Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η Φθιώτιδα με ισχυρές βροχοπτώσεις και χιόνια

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 08:25 Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η Φθιώτιδα με ισχυρές βροχοπτώσεις και χιόνια

Στο πόδι όλες οι υπηρεσίες για την κακοκαιρία «Θησέας» που θα χτυπήσει σήμερα στη Φθιώτιδα...

Στο επίκεντρο του «Θησέα», όπως ονομάστηκε από τους μετεωρολόγους το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επισκεφθεί τις αμέσως επόμενες ώρες, θα βρεθεί σήμερα Σάββατο η Φθιώτιδα, η Μαγνησία, η βόρεια Εύβοια και οι Σποράδες, σύμφωνα με τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα.

Όπως εκτιμά, ειδικότερα στη Φθιώτιδα, ο κύριος όγκος νερού θα πέσει στα ανατολικά τμήματα του νομού που γειτνιάζουν με την Όθρυ.

Στις περιοχές αυτές αναμένονται ισχυρές βροχές κατά τόπους και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αρχικά από 800 μέτρα περίπου που σταδιακά από το απόγευμα θα κατηφορίσουν μέχρι τα 600 μέτρα. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, ενώ θα εξασθενήσουν από αργά το βράδυ. 

Τα εκτιμώμενα ύψη χιονιού στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, θα είναι της τάξεως των 30-40cm στις ορεινές περιοχές (άνω των 900 μέτρων), ενώ κατά τόπους στο εσωτερικό της Οίτης μπορεί να ξεπεράσει και το μισό μέτρο. 

Να επισημάνουμε, ότι λόγω της ραγδαιότητας και της παρατεταμένης διάρκειας της βροχόπτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα

Συνίσταται, λοιπόν, πολύ μεγάλη προσοχή σήμερα στις μετακινήσεις, όχι μόνο στα ορεινά τμήματα όπου εκεί θα είναι υποχρεωτική η χρήση αλυσίδων, αλλά και σε όλο το οδικό δίκτυο των προαναφερθέντων περιοχών.

Σε θέση μάχης

«Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων και της ΔΕΥΑ Λαμίας λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες. Παράλληλα, εφιστούμε την προσοχή των δημοτών και των οδηγών που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαμιέων, στον τηλέφωνο 22310 22202», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαμιέων (περισσότερα εδώ).

Συναγερμός και στην Πολιτική Προστασία

Η Π.Ε. Φθιώτιδας για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων αναγκών και συνέπειες από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων θέτει σε υψηλή ετοιμότητα το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει και καλεί τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς, εκδρομείς, οδηγούς, πολίτες που εκτελούν υπαίθριες εργασίες κλπ. να προβούν στα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π. (Για τις οδηγίες πατήστε ΕΔΩ).

(εκτιμόμενα εκατοστά χιονιού)