Φωκίδα: Σε εξέλιξη επιχείρηση στα "παγωμένα" Βαρδούσια

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017 23:37 Φωκίδα: Σε εξέλιξη επιχείρηση στα "παγωμένα" Βαρδούσια (φωτογραφία αρχείου)

Απεγκλωβίστηκε ο ένας εκ των πέντε εκδρομέων - Με τα πόδια συνεχίζουν οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ αφού ο πάγος είναι απροσπέλαστος ακόμα και με ερπυστριοφόρο όχημα!

Τον απεγκλωβισμό τους ενός εκ των πέντε εκδρομέων που αποκλείστηκαν στα Βαρδούσια σε υψόμετρο 2.000 μέτρα, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους υπόλοιπους τέσσερις εκδρομείς, μετά και την ματαίωση της επιχείρησης διάσωσης με το ερπυστριοφόρο όχημα της 7ης ΕΜΑΚ. Ακόμη και το παντός καιρού όχημα της ΠΥ δεν μπορεί να κινηθεί στο παγωμένο χιόνι σε σημεία που γενικά δεν υπάρχουν δρόμοι.

Η λύση που προκρίθηκε ήταν η ενίσχυση της επιχείρησης με την ορειβατική ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ και τον απεγκλωβισμό των εκδρομέων με τα πόδια φέροντας τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει η ΠΥ.

Επικεφαλής της επιχείρησης που έχει στηθεί στον Αθανάσιο Διάκο, είναι ο Διοικητής της ΠΥ Άμφισσας, Πύραρχος Δημήτρης Κεφαλάς, ενώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στην ομάδα διάσωσης συμμετέχει και ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Αντώνης Μίχας. Συνολικά ενεργούν δύο άτομα από την Άμφισσα, δύο από το ΠΚ ΛΙδωρικίου - που κατέβασαν και τον έναν από τους πέντε εγκλωβισμένους - καθώς και οκτώ άτομα από την 7η ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μια παρέα 5 φίλων από την Αθήνα με 4 τζιπ, είχαν πάει Κυριακάτικη εκδρομή στην πανέμορφη ορεινή Φωκίδα, αλλά εγκλωβίστηκαν λόγω του παγετού σε δύσβατη περιοχή, μεταξύ Αρτοτίνας και Αθανασίου Διάκου.

Αρχικά μάλιστα πίστεψαν ότι με κάποια από τα τζιπ θα μπορούσαν να βρουν τον τρόπο διαφυγής, όσο όμως έπεφτε το σκοτάδι και το κρύο δυνάμωνε, η κατάσταση έγινε δυσκολότερη με αποτέλεσμα να στηθεί μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωσή τους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση