Θανάσης Κυρίτσης: Χαράσσουμε νέους δρόμους - Κερδίζουμε το χαμένο χρόνο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 10:29 Θανάσης Κυρίτσης: Χαράσσουμε νέους δρόμους - Κερδίζουμε το χαμένο χρόνο

Τη νέα διοίκηση του Επιμελητήριου Φθιώτιδας εκλέγουν οι ΕΒΕ της Φθιώτιδας από τις 14 μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Στην αφετηρία αυτής της 4ημερης εκλογικής αναμέτρησης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανανεωτική Πορεία», Θανάσης Κυρίτσης μιλάει στο LamiaReport για την απόφασή του να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου και για το τι μπορούν να περιμένουν οι συνάδελφοί του από κείνον και τους συνεργάτες του. 

ΕΡ: Γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε ως επικεφαλής συνδυασμού; Από τη θέση του Οικονομικού Επόπτη ή από κάποιο άλλο πόστο δε θα μπορούσατε να βοηθήσετε προς μία αναπτυξιακή κατεύθυνση το Επιμελητήριο;

ΑΠ: Όταν το 2011 ξεκινήσαμε ως ομάδα είχαμε στόχους κι οράματα για ένα σύγχρονο Επιμελητήριο. Έξι χρόνια μετά κάποια από αυτά έγιναν και κάποια άλλα όχι. Το κακό όμως δεν είναι ότι κάποια δεν έγιναν καθώς πάντα πρέπει να βάζεις νέους στόχους και να προσπαθείς να τους κατακτήσεις. Το κακό είναι ότι κάποιοι έπαψαν να κοιτούν το «εμείς» και επαναπαύθηκαν στο «εγώ».

Ως μέλος μιας τέτοιας «εφησυχασμένης παρέας» δε θα μπορούσα να εξακολουθήσω να λειτουργώ. Χρειάζεται όραμα αλλά ακόμη περισσότερη δουλειά. Αυτό μοιραζόμαστε και με τους συνεργάτες μου. Την όρεξη να κάνουμε πράγματα όχι για να έχουν ανταποδοτικότητα μόνο στα μέλη του ΔΣ αλλά σε όλους, τον επιχειρηματία, τον έμπορα, τον επαγγελματία. Ειδικά σε εποχές κρίσης όπως αυτές που διανύουμε κι αυτό θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα τα μέλη μας αν μας τιμήσουν με την ψήφο τους.

ΕΡ: Βρισκόμαστε ήδη στον όγδοο χρόνο από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ποιοι θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι στόχοι για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που θα επηρεάσουν άμεσα και τον επιχειρηματικό κλάδο;

ΑΠ: Προκειμένου να σκιαγραφήσουμε το επιθυμητό πρότυπο οικονομικής δραστηριότητας για την ελληνική οικονομία, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, θα πρέπει: (α) να ορίσουμε τους βασικούς ποσοτικούς και κοινωνικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής και (β) να αποφασίσουμε ποιες ενδιάμεσες μεταβλητές-στόχοι θα υποβοηθήσουν στην επίτευξη τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής για την ελληνική οικονομία πρέπει να είναι: η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους (δημοσίου και ιδιωτικού), καθώς και του ασφαλιστικού συστήματος, η επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή η αύξηση τού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η οποία αρχικά, σε όρους απασχόλησης, θα μεταφράζεται σε κέρδη και, μεταγενέστερα, σε αυξημένα εισοδήματα και τέλος η βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.

Για την τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας απαιτείται άμεσα, αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, πάταξη της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σε αυτούς τους άξονες θα επικεντρώσουμε τις δικές μας προσπάθειες αμέσως μετά τις εκλογές.

ΕΡ: Επιχειρηματικότητα στην Ελληνική Περιφέρεια. Υπάρχουν περιθώρια για περιοχές όπως η Φθιώτιδα?

ΑΠ: Οι περιοχές μακριά απ΄ τα αστικά κέντρα καλούνται να αντιμετωπίσουν ορισμένες ιδιαίτερες οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους. Η χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, το υψηλό μεταφορικό κόστος, οι μικρές και κατακερματισμένες αγορές που εξαρτώνται από περιορισμένο αριθμό οικονομικών τομέων και εξειδικευμένων τμημάτων, καθώς και η επικράτηση των μικρών επιχειρήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση των συγκεκριμένων οικονομιών από επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από ό,τι συμβαίνει σε άλλες περιφέρειες.

Οι πόλεις και οι περιφέρειες αποτελούν καταλύτες και παράγοντες διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και των νεοσύστατων επιχειρήσεων που συμβάλλουν στη διάπλαση ευρωπαϊκής νοοτροπίας, εστιασμένης στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Ως επιμελητηριακοί φορείς οφείλουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για τους επιχειρηματίες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ο νομός Φθιώτιδας μπορεί να πρωτοστατήσει στην επιχειρηματική ανασύνταξη της χώρας χαράσσοντας στοχευμένη στρατηγική. Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας πρέπει να χαράξει νέους δρόμους. Να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.

ΕΡ: Στο νομό μας ο αγροτοδιατροφικός κλάδος αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Ποιο το νόημα για εσάς και τον συνδυασμό σας για τον κλάδο αυτό?

ΑΠ: Ο αγροδιατροφικός τομέας περιλαμβάνει τους 5 κλάδους με τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή στην ελληνική οικονομία. Παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως τα πλεονεκτήματά του. Ακόμη και έτσι όμως, η συμμετοχή του στην οικονομία είναι υψηλή υπερβαίνοντας το 3% του ελληνικού ΑΕΠ.

Είναι προφανές λοιπόν ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κλειδί και για την ανάπτυξη.

Ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας είναι ο κύριος τροφοδότης της μεταποίησης τροφίμων και για αυτό στόχος όλων μας πρέπει να είναι η παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας οφείλει να προσεγγίσει με νέο ολιστικό τρόπο τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και τη διασύνδεση του με την τοπική επιχειρηματική δράση.

ΕΡ: Εξαγγείλατε επίσης και την επαναλειτουργία του Τουριστικού Τμήματος…

ΑΠ: Και εδώ είναι ακόμη μια ουσιαστική διαφορά με τον άλλον συνδυασμό. Την ώρα που όλοι αναφέρονται στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας και σε επίπεδο νομού έχουν γίνει σημαντικά βήματα με πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και σε συνεργασία με τους Δήμους μας για την ανάδειξη του ιαματικού και του θρησκευτικού τουρισμού, εμείς καταργήσαμε το τουριστικό τμήμα.

Εξυπηρετώντας και μετρώντας τους ψήφους βόλευε κάποιους να κοπεί το συγκεκριμένο τμήμα. Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε ότι θα το επαναλειτουργήσουμε όχι για τους ψήφους αλλά για την ουσία, γιατί ο τουρισμός είναι ένα ακόμη σημαντικό όπλο στα χέρια μας για να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα.

ΕΡ: Γιατί θα λέγατε σε κάποιον επιχειρηματία – επαγγελματία – έμπορο να πάει στην κάλπη και γιατί να ψηφίσει «Ανανεωτική Πορεία» και Θανάση Κυρίτση;

ΑΠ: Γιατί πρέπει να αποκτήσουμε ένα Επιμελητήριο που να ανταποκρίνεται στο «Επιχειρείν», να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και προς όφελος του συνόλου και όχι μιας εκλεκτής παρέας.

Ικανό να αντιδρά άμεσα στα προβλήματα, βρίσκοντας ή αναζητώντας – απαιτώντας λύσεις για τη στήριξη όλων των μεγεθών των επιχειρήσεων από τους αυτοαπασχολούμενους μέχρι τις μεγάλες ΑΕ. Να λέει πάντα την αλήθεια και να έχει πάντα ανοιχτές πόρτες για τα μέλη του.

Ένα Επιμελητήριο τέλος που να στέκεται ισότιμα απέναντι στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και να διαμορφώνει σε τοπικό επίπεδο τις συνθήκες που μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή επιχειρηματικότητα…

Προσαρμοσμένη αναζήτηση