6ο ΓΕΛ: Το «κρυφτούλι» των Διευθυντών έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 09:02 6ο ΓΕΛ: Το «κρυφτούλι» των Διευθυντών έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Αποκαλύψεις αλλά και πνεύμα συνεργασίας στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης με τη συμμετοχή "όσων ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση"…

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πρόταση συγχώνευσης του 6ου με το 5ο ΓΕΛ Λαμίας, προκάλεσε την σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης.

Αυτό που πιστοποιήθηκε στη συγκεκριμένη σύσκεψη δεν ήταν απλά το έγγραφο του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σπύρου Πιλιτζίδη που ζητάει την παραπάνω συγχώνευση, αλλά η μεθόδευση του επικεφαλής της ΔΕ στη Φθιώτιδα για την απομάκρυνση του εν λόγω Λυκείου από το χώρο του. Σύμφωνα με τη μαρτυρία μητέρας παιδιού από το ΕΕΕΕΚ πέντε ημέρες μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - κατόπιν πρότασης του κ. Πιλιτζίδη – για καμία μεταβολή και για το έτος 2018 – 19, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας κάλεσε τους γονείς του Ειδικού Σχολείου και το Σύλλογο Διδασκόντων των Ειδικών Σχολείων για τη συγκεκριμένη μετακίνηση. Σε αυτή τη συνάντηση όμως δεν είχαν κληθεί οι αντίστοιχοι σύλλογοι του 5ου και 6ου Λυκείου! Και το επίμαχο έγγραφο έρχεται στις 4 Δεκεμβρίου και ενώ την 1η Δεκεμβρίου είχε λήξει η προθεσμία κατάθεσης οποιασδήποτε μεταβολής.

Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Σχολείου κ. Αγγελάκη που αρνήθηκε να παραβρεθεί στην παραπάνω συνάντηση με τον κ. Πιλιτζίδη, αφού δήλωνε ικανοποιημένος από την απόφαση που είχε περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα στη σύσκεψη η οποία αποτέλεσε την εισαγωγή για την προ ημερησίας συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε και τα παιδιά του 6ου θα συνεχίζουν την κατάληψη τους, περιμένοντας γραπτή διαβεβαίωση του Διευθυντή Εκπαίδευσης ότι δεν πρόκειται να συγχωνευτεί το σχολείο τους. Δείτε χαρακτηριστικές τοποθετήσεις από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου:

 

Για τη μη παρουσία των κκ Δημητρίου και Πιλιτζίδη στη σύσκεψη για το θέμα του 6ου Λυκείου, η ΔΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

«Στις 15-12-2017 συγκλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. του Δήμου Λαμιέων προκειμένου να συσκεφθεί για εκπαιδευτικά θέματα. Από τη Διεύθυνσή μας ζητήθηκε επανειλημμένως η αναβολή της συνεδρίασης, λόγω της προγραμματισμένης επίσκεψης του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. και ως εκ τούτου της επιβεβλημένης απουσίας του. Δυστυχώς, το εύλογο και δίκαιο αίτημά μας δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μας από μια κρίσιμη συζήτηση για θέματα μείζονος εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα και καθήκον μας να παρευρισκόμαστε σε δημόσιες συνεδριάσεις που αφορούν στην εκπαίδευση, προκειμένου να ασκούμε απρόσκοπτα τη δημοκρατική ελευθερία της έκθεσης των απόψεών μας για ζητήματα μάλιστα τα οποία γνωρίζουμε και μας αφορούν. Άλλωστε η απουσία μας από την προαναφερόμενη σύσκεψη μόνο ερωτήματα μπορεί να διεγείρει για το αν πραγματικά ήταν αναπόφευκτη ή όχι».

Δελτίο τύπου έστειλαν και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου ΓΕΛ:

«O Διευθυντής και ο Σύλλογος  εκπαιδευτικών του 6ου Γενικού Λυκείου Λαμίας,  έχοντας επίγνωση του παιδαγωγικού τους ρόλου και του εκπαιδευτικού τους καθήκοντος, εκφράζουν τον προβληματισμό τους  σχετικά με αποφάσεις που έχουν ληφθεί ερήμην τους και διαταράσσουν την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και το εκπαιδευτικό τους έργο.

               Αιφνιδιαστικά πληροφορηθήκαμε την με ΑΠ 7753/04-12-2017 πρόταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας σχετικά με επικείμενη «συγχώνευση του 6ου ΓΕΛ Λαμίας  στο 5ο ΓΕΛ Λαμίας», αν και το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας σε συνεδρίαση της 11/11/2017 είχε αποφανθεί περί ουδεμίας μεταβολής σε σχολικές μονάδες της πόλης μας.

               Σειρά ενεργειών, εν αγνοία και απουσία του Διευθυντή και του Συλλόγου του 6ου ΓΕΛ Λαμίας, όπως :

  • Πρόσκληση του Διευθυντή  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τους Διευθυντές των Ε.Ε.Ε.Γ-Λ και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ την 16/11/2017 σε συζήτηση σχετικά με τη μεταστέγαση των προαναφερόμενων σχολείων στο κτήριο του 6ου ΓΕΛ Λαμίας.
  • Πράξεις συλλόγων διδασκόντων των  Ε.Ε.Ε.Γ-Λ (16/17-11-2017) και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ

(37/17-11-2017) και πρακτικό συνεδρίασης του  Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Ε.Ε.Ε.Γ-Λ (27/11/2017) με τις οποίες αποφασίζεται η κατανομή του κτηρίου του 6ου ΓΕΛ Λαμίας στα δύο προαναφερθέντα σχολεία,

μας οδηγούν να δηλώσουμε τα εξής:

Με ποια λογική, με ποια σκοπιμότητα, με ποια νομική και ηθική κατοχύρωση,  με  ποια εγκεκριμένη μελέτη επανήλθε η προηγούμενη πρόταση παραβλέποντας ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Το 6ο ΓΕΛ Λαμίας λειτουργεί από το σχολικό έτος 2012-2013-ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού–προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής λόγω οικιστικής ανάπτυξης. Έχουν εκλείψει άραγε οι προηγούμενοι λόγοι, δεδομένης της δυναμικής εδραίωσης  του παρόντος σχολείου με:

  • Αύξηση του μαθητικού πληθυσμού
  • Πανελλαδικές επιτυχίες μαθητών με άριστες επιδόσεις και διακρίσεις;

Δικαιούμαστε, λοιπόν, να υποθέσουμε ότι η ίδρυση και λειτουργία του 6ου ΓΕΛ ήταν αποτέλεσμα – ως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων – ευκαιριακού και βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού περιορισμένης διάρκειας, αν και προεβλήθη ως βαρύνουσας σημασίας.

               Με δημοκρατική ευαισθησία θεωρούμε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς προτάσσοντας βασικές εκπαιδευτικές–παιδαγωγικές αρχές και αξίες οφείλουν να επιλύσουν το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να επιστρέψουν με ομαλό τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση