Σήμερα Κυριακή η κηδεία του Παναγιώτη Κουτσοπίνη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 09:05 Σήμερα Κυριακή η κηδεία του Παναγιώτη Κουτσοπίνη

Μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο εξαιρετικός επιστήμονας και στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς Παναγιώτης Κουτσοπίνης, «έφυγε» το πρωί της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου 2018, σε ηλικία 65 ετών, για το μακρύ ταξίδι.

Η κοινωνία της Λαμίας και της Φθιώτιδας τον γνώρισε από τη θητεία του ως Διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας - Άμφισσας - Καρπενησίου, την περίοδο που υπήρχε στη διακυβέρνηση της χώρας και η ΔΗΜΑΡ, κομμάτι της οποίας αποτέλεσε όσο ήταν επικεφαλής ο καλός του φίλος Φώτης Κουβέλης.

Εραστής της πραγματικής αριστεράς, δε συμβιβάστηκε ποτέ, καθώς προτιμούσε πάντα να είναι δίκαιος παρά ευχάριστος.

Ως Διοικητής στο ΓΝ Λαμίας ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με συμφέροντα και μικροκομματισμούς, ωστόσο παρά το γεγονός ότι ξεβόλεψε πολύ κόσμο, όλοι αναγνώρισαν την αξία του.

Εξαιρετικός επιστήμονας, χειρουργός, γυναικολόγος και μαιευτήρας, απόφοιτος αρχικά της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας και στη συνέχεια της Ιατρικής, στις αναγνωρισμένες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Uppsala & του Lund Σουηδίας, παρέμεινε στη Λαμία και μετά την παραίτησή του από Διοικητής, ανοίγοντας ιατρείο στο κέντρο της πόλης εφαρμόζοντας την Σκανδιναβική ολιστική προσέγγιση για την υγεία της γυναίκας. Συγχρόνως επιστρέφει στη Σουηδία και στο Λουντ, όπου αναλαμβάνει θέση Αρχιάτρου στο Νοσοκομείο (ήταν μέλος της Εταιρείας Αρχιάτρων Σουηδίας), μοιράζοντας έτσι το χρόνο του σε Ελλάδα και Σκανδιναβία.

*Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στις 12:30' το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Αντί στεφάνων, η οικογένεια επιθυμεί να δοθούν χρήματα υπέρ του Ορφανοτροφείου Θηλέων και του Μουσικού Σχολείου Λαμίας.

Η αριστερή του πορεία

Γεννημένος σε οικογένεια με αριστερές καταβολές από παιδική ηλικία γαλουχήθηκε με τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας, της κοινωνικής ελευθερίας, της ισότητας, και της δικαιοσύνης και την ηθική υποχρέωση της κοινωνικής προσφοράς.

Με κοινωνικές ανησυχίες και ενδιαφέρον για τα κοινά δραστηριοποιήθηκε ως μέλος ΔΣ και πρόεδρος φοιτητικών συλλόγων.

Συμμετείχε στη «Κίνηση Σουηδών Ιατρών κατά των πυρηνικών όπλων».

Συνιδρυτής, γεν. γραμματέας και ακολούθως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Σουηδίας.

Μέλος του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης».

Ειδικός συνεργάτης-σύμβουλος του Ανδρέα Λεντάκη, με τις εμπειρίες του από το σουηδικό μοντέλο πρότεινε και συμμετείχε στον σχεδιασμό για το πρώτο ΚΑΠΗ και το πρώτο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, που έγινε στο Δήμο Υμηττού επί Δημαρχίας Λεντάκη.

Επεξεργάστηκε και δημοσίευσε: «Μια πρόταση για τον εκ βάθρων ανασχεδιασμό και τη ριζική ανασυγκρότηση-αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)» (Φεβρουάριος 2011) ως προσυνεδριακή προγραμματική θέση της ΔΗΜΑΡ.

Πρότεινε και επεξεργάστηκε το «Πρόγραμμα μορφών δράσης κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας για την Β΄ Αθήνας» με μέλημα την επιβίωση, την σωματική και ψυχική υγεία, την μόρφωση και την παιδεία, στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η χώρα.

Συμμετείχε στο ΠΑΜ, στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος της Δ.Ε. της μεταδικτατορικής ΕΔΑ.

Ενεργός πολίτης και εραστής της πολιτικής συμμετείχε στην Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς και ήταν από τους συνιδρυτές της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜ.ΑΡ.), μέλος της 1ης Πανελλήνιας Πολιτικής Επιτροπής και μέλος της γραμματείας της Πολιτικής Επιτροπής της Β΄ Αθήνας.

Οι αναρτήσεις του

Από τις σοφές του αναρτήσεις είναι δύσκολο να επιλέξεις κάποια. Όλες ξεχώριζαν για τη ρεαλιστική τους ματιά στα πράγματα, χωρίς καλλωπισμούς που φυσικά πονούσαν...

 «…όμορφη Αθήνα παν τα χρόνια εκείνα, παν τα χρόνια εκείνα τα παλιά… που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα…» από την καντάδα εποχής και σημείωνε: «ίσως ξαναγίνει της μόδας στις παραλίες ανά την επικράτεια,  συνοδεύοντας την αθερίνα και τον γαύρο που αντικαθιστά πλέον την αστακομακαρονάδα, την καραβιδόψυχα και το ‘’…περνάω καλά, ...είμαι μια χαρά…’’ του δανειζόμενου πρασινογαλαζοκόκκινου νεοέλληνα, προνομιούχου ή μη…».

Πάνω από όλα όμως θα τον θυμόμαστε ως φίλο και γιατρό. Του το είχα πει κιόλας σε ανύποπτο χρόνο, σε μια συνάντησή μας και με αφορμή τους διάφορους τίτλους που συγκέντρωνε η πολιτικοκοινωνική του δράση. Πάνω από όλα είσαι ο άνθρωπος και ο γιατρός Κουτσοπίνης.

Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Λεκάκη η οποία επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο της αριστεράς και είχε δύο παιδιά τον Αναστάσιο που είναι επίσης ιατρός και την 15χρονη Θεοδώρα.

Καλό σου ταξίδι φίλε Παναγιώτη…. 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση