Σταϊκούρας: Η Κυβέρνηση συνυπέγραψε το Μνημόνιο και δεν το «έσκισε»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 19:12 Σταϊκούρας: Η Κυβέρνηση συνυπέγραψε το Μνημόνιο και δεν το «έσκισε»

«Η ανακοίνωση του European Financial Stability Facility (EFSF), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα:

(α) διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης ότι το Μνημόνιο «τελείωσε»,

(β) αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση έπραξε ακριβώς ότι και η προηγούμενη, και

(γ) αναδεικνύει γιατί η Κυβέρνηση δεν θέλει να φέρει τη συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή.

Η Κυβέρνηση συνυπέγραψε το Μνημόνιο και δεν το «έσκισε».

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ζήτησε, με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών στις 18 Φεβρουαρίου, και το Eurogroup ενέκρινε, την, με όρους και προϋποθέσεις, επέκταση της υπάρχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (extension of the current Master Financial Assistance Facility Agreement” [MFFA]), για 4 ακόμη μήνες.

Όπως είχε πράξει και η προηγούμενη Κυβέρνηση, στις 9 Δεκεμβρίου 2014.

Τότε, ζήτησε την τεχνική επέκταση του MFFA για τους 2 πρώτους μήνες του 2015 (σχετικά κείμενα του Eurogroup [8.12.2014] και του EFSF [10.12.2014 και 19.12.2014]).

Αυτή την τελευταία επέκταση που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, στις 19 Δεκεμβρίου 2014, έρχεται να επικαιροποιήσει, και πάλι, η παρούσα Κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο του EFSF.

Επέκταση που συνοδεύεται και συνδέεται με Μνημόνιο (“Memorandum of Understanding”), το οποίο μπορεί να επικαιροποιείται, αλλά δεν έχει ημερομηνία λήξης όσο διαρκεί το Πρόγραμμα the MoU did not have to be extended because it has no termination date”), και από την υλοποίηση του οποίου εξαρτάται η εκταμίευση της δόσης.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις σχετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (“the basis for concluding the review will be the existing commitments in the current Memorandum of Understanding [MοU] and the Memorandum of Economic and Financial Policies [MEFP]”) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (“concluding the 6th review of the Program”).  

Η Κυβέρνηση συνεπώς συνυπέγραψε το Μνημόνιο και φυσικά δεν το «έσκισε».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση