Το έκαναν σήριαλ το θέμα του 6ου Λυκείου Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 08:12 Το έκαναν σήριαλ το θέμα του 6ου Λυκείου Λαμίας

Πόσες ημέρες πρέπει να περάσουν και πόσες ώρες μαθήματος πρέπει να χαθούν για ένα θέμα που ουσιαστικά δεν υπάρχει (?) - Τελικά εάν οι υπεύθυνοι της Εκπαίδευσης στο Νομό και την Περιφέρεια δεν μπορούν να δώσουν λύση στα απλά τι θα κάνουν στα δύσκολα; Τι έχουν να πουν οι βουλευτές του νομού γι΄ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ με τη συγχώνευση του 6ου και 5ου Λυκείου Λαμίας που πρότεινε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Σπύρος Πιλιτζίδης, προστέθηκε ένα μόλις 24ωρο πριν τη συζήτηση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε συνάντηση που ζήτησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χρήστος Δημητρίου τη Δευτέρα (18/12) με τους μαθητές, διερεύνησε τις προθέσεις τους ως προς τη διακοπή της κατάληψης ζητώντας εγγράφως τα αιτήματά τους και εντός αποκλειστικά 24 ωρών.

Πράγματι νωρίς την Τρίτη (19/12) οι μαθητές υπό τη σκέπη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κατέθεσαν τα ερωτήματά τους προς τον κ. Δημητρίου, αλλά και τον κ. Πιλιτζίδη, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι η πρόταση περί συγχώνευσης, ήταν ένα απλό σενάριο και όχι τελική επιλογή των επικεφαλής της εκπαίδευσης στην περιοχή.

Δυστυχώς ένα θέμα που θα μπορούσε να τελειώσει σε ένα 24ωρο και καλύτερα ακόμη να μην είχε ξεκινήσει καθόλου, ταλαιπωρεί για εβδομάδες ένα ολόκληρο σχολείο απομακρύνοντας από τα μαθήματά τους μαθητές Λυκείου.

Οι πληροφορίες που θέλουν το συγκεκριμένο αίτημα με τα ερωτήματα των μαθητών, να διαβιβάζεται στο υπουργείο (;), προκαλεί νέα ερωτηματικά για το πόσο μακριά έχει πάει η πρόταση Πιλιτζίδη, για την οποία αρχικά υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει!

Διαβάστε ολόκληρη την αίτηση που κατέθεσαν τα παιδιά στον Περιφερειακό Διευθυντή και το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας, προκειμένου να γνωρίσουν τις προθέσεις τους σχετικά με το σχολείο τους.

Α Ι Τ Η Σ Η

Του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 6ου Γ.Ε.Λ. Λαμίας.

Συνυπογραφόμενη:

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 6ου Γ.Ε.Λ. ΛΑΜΙΑΣ.

Π Ρ Ο Σ

  1. Τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος Κο Χρήστο Δημητρίου, και
  2. Το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδος Κο Σπυρίδωνα Πιλιτζίδη.

Λαμία 19 Δεκεμβρίου 2017

*****************************************

Μετά την απολύτως δικαιολογημένη αναστάτωση, ανησυχία και εν τέλει αγανάκτηση που προκλήθηκε σε εμάς τους μαθητές του 6ου Γ.Ε.Λ. Λαμίας, αλλά και στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα και τους εν γένει (συμ)μετέχοντες αυτής φορείς (σύλλογο διδασκόντων, σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, Δήμο Λαμιέων κλπ.), η οποία είχε/έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν τη δυναμική -και με τον μόνο τρόπο που μας απέμεινε, δηλ. με την κατάληψή του- αντίδρασή μας στη μονομερώς και αυθαιρέτως επιχειρούμενη επέμβαση στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας, αφετέρου δε τη συλλογική και ομόφωνη αντίθεση όλων των ως άνω σχετικών φορέων στα επιχειρούμενα, εξαιτίας των μονομερών, αυθαίρετων, ανεξήγητων, ατεκμηρίωτων, άκρως αντιφατικών και προκαλούντων σωρεία ερωτημάτων για την αληθή σκοπιμότητά τους ενεργειών, προτάσεων-εισηγήσεων και θέσεων, οι οποίες διατυπώθηκαν από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Φθιώτιδος (Δ.Δ.Ε.Φ.) και περιελήφθησαν και αποτυπώθηκαν στο με αριθμ. πρωτ. Φ.2.1/7753/04-12-2017 έγγραφό του απευθυνόμενο προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος (η ύπαρξη και το περιεχόμενο, μάλιστα, του οποίου επιχειρήθηκε επιμελώς και με κάθε τρόπο να αποκρυβεί ακόμη και με δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι «είναι στη σφαίρα φαντασίας κάποιων», η δε τελική επιβεβαίωση της υπάρξεώς του και του περιεχομένου του είναι προφανές ότι πλήττει ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία υμών ως υπευθύνων φορέων της ασκουμένης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο εκπαιδευτικής πολιτικής), και προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα της επανόδου της κανονικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου μας, απευθύνουμε προς αμφοτέρους υμάς τα κάτωθι ερωτήματά μας και ζητούμε από εσάς όπως μας απαντήσετε εγγράφως, σαφώς και συγκεκριμένως επ’ αυτών, και ειδικότερα:

1)      Ο δεύτερος από εσάς προς τον οποίο απευθύνεται η παρούσα Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Φθιώτιδος (Δ.Δ.Ε.Φ.) ερωτάται αν, πλην της εγγράφου μορφής των προτάσεων-εισηγήσεων και θέσεών του που περιλαμβάνονται στο ως άνω με αριθμ. πρωτ. Φ.2.1/7753/04-12-2017 έγγραφό του, υπέβαλλε κατά το χρονικό διάστημα από την 18-09-2017 έως και την 04-12-2017 στο Ηλεκτρονικό Πληροφοριακό Σύστημα (Η.Π.Σ.) «myschool» του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (δηλ. αν υπέβαλλε σε ηλεκτρονική μορφή), αντίστοιχη με αυτήν που περιλαμβάνεται στο παραπάνω έγγραφο πρόταση-εισήγηση περί συγχωνεύσεως του 6ου Γ.Ε.Λ. με το 5ο Γ.Ε.Λ. Λαμίας με ταυτόχρονη μεταστέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φθιώτιδας στο χώρο στέγασης και λειτουργίας του 6ου Γ.Ε.Λ. Λαμίας.

  1. Ο πρώτος από εσάς προς τον οποίο απευθύνεται η παρούσα Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος ερωτάται αν κατά το αυτό χρονικό διάστημα, ήτοι από την 18-09-2017 έως και την 04-12-2017, έλαβε γνώση και επεξεργάστηκε οποιαδήποτε υποβληθείσα σε ηλεκτρονική μορφή (μέσω του Η.Π.Σ. «myschool») εισήγηση-πρόταση του Διευθυντής της Δ.Δ.Ε.Φ. περί συγχωνεύσεως του 6ου Γ.Ε.Λ. με το 5ο Γ.Ε.Λ. Λαμίας με ταυτόχρονη μεταστέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φθιώτιδας στο χώρο στέγασης και λειτουργίας του 6ου Γ.Ε.Λ. Λαμίας. Σε περίπτωση θετικής απαντήσεως στο αμέσως παραπάνω ερώτημα καλείται ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος να μας γνωστοποιήσει το επί της προτάσεως αυτής περιεχόμενο της εισηγήσεώς του (θετική ή αρνητική).

3)     Ο πρώτος από εσάς προς τον οποίο απευθύνεται η παρούσα Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος ερωτάται αν, επιθυμώντας ο ίδιος να εισηγηθεί τη συγχώνευση του 6ου Γ.Ε.Λ. με το 5ο Γ.Ε.Λ. Λαμίας και τη μεταστέγαση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φθιώτιδας στο χώρο στέγασης και λειτουργίας του 6ου Γ.Ε.Λ. Λαμίας χωρίς, όμως, να υφίσταται αντίστοιχη πρόταση του Διευθυντής της Δ.Δ.Ε.Φ., ζήτησε από τον τελευταίο να υποβάλλει τη σχετική πρόταση (ως δύναται σύμφωνα με την με αριθμ. πρωτ. 15411/Δ1/18-09-2017 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.). Σε περίπτωση θετικής απαντήσεως στο αμέσως παραπάνω ερώτημα καλείται ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος να μας γνωστοποιήσει το επί της προτάσεως αυτής περιεχόμενο της εισηγήσεώς του (θετική ή αρνητική).

4)     Ο πρώτος από εσάς προς τον οποίο απευθύνεται η παρούσα Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος ερωτάται ποιες ήταν οι συγκεκριμένες και ειδικότερες ενέργειές του αναφορικά με την πρόταση-εισήγηση του Διευθυντή της Δ.Δ.Ε.Φ. που διαλαμβάνεται στο με αριθμ. πρωτ. Φ.2.1/7753/04-12-2017 έγγραφό του και ιδίως αν το έγγραφο αυτό καθ’ εαυτό και η σε αυτό διαλαμβανόμενη πρόταση-εισήγηση διαβιβάσθηκε ή άλλως πως μεταφέρθηκε, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο (είτε πριν, είτε και μετά την επ’ αυτού αναγραφομένη ημεροχρονολογία της 04ης-12-2017), στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. είτε ως αυτούσια πρόταση-εισήγηση του Διευθυντή της Δ.Δ.Ε.Φ. έχουσα τη σύμφωνη-θετική εισήγηση ή γνώμη και του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος, είτε ως παρόμοιου περιεχομένου αυτοτελής πρόταση-εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος.

5)     Αμφότεροι υμείς προς τους οποίους απευθύνεται η παρούσα ερωτάσθε αφενός μεν εάν συντρέχει οποιαδήποτε περίπτωση μεταβολής, διαφοροποιήσεως ή υπαναχωρήσεώς σας από την, κατά τις προφορικές σας διαβεβαιώσεις προς εμάς, δηλωθείσα θέση και εισήγησή σας προς το ΥΠ.Π.Ε.Θ. να μην λάβει χώρα οποιαδήποτε μεταβολή στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Φθιώτιδος (συμπεριλαμβανομένης και της αυτοτελούς και αυτόνομης λειτουργίας του 6ου Γ.Ε.Λ. Λαμίας στις μέχρι τούδε εγκαταστάσεις λειτουργίας του) τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2018-2019, αφετέρου δε (ερωτάσθε) εάν, έστω και κατά παράκαμψη τόσον της αμέσως παραπάνω προτάσεώς σας περί μη μεταβολής μέχρι και το σχολικό έτος 2018-2019, όσον και των διαδικασιών που προβλέπονται από το Ν. 1566/1985 και την προς εφαρμογή αυτού εκδοθείσα υπ’ αριθμ. πρωτ. 15411/Δ1/18-09-2017 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ., έχει τεθεί με οποιοδήποτε τρόπο στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. και εξετάζεται από αυτό η πιθανότητα συγχώνευσης του 6ου Γ.Ε.Λ. Λαμίας με το 5ο Γ.Ε.Λ. Λαμίας με ταυτόχρονη μεταστέγαση του πρώτου στις εγκαταστάσεις λειτουργίας του δευτέρου.

Επειδή πιστεύουμε ότι οι σαφείς, ειλικρινείς, υπεύθυνες και δεσμευτικές έγγραφες απαντήσεις σας στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα θα έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο και να απαμβλυνθούν οι ανησυχίες, η αναστάτωση, η αβεβαιότητα και οι εν γένει εντάσεις που δημιουργήθηκαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα (και οπωσδήποτε δεν οφείλονται σε πρωτοβουλίες, ενέργειες ή παλινωδίες δικές μας) και επηρεάζουν εντονότατα τόσο την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας, όσο και γενικότερα την προσήλωσή μας στις εκπαιδευτικές μας υποχρεώσεις και καθήκοντα, αλλά θα συμβάλλουν αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί, το οποίο, σε τελική ανάλυση, είναι αντίθετο προς τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των φορέων και εν γένει μετεχόντων της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ευελπιστώντας, σε κάθε περίπτωση, ότι θα αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιοι ατυχείς, μονομερείς, αυθαίρετοι και αναιτιολόγητοι χειρισμοί και πρακτικές, διατρανώνοντας ταυτόχρονα, για μία ακόμη φορά, τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση και πρόθεσή μας να υπερασπιστούμε, ανά πάσα στιγμή και μακριά από οποιεσδήποτε άλλες -πλην των αμιγώς εκπαιδευτικών- σκοπιμότητες, το δικαίωμά μας στην αποτελεσματική και απρόσκοπτη μόρφωση και εκπαίδευση υπό συνθήκες και εν γένει προϋποθέσεις που θα είναι πρόσφορες και θα παρέχουν τα εχέγγυα προς τούτο και επισημαίνοντας, επίσης για μία ακόμη φορά, την επιτακτική ανάγκη διατήρησης, όχι μόνον στο βραχυπρόθεσμο, αλλά και στο μακροπρόθεσμο μέλλον, της αυτοτελούς και αυτόνομης λειτουργίας του καλύπτοντος -σχεδόν αποκλειστικά- τις ανάγκες των μαθητών του Λυκείου όλης της νότιας Λαμίας αλλά και των πέριξ αυτής τοπικών κοινοτήτων, 6ου Γ.Ε.Λ. Λαμίας, αναμένουμε τις επί των ανωτέρω ερωτημάτων μας υπεύθυνες και έγγραφες απαντήσεις σας.

Λαμία 19 Δεκεμβρίου 2017
 
Για το 15μελές Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος   Ο Αντιπρόεδρος     Ο Γραμματέας
 
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 6ου Γ.Ε.Λ. ΛΑΜΙΑΣ
Ο Πρόεδρος           Ο Γραμματέας
Προσαρμοσμένη αναζήτηση