Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται χειμώνας με χιόνια και στη Φθιώτιδα!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 11:00 Έρχεται χειμώνας με χιόνια και στη Φθιώτιδα!
Βουτιά 10 βαθμών θα κάνει ο υδράργυρος - Πότε θα χιονίσει και πόσο χαμηλά θα φτάσουν τα χιόνια στη Φθιώτιδα και την κεντρική Στερεά.
 
Αν και είμαστε μακριά ακόμη σε προγνωστικό επίπεδο όσον αφορά τα Χριστούγεννα, παρόλα αυτά υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για την τάση που αναμένεται το προσεχές διάστημα, η οποία μάλιστα δείχνει αρκετά ελπιδοφόρα για τους λάτρεις του χιονιού και του χειμώνα γενικότερα.
 
Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μετατόπιση των ψυχρών μαζών από τη δυτική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια, η οποία και θα φέρει τα πολυπόθητα χιόνια στη χώρα μας, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με αρκετά χαμηλότερο υψόμετρο με τη θερμοκρασία πλέον να θυμίζει χειμώνα όπως αρμόζει στο εορταστικό κλίμα!
 
Λεπτομέρειες για ακριβείς ημερομηνίες, υψόμετρα κτλ θα ξέρουμε τις επόμενες ημέρες... Η Φθιώτιδα και εν γένει η κεντρική Στερεά θα παίξει "μπάλα" μεταξύ 20-21 του μηνός και το στοίχημα είναι πλέον πόσο χαμηλά θα φτάσει το χιόνι.
 
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα έχει ως εξής:
 
Οι πολικές αέριες μάζες που έδωσαν εκτεταμένες χιονοπτώσεις στις χώρες της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, σταδιακά μετά το ερχόμενο Σάββατο (16 Δεκεμβρίου) θα αρχίσουν να κινούνται προς την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με το ψύχος ωστόσο να φτάνει στη χώρα μας υποβαθμισμένο.
 
Έτσι, από τη Δευτέρα 18 του μηνός και έπειτα η θερμοκρασία στη χώρα μας θα σημειώσει βαθμιαία πτώση της τάξεως των 10 βαθμών περίπου με τα πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνιση τους στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά και στη δυτική Μακεδονία (π.χ. Φλώρινα). Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπεται να είναι καθαρά χειμερινός με βροχές κατά περιόδους στα ανατολικά και νότια πεδινά-παράκτια τμήματα και παροδικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά και σε ημιορεινά τμήματα.
 
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν οτι οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τον χιονιά θα είναι η Θεσσαλία και η ανατολική Στερεά. Στη Θεσσαλία ενδέχεται να χιονίσει ακόμη και στα πεδινά, ενώ στην ανατολική Στερεά τα χιόνια δε θα κατέβουν κάτω από τα 400-500μ.Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε με περισσότερη σιγουριά τα υψόμετρα, αν θα είναι ασθενείς οι χιονοπτώσεις ή όχι καθώς και το πότε ακριβώς θα εκδηλωθούν.
 
Ο καιρός στη Φθιώτιδα
Με τα τωρινά δεδομένα η επέλαση του χιονιά στη Φθιώτιδα  (20-21 του μηνός) δείχνει να είναι σύντομη και να αφορά τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500μ (π.χ. Ελευθεροχώρι, Δομοκός, Μπράλο).
 
(*) Δείτε προγνωστικό χάρτη για τις 21 Δεκεμβρίου που δίνει χιόνι αρκετά χαμηλά σε κεντρική Στερεά+Θεσσαλία, με ενδεικτικό όριο χιονόπτωσης τα 400μ στη Φθιώτιδα (οι χάρτες βέβαια θα αλλάξουν, αλλά είναι ενδεικτικοί σε αυτή τη φάση)