Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος ήταν ο 55χρονος ορειβάτης που σκοτώθηκε στον Όλυμπο [pics, vids]

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 19:05 Ποιος ήταν ο 55χρονος ορειβάτης που σκοτώθηκε στον Όλυμπο [pics, vids]

Ο 55χρονος ορειβάτης από τη Θεσσαλονίκη, πατέρας ενός παιδιού, έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα όταν γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα 40 μέτρων. Ο Χρήστος Ανανιάδης μαζί με έναν 37χρονο ορειβάτη εγκλωβίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (11.12.2017) και αμέσως στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους. Δυστυχώς, όμως, για τον 55χρονο ήταν αργά.

Από την πτώση είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι πυροσβέστες, οι άνδρες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και εθελοντές κατάφεραν να εντοπίσουν τους δυο ορειβάτες μετά από ολονύχτια επιχείρηση.

Χρήστος Ανανιάδης ορειβάτης ορειβάτες Όλυμπος

Ποιος ήταν ο Χρήστος Ανανιάδης

Χρήστος Ανανιάδης ήταν επαγγελματίας οδηγός Βουνού και εκπαιδευτής.

Ήταν ένας από τους έμπειρους ορειβάτες της Βορείου Ελλάδας. Ήταν οδηγός βουνού και εκπαιδευτής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Δίδασκε από το 1989.

Χρήστος Ανανιάδης ορειβάτης ορειβάτες Όλυμπος

Ξεκίνησε να ασχολείται με τα αθλήματα του βουνού σε ηλικία 18 ετών, μέσα από τις δράσεις της Ορειβατική και Αναρριχητική Λέσχη Θεσσαλονίκης. Το 1985 παρακολούθησε με επιτυχία τη Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας. Ακολούθησαν πολλές επαναλήψεις κλασσικών διαδρομών, αρκετές νέες διαδρομές, και πολλές χειμερινές αναβάσεις τόσο σε βουνά της Ελλάδας (Όλυμπος, Αστράκα, Γκαμήλα, Γκιώνα, Βαράσοβα, Φαλακρό, Μετέωρα) όσο και του εξωτερικού (Άλπεις, Δολομίτες, Καύκασος).

Χρήστος Ανανιάδης ορειβάτης ορειβάτες Όλυμπος

Το 1993 παρακολούθησε με επιτυχία την Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας της ΕΟΟΑ. Είχε πολύχρονη εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπως και συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια ορειβατικών συλλόγων.

Χρήστος Ανανιάδης ορειβάτης ορειβάτες Όλυμπος

Ο Χρήστος Ανανιάδης είχε αναρτήσει πολλές φωτογραφίες στη σελίδα του στο Facebook από παλιότερες αποστολές του.

Χρήστος Ανανιάδης ορειβάτης ορειβάτες Όλυμπος

Πριν από λίγο καιρό, η Ορειβατική και Αναρριχητική Λέσχη Θεσσαλονίκης είχε ανεβάσει στο Facebook video από τον Βόρειο Όλυμπο (κόψη Προφήτη Ηλία), με τον Χρήστο Ανανιάδη και τον Θωμά Θωμίδη.

Δείτε το video
Οι δραματικές ώρες στον Όλυμπο

Ο Όλυμπος έγινε ξανά τόπος τραγωδίας. Δυο ορειβάτες εγκλωβίστηκαν εκεί το απόγευμα της Δευτέρας. Τα ξημερώματα, ο ένας, ο 55χρονος Χρήστος Ανανιάδης, ανασύρθηκε νεκρός.

Οι δυο ορειβάτες εξέπεμψαν σήμα κινδύνου από τον Όλυμπο νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Ήταν ο 37χρονος εκείνος που ειδοποίησε. Έδωσε το στίγμα τους και την πληροφορία πως ο 55χρονος ήταν σοβαρά τραυματισμένος.

ορειβάτες ορειβάτης Όλυμπος
Φωτογραφία αρχείου Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Η ολονύχτια γιγαντιαία επιχείρηση από την Πυροσβεστική, τους άνδρας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και εθελοντές ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης (12.12.2017). Δυστυχώς, με την ανάσυρση της σορού του 55χρονου από το σημείο όπου είχε τραυματιστεί.

Πρώτα εντοπίστηκε ο 37χρονος Θ.Π., εκείνος που το απόγευμα της Δευτέρας ειδοποίησε την Πυροσβεστική πως ο ίδιος και ο συνορειβάτης του είχαν εγκλωβιστεί.

Το χρονικό

Ήταν 15:45 το απόγευμα της Δευτέρας όταν η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε πως οι δυο ορειβάτες είχαν εγκλωβιστεί στη θέση Λούκι Καλόγερου, στον Όλυμπο. Η πτώση τους σημειώθηκε στο μονοπάτι από Λιβαδάκι για Πριόνια, στο γνωστό ζωνάρι.

Από την πτώση, ο ένας από τους δυο ορειβάτες είχε τραυματιστεί σοβαρά. Το ανέφερε από την πρώτη στιγμή ο 37χρονος, που είχε χτυπήσει λιγότερο.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 19 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Κατερίνης, Λιτοχώρου και της 2ης ΕΜΑΚ.

Όλυμπος ορειβάτης ορειβάτες
Φωτογραφία αρχείου Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν τον τραυματισμένο 37χρονο Θ.Π. Τον μετέφεραν στη θέση Πριόνια όπου και τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Κατερίνης.

Το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης ήταν πιο δύσκολο. Ο Χρήστος Ανανιάδης ήταν νεκρός. Οι διασώστες είχαν (για δεύτερη φορά σε λίγα 24ωρα) το δύσκολο έργο να ανασύρουν έναν άνθρωπο νεκρό από τον Όλυμπο.

Ο πάγος, το σκοτάδι και οι χαμηλές θερμοκρασίες έκαναν το έργο τους ακόμα πιο δύσκολο. Ο άτυχος 55χρονος ανασύρθηκε, τελικά, με τη χρήση ορειβατικού εξοπλισμού. Στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε σημείο προσβάσιμο όπου και παραλήφθηκε από ελικόπτερο της Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που τον μετέφερε στο ελικοδρόμιο της 24ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, στο Λιτόχωρο.

Στην επιχείρηση διάσωσης που ολοκληρώθηκε σήμερα και περίπου στις 09:15, συμμετείχαν 15 διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και δύο εθελοντές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, anevenontas.gr, voria.gr newsit.gr