μέσω κρίσης, της απαραίτητης χρηματοδότησης, που άλλοι, σε καλύτερες εποχές δεν κατάφεραν, η ίδια η ΔΕΔΑ, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικοί παράγοντες, φορείς κλπ., ο καθένας από το πόστο του, συνέβαλαν στη λύση του προβλήματος.

Η θέση μου για το θέμα του Φ.Α., όπως σήμερα διαμορφώνεται η κατάσταση, είναι γνωστή και έχει εκφραστεί δημόσια.

Υπάρχει ακόμη μπροστά μας αρκετός δρόμος και πρέπει να προχωρήσουμε, με γρήγορο ρυθμό, στην ολοκλήρωση των έργων υποδομής και τη διάθεση του Φυσικού Αερίου, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τόσο των επαγγελματιών, των επιχειρηματιών και της βιομηχανίας, όσο και των οικιακών χρηστών, στην Λαμία και στο σύνολο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η συνεργασία της Κυβέρνησης και της ΔΕΔΑ με όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, έκανε πράξη το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και αποδίδει, σήμερα, ένα έργο πνοής, που εξυπηρετεί τους πολίτες και τις ανάγκες τους, με μείωση του κόστους της ενέργειας, περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Χαιρετίζω, λοιπόν, τους συντελεστές της ευτυχούς για τον λαμιώτικο λαό κατάληξης της υπόθεσης του Φυσικού Αερίου και ελπίζω στη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου."

Προσαρμοσμένη αναζήτηση