Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλέκος Διαμαντάρας: «Με φωτοβολίδες δεν κερδίζεις εκλογές»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 10:02 Αλέκος Διαμαντάρας: «Με φωτοβολίδες δεν κερδίζεις εκλογές»

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Επιμελητηριακή Κίνηση Φθία», μιλάει στο LamiaReport.

Για το πολωμένο κλίμα των εκλογών στη Φθιώτιδα, για το αύριο στο Επιμελητήριο, ενώ απευθύνει κάλεσμα στα μέλη για μαζική συμμετοχή, στις εκλογές από ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται την Κυριακή.

Συνέντευξη:

ΕΡ: Μπήκαμε στην τελική ευθεία των εκλογών καθώς σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες. Μια τελική ευθεία με εντάσεις και εν μέσω αντιπαραθέσεων. Πώς κρίνετε την προεκλογική περίοδο και γιατί πιστεύετε ότι υπήρξε τόσο πολωτικό κλίμα;

ΑΠ: Εν όψει των επικείμενων εκλογών και μπρος στην ένδεια επιχειρηματικών προτάσεων καθώς και ανυπαρξίας έργου κατά την προηγούμενη περίοδο, κάποιοι θέλησαν από την πρώτη στιγμή να μεταφέρουν την εκλογική μάχη έξω από τα πραγματικά προβλήματα των επιχειρήσεων και των συναδέλφων. 

Ζητήσαμε να κριθούμε από τα πεπραγμένα μας και από τις προτάσεις μας για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του Επιμελητηρίου μας, πράγμα το οποίο φόβισε τον άλλο συνδυασμό που από την πρώτη στιγμή προσέτρεξε σε μεθόδους που έχουν καταδικαστεί στο πρόσφατο παρελθόν του Επιμελητηρίου μας, οριστικά και αμετάκλητα.

Εμείς δώσαμε απαντήσεις, ουδέποτε δυναμιτίσαμε το προεκλογικό κλίμα, αντίθετα η άλλη πλευρά θέλησε να παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων και όχι της ουσίας.

Εμείς δεν προκαλέσαμε τη διάσπαση. Πάντα ήμασταν και είμαστε υπέρ της σύνθεσης και της ενότητας. Αναρωτιέμαι γιατί μόνο δύο πρόσωπα από τον αρχικό μας συνδυασμό, επέλεξαν τη διάσπαση. Ανανέωση με παλιό πρόγραμμα δεν υφίσταται. Με καταγγελτικό λόγο και φωτοβολίδες δεν κερδίζεις εκλογές. Με αυτό τον τρόπο δεν γίνεται αντιπαράθεση και ουσιαστικός διάλογος. Εμείς δεν λειτουργούμε έτσι. Όποιος θέλει να εκφράσει την ανανέωση το κάνει στην πράξη.

Εμείς επικεντρωνόμαστε στα ουσιώδη και πραγματικά προβλήματα των επιχειρήσεων μας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί για ένα επιμελητήριο συμμετοχικό, με ανοικτές διαδικασίες, πιστοί στη διαφάνεια των αποφάσεων και στην ακεραιότητα των πράξεων.

ΕΡ: Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία σας στη διοίκηση του επιμελητηρίου Φθιώτιδας;

ΑΠ: Όλα τα προηγούμενα χρόνια, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ενέργειες για τη στήριξη των επιχειρήσεων μας, υποστηρίξαμε έμπρακτα την εξωστρέφεια και την προσπάθεια διεθνοποίησής τους, στηρίξαμε τους νέους μας στην προσπάθειά τους να επιχειρήσουν. Το μεγάλο μας στοίχημα – το οποίο κερδήθηκε – ήταν να καταγράψουμε, να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Φθιώτιδας με κύριο στόχο την υιοθέτηση εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων. Σήμερα, είμαστε παρόντες στις μεγαλύτερες εκθέσεις του κόσμου του αγροδιατροφικού τομέα (SIAL, ANUGA, FANCY FOOD) με τις περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με τα Επιμελητήρια της Στερεάς!

Ήμασταν δίπλα σε κάθε πολίτη που θέλησε να επιχειρήσει με σωστή και εξατομικευμένη συμβουλευτική και πληροφόρηση.

Μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση, την εξειδίκευση και πιστοποίηση των υπηρεσιών μας, ισχυροποιήσαμε τη θέση μας στην εγχώρια – και όχι μόνο – αγορά. Για αυτό το λόγο, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας όλα τα προηγούμενα χρόνια διοργάνωσε πληθώρα εκδηλώσεων, ενημερωτικών ημερίδων, σεμιναρίων – workshops με καταξιωμένους εισηγητές  για θέματα φορολογικά, νομικά, χρηματοοικονομικά, πιστοποίησης προϊόντων, εξαγωγικού προσανατολισμού, marketing-management κτλ.

Χρησιμοποιήσαμε σύγχρονα εργαλεία ενημέρωσης, ηλεκτρονικοποιήσαμε τις υπηρεσίες μας.

Η επιχειρηματικότητα μπήκε στα σχολεία. Βάλαμε τους μαθητές μας να ασχοληθούν με τη δημιουργία επιχειρηματικών σχεδίων και τους επιβραβεύουμε γι αυτό.

Αντιδράσαμε, ήμασταν παρεμβατικοί όπου μπορούσαμε, διεκδικήσαμε αυτό που μας ανήκει.

Προχωρήσαμε όλοι μαζί, εντείναμε τις προσπάθειές μας για την περαιτέρω αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού.

Πιστέψαμε και πιστεύουμε στην ένωση δυνάμεων με σκοπό την ισχυροποίηση των θέσεων μας. Μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήμασταν δίπλα στην τοπική μας κοινωνία. Δημιουργήσαμε δυνατές συμμαχίες με την Περιφέρεια, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια της Στερεάς, συλλόγους, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΕΡ: Τι έχετε προγραμματίσει για την επόμενη μέρα εφόσον εκλεγείτε;

ΑΠ: Ο δικός μας ρόλος, ο ρόλος της Επιμελητηριακής κίνησης Φθία θα συνεχίσει πάνω στον ίδιο δρόμο, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια, παράγοντας τις αναγκαίες συνθέσεις, επανατοποθετώντας στο επίκεντρο το Επιμελητήριο Φθιώτιδας.Η επόμενη μέρα για μας είναι βασισμένη σε 3 πυλώνες: Τουρισμός - Καινοτομία - Νεανική επιχειρηματικότητα.

Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι το εξαγγελθέν πρόγραμμα του άλλου συνδυασμού είναι κατά μεγάλο ποσοστό υλοποιημένο ήδη από εμάς. Ποια είναι η ανανέωση και η αποκατάσταση του κύρους του θεσμού που ευαγγελίζονται; Μας μιλάνε για ίδρυση εξαγωγικού τμήματος και τουριστικού τμήματος. Στις εξαγωγές είμαστε το πιο ενεργό και δυναμικό επιμελητήριο. Το τουριστικό τμήμα δεν καταργήθηκε, ενσωματώθηκε σε αυτό των υπηρεσιών για λόγους ισονομίας. Εμείς συνεχίζουμε. Δημιουργούμε δίκτυο με τους επτά (7) Δήμους του Νομού μας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με μοναδικό σκοπό την προώθηση του τουριστικού μας αποθέματος και την περαιτέρω δημιουργία, αναβάθμιση και σχεδιασμό νέων τρόπων και μορφών προσέλκυσης επισκεπτών υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων στελεχών. Θα δημιουργήσουμε σύνδεσμο νέων επιχειρηματιών, ένα δυναμικό εργαλείο «γέννησης», προώθησης και διάδοσης καλών επιχειρηματικών πρακτικών.

Ξεδιπλώνουμε την τέχνη της επιχειρηματικότητας στα σχολεία μας. Συνεργαζόμαστε με τους συντελεστές εκπαίδευσης. Θα ανοίξουμε το διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, πέρα από τα σχολεία, σε όλη τη νεολαία καθώς και στους φοιτητές μας.

Η ομάδα μας συνεχίζει πιο δυναμικά, ανανεωμένη και πλαισιωμένη από νέα πρόσωπα, νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες που θέλουν να προσφέρουν.

ΕΡ: Ποιο το μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε στα μέλη λίγο πριν τις εκλογές;

ΑΠ: Ως Υποψήφιος Πρόεδρος, απευθύνω ανοικτή πρόσκληση. Μια πρόσκληση προς τον καθένα χωριστά. Να στηρίξει την παράταξή μας για να συνεχίσουμε όλοι μαζί  το έργο μας. Να στηρίξει το Συνδυασμό «Επιμελητηριακή Κίνηση Φθία» που εκπροσωπεί τους πολλούς και όχι τους λίγους, που δουλεύει για τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες των μελών μας και της κοινωνίας ευρύτερα.

Εμείς, δεν στήνουμε διαχωριστικές γραμμές. Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους που θέλουν να προσφέρουν και να δουλέψουν για το καλό του Επιμελητηριακού κόσμου.

Το στοίχημα για το Επιμελητήριο Φθιώτιδας μπορεί να κερδηθεί από τις δυνάμεις που πιστεύουν στην αξία αυτού του θεσμού και που έχουν αποδείξει με το μέχρι τώρα έργο τους ότι κατάφεραν πολλά. Από αυτούς που ενδιαφέρονται για την ουσία της αποστολής τους και που αφήνουν να «καθίσει» η σκόνη των εντυπώσεων. Εμείς  εστιάζουμε και θα συνεχίσουμε να  αναδεικνύουμε το έργο μας αναπτύσσοντας το δημιουργικό διάλογο, με θετική κατεύθυνση. Δεν ταιριάζει σε εμάς ο διχασμός που επιχειρείται, δεν ταιριάζει στο ήθος των υποψηφίων μας.

Κάποιοι μιλάνε για το ότι το Επιμελητήριο έγινε ένα κλειστό κλαμπ. Εμείς απαντάμε με 4 κάλπες σε όλο το νομό για την καλύτερη αντιπροσώπευση των μελών. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και κάποιοι απαντούν με μεγάλα λόγια και θεωρητικολογίες. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή, ώστε την επόμενη μέρα όλοι μαζί μέσα σε κλίμα ενότητας να συνεχίζουμε να διεκδικούμε το επιμελητήριο που μας αξίζει.