Μάχη για ανοιχτούς δρόμους - Στο ένα μέτρο το χιόνι στο Μοναστήρι της Δαμάστας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 11:02 Μάχη για ανοιχτούς δρόμους - Στο ένα μέτρο το χιόνι στο Μοναστήρι της Δαμάστας

Πότε περιμένει έντονη χιονόπτωση στη Φθιώτιδα η Πολιτική Προστασία...

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα στη Φθιώτιδα που δοκιμάστηκε έντονα από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας.

Από τις 5:30’ το πρωί της Παρασκευής, μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και των Δήμων που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βρίσκονται στους δρόμους κρατώντας το οδικό δίκτυο ανοικτό.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, Θανάση Καρακάντζα, οι δρόμοι όλοι είναι ανοικτοί χωρίς την χρήση αλυσίδων και τα προβλήματα εντοπίζονται μόνο στο εσωτερικό δίκτυο ορεινών χωριών, του Δομοκού, της Δυτικής Φθιώτιδας και της Λοκρίδας.

Το περισσότερο χιόνι φαίνεται ότι έπεσε στο κομμάτι του Μπράλου και κυρίως στην πλευρά του Μοναστηρίου της Δαμάστας όπου κόντεψε το ένα μέτρο! Μεγάλα μηχανήματα της Περιφέρειας αγωνίζονται από πολύ νωρίς το πρωί για να ανοίξουν το δρόμο μέχρι το Μοναστήρι που περιμένει πολλούς εκδρομείς τις επόμενες ώρες για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

Οι απροετοίμαστοι εκδρομείς ήταν αυτοί που προκάλεσαν και τα κυριότερα προβλήματα στο κομμάτι του Δομοκού. Ξεκινώντας με ήλιο από την Αθήνα έπεσαν απόγευμα στο Δομοκό και το Δρούγο την ώρα που η χιονόπτωση ήταν κάτι παραπάνω από έντονη. Ο συνδυασμός με τα αργά φορτηγά, δημιούργησε προβλήματα και για τρεις περίπου ώρες η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την ένταση των φαινομένων ειδικά στην περιοχή του Δομοκού.

Πραγματική μάχη έγινε όμως και στον Μπράλο νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και στο διεθνή, καθώς ο χιονιάς επισκέφτηκε και τη Λοκρίδα με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Φθιώτιδα.

Το χιόνι στο ύψος του Μαρτίνου κόντεψε τους 10 πόντους, ενώ προβλήματα υπήρξε στη σύνδεση της Μαλεσίνας με το διεθνή για περίπου μία ώρα.

Έντονη χιονόπτωση παρατηρήθηκε τέλος στη Δυτική Φθιώτιδα βόρεια και νότια του Σπερχειού, με το χιόνι στο Γαρδίκι Ομιλαίων να φτάνει τα 40 εκατοστά. Μηχανήματα της Περιφέρειας είναι επιφορτισμένα με το άνοιγμα των δρόμων σε όλα τα ορεινά χωριά της ΔΕ Σπερχειάδας και σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα μέχρι το μεσημέρι θα έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα.

Η Παρασκευή πάντως ξεκίνησε με ασθενή χιονόπτωση αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας τα φαινόμενα θα ενταθούν 2 με 8 το βράδυ κυρίως στο κομμάτι της Λοκρίδας και με κατεύθυνση προς την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια. Πάντως το συγκεκριμένο χαμηλό αποδείχτηκε εξαιρετικά απρόβλεπτο εξαιτίας των νοτίων ανέμων που το συνόδευαν και για αυτό υπάρχει υψηλή ετοιμότητα σε όλα τα «ευαίσθητα σημεία».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση