Χιονιάς αύριο στη Φθιώτιδα...

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 19:12 Χιονιάς αύριο στη Φθιώτιδα...
Οδηγοί προσοχή. Θα χρειαστείτε αλυσίδες και στα ημιορεινά χωριά της Φθιώτιδας από 400 μέτρα υψόμετρο και πάνω - Η μέγιστη θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς.
 
Άκρως χειμωνιάτικο το επόμενο 24ωρο στη Φθιώτιδα, όπου θα σημειωθούν αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νομού που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται όσοι κινηθούν προς τις περιοχές αυτές (από τα 400μ και άνω) να έχουν υποχρεωτικά μαζί τους αλυσίδες. Νωρίς το πρωί αύριο είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκπλήξεις με σκόρπιες νιφάδες ακόμη και στα 200-250μ (βόρεια προάστια της Λαμίας).
 
Το Σαββατοκύριακο θα έχουμε ήλιο με δόντια (6-7 βαθμοί το μεσημέρι) και ΠΑΓΕΤΟ τη νύχτα/νωρίς το πρωί. ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται λόγω του παγετού.
 

 
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα ο καιρός τις επόμενο τριήμερο θα έχει ως εξής:
 
Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην νότια και κεντρική χώρα από αύριο Πέμπτη με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές στα πεδινά και τις πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Η κακοκαιρία θα επηρεάσει το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τα νοτιότερα τμήματα της Θεσσαλίας, καθώς επίσης το κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο.
 
Την Πέμπτη οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας Πελοποννήσου (περίπου από τα 800μ) και της κεντρικής Στερεάς (περίπου από τα 400μ) αναμένεται να είναι τοπικά έντονες, επομένως όσοι οδηγοί κινηθούν προς τις περιοχές αυτές πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μαζί τους αλυσίδες. Μέχρι το βράδυ, ωστόσο, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και τα χιόνια θα περιοριστούν σταδιακά σε μεγαλύτερα υψόμετρα.
 
Την Παρασκευή η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται στα ορεινά της Πελοποννήσου και ανατολικής Στερεάς, ενώ στο κεντρικό-ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
 
Το Σάββατο μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα βόρεια θα φέρει εκ νέου βροχές στην ανατολική και νότια χώρα και ειδικότερα στο κεντρικό-βόρειο Αιγαίο, τις Σποράδες, την Εύβοια, την βόρεια-ανατολική Αττική και τη βόρεια Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ημιορεινά-ορεινά τμήματα των περιοχών αυτών.  
 
Την Κυριακή (παραμονή Χριστουγέννων) αναμένονται παροδικές βροχές στα πεδινά-παράκτια τμήματα της Εύβοιας, κεντρικού Αιγαίου και βόρειας Κρήτης με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των περιοχών αυτών. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά το κρύο θα είναι τσουχτερό.
 
Ο καιρός στη Φθιώτιδα
Η διαταραχή από την βόρεια Αφρική (θερμό μέτωπο) που θα προσεγγίσει την κεντρική Στερεά στη διάρκεια της νύχτας απόψε, κουβαλάει μεγάλες ποσότητες υγρασίας στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, οι οποίες αύριο Πέμπτη θα πέσουν σαν χιόνι ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Αυτός είναι και ο "παραδοσιακός" τρόπος που χιονίζεται η Φθιώτιδα, δηλαδή να έχει προηγηθεί πολυήμερο κρύο και στη συνέχεια να έρθει μια διαταραχή από τα νότια που να έχει εμπλουτιστεί με υγρασία πάνω από το Ιόνιο πέλαγος (ο λεγόμενος χιονιάς εγκλωβισμού).
 
Πιο συγκεκριμένα:
Από απόψε μετά τα μεσάνυχτα αναμένονται ασθενείς αρχικά χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά, οι οποίες από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης θα ενταθούν. Ως ενδεικτικό υψόμετρο από το οποίο θα πέφτει χιόνι είναι τα 400μ, ωστόσο δεν αποκλείεται στη διάρκεια της νύχτας μέχρι νωρίς το πρωί της Πέμπτης να πέσουν νιφάδες και πιο χαμηλά στα βόρεια του νομού (200-250μ). Να σημειωθεί, οτι οι χιονοπτώσεις στη διάρκεια της Πέμπτης θα είναι κατά τόπους πυκνές όσο ανεβαίνουμε υψόμετρο (χονδρικά από τα 600μ και πάνω θα πέσει αρκετό χιόνι), επομένως όσοι κινηθούν στο ορεινό δίκτυο πρέπει να έχουν μαζί τους αλυσίδες. Η μέγιστη θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς.
 
Την Παρασκευή προβλέπονται αρχικά ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά έως τα 300-400μ, οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0-6 βαθμούς.
 
Τέλος, το Σαββατοκύριακο προβλέπεται ηλιοφάνεια με ασθενείς ανέμους, αλλά το κρύο θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 6-7 βαθμούς το μεσημέρι. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός.
Προσαρμοσμένη αναζήτηση