Μνημόνιο Συνεργασίας για «καθαρό ουρανό» από την Περιφέρεια Στερεάς

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 21:30 Μνημόνιο Συνεργασίας για «καθαρό ουρανό» από την Περιφέρεια Στερεάς

Η μοναδική Ελληνική Περιφέρεια που συμμετέχει στο μεγαλύτερο ερευνητικό έργο της Ευρώπης «Clean Sky 2», είναι από την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης και ο Executive Director του Clean Sky 2 Joint Undertaking, Tiit Jurimae.

Το MoU υπεγράφη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), που θα αξιοποιήσει ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα του Clean Sky. Πρόκειται όπως σημειώσαμε για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Έρευνας & Καινοτομίας στο χώρο της Αεροναυπηγικής, που προσφέρει στρατηγικής σημασίας ευκαιρίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ερευνητικών φορέων της περιφέρειας.

Από πλευράς ΕΑΒ συμμετείχαν ο Πρόεδρος της, Ζαχαρίας Γκίκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Μαζαράκος και ο Αντιπρόεδρος, Χαράλαμπος Παπασπύρος.

Ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων κατά την οποία παρουσιάσθηκαν το αντικείμενο και οι στόχοι της συνεργασίας, ενώ έγινε αναφορά εκ μέρους της ΕΑΒ στις δραστηριότητες και τις μελλοντικές της επιδιώξεις στον τομέα της αεροναυπηγικής.

O Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία που κατατάσσει την Στερεά Ελλάδα ανάμεσα στις 16 ευρωπαϊκές περιφέρειες που έχουν θέσει σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής. «Τελικός στόχος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές περιφέρειες που πρωτοπορούν με τη χρήση νέων τεχνολογιών και θέτουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στην καρδιά της αναπτυξιακής τους πολιτικής. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που συνεργάζεται με το Clean Sky 2, το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προϋπολογισμού 4 δις ευρώ, υιοθετώντας πράσινες τεχνολογίες στην αεροναυπηγική βιομηχανία.   Η συμμετοχή μας σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα δείχνει ότι δεν κάνουμε αόριστες αναφορές στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη . Έχουμε στόχευση και στρατηγική για τη Στερεά, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα».

Ο Executive Director του Clean Sky 2 JU, κ. Jurimae παρουσίασε το πρόγραμμα του Clean Sky και αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση