Όχι άλλο σχέδιο «Αθηνά» για τη Στερεά!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 11:10 Όχι άλλο σχέδιο «Αθηνά» για τη Στερεά!

Ομοθυμία στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Περιφέρεια. Η κόκκινη γραμμή του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη.

Σχεδόν 3,5 ώρες κράτησε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Λαμία και τη Στερεά Ελλάδα.

Ως τελικό συμπέρασμα μετά από δεκάδες τοποθετήσεις και δευτερολογίες, είναι ότι υπάρχει ομοθυμία και σύμπλευση προς μία βασική κατεύθυνση. Αυτή της δημιουργίας Πανεπιστημίου Στερεάς που θα έχει υποδομές, αλλά και προοπτικές για διάχυση γνώσης, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Η ατάκα του Κώστα Μπακογιάννη για κόκκινη γραμμή ότι δε θα παραμείνει η μοναδική Περιφέρεια χωρίς Πανεπιστήμιο και η τοποθέτηση Σταυρογιάννη ότι δε θα ξαναθυσιαστούμε στο βωμό ενός άλλου σχεδίου παρωδία, συνηγορούν ότι αυτή τη φορά η Στερεά Ελλάδα θα προσέρθει στο τραπέζι του διαλόγου με άλλη δυναμική.

Και ας έλαμψαν διά της απουσίας τους οι κυβερνητικοί βουλευτές με εξαίρεση την ολιγόλεπτη παρουσία του Δημήτρη Βέττα που επέμεινε στην αξία του διαλόγου. Αναμφισβήτητα η θέση τους στην παρούσα φάση είναι δύσκολη καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, πιστεύουμε όμως ότι κι εκείνοι είναι προς την ίδια κατεύθυνση και θα μπορέσουν να μεταφέρουν στην κεντρική σκηνή ότι η Φθιώτιδα και η Στερεά είναι στα κάγκελα, ώστε να περάσουν ευκολότερα και τις δικές τους απόψεις.

Από τη δική του πλευρά ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ως υπουργός στην κυβέρνηση που έφερε το ανοσιούργημα του σχεδίου Αθηνά, υπεραμύνθηκε τα αντισταθμιστικά της θυσίας της έδρας του Πανεπιστημίου. Κατέληξε όμως κι εκείνος ως βέλτιστη λύση την άμεση επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς, έχοντας τώρα όμως την εμπειρία να θέτει τις προϋποθέσεις της θωράκισής του με την ίδρυση δύο τουλάχιστον σχολών και έξι τμημάτων.

Προς το παρόν η συζήτηση, όπως αποκάλυψε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς Πέτρος Λάμψας, είναι προς την κατεύθυνση της απορρόφησης των ΤΕΙ της Περιφέρειας μας και της Θεσσαλίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως είχε αποκαλύψει και στη συνέντευξη που έδωσε στο LamiaReport.

Με όλα τα παραπάνω δόθηκε η αφορμή να ειπωθούν αλήθειες και να αποκαλυφθούν παθογένειες του συστήματος διαχρονικές όπως η Ελληνική «εφεύρεση» του όρου ΤΕΙ και φυσικά το κάθε πρωτεύουσα και ένα ανώτατο ίδρυμα!

Άρα η ουσία είναι ότι όποιον σχεδιασμό και να ακολουθήσει το υπουργείο, η Περιφέρεια να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει. Γιατί έχει ένα μεγάλο ΑΕΙ με σύγχρονες υποδομές και άξιους καθηγητές και δύο Πανεπιστημιακά τμήματα. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι στην ελληνική πραγματικότητα, βάσει νόμου, η Ανώτατη εκπαίδευση έχει δύο πυλώνες τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Κάποιοι που βλέπουν μπροστά και ξέρουν τι συμβαίνει στις χώρες της ΕΕ, ξέρουν ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις. για αυτό και η Στερεά οφείλει αυτή τη φορά να είναι προετοιμασμένη και να προτάξει τα πλεονεκτήματά της. Και όχι τοπικιστικές κορώνες που σε άλλες εποχές αναζητούσαν μόνο καταναλωτές σουβλακίων και ενοικιαστές γκαρσονιέρων!

Η συγκεκριμένη σύσκεψη πιστεύουμε ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα έγινε στο σωστό χρόνο, λίγο πριν την προγραμματισμένη άφιξη του κ. Γαβρόγλου στη Λαμία. Ίσως έτσι σταθεί και η αφορμή να αποκαλυφθεί επιτέλους και το σχέδιο του υπουργού για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην περιοχή μας.

Δείτε φωτογραφίες από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Λαμία:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση