Ποιοι ερίζουν για το Ορφανοτροφείο Θηλέων την ώρα που το ίδρυμα καταρρέει;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 13:31 Ποιοι ερίζουν για το Ορφανοτροφείο Θηλέων την ώρα που το ίδρυμα καταρρέει;

Αδιανόητα πράγματα συμβαίνουν την ίδια ώρα που γίνεται αγώνας για να πληρωθεί ο υπέρογκος ΕΝΦΙΑ του Ορφανοτροφείου Θηλέων στη Λαμία - Η Μητρόπολη "καρφώνει" τη Διοίκηση του Ιδρύματος και δημόσια αναρωτιέται «Γιατί δεν ζητήθηκε η συνδρομή της Μητροπόλεως για το Ορφανοτροφείο Λαμίας;»

Μια παρασκηνιακή κόντρα μεταξύ της διοίκησης του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας και της Μητρόπολης Φθιώτιδας, φέρνει στο φως δελτίο τύπου της τελευταίας σχετικά με τη μη συμμετοχή της στην «εκστρατεία σωτηρίας» του ιδρύματος.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα με μεγάλη χαρά και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό έργο που επιτελεί το ευαγές ίδρυμα υπό τη Διεύθυνση της Σταυρούλας Πελέκη, έσπευσε να παρουσιάσει το πρόβλημα με το δυσβάσταχτο ΕΝΦΙΑ και τις λοιπές υποχρεώσεις του, ώστε να τύχει της βοήθειας τόσο των φορέων όσο και των απλών πολιτών. Και από όσο γνωρίζουμε υπήρξε ζωηρή ανταπόκριση από παντού.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι η Μητρόπολη Φθιώτιδας ουδέποτε έλαβε μέρος στην εκστρατεία σωτηρίας του Ορφανοτροφείου, καθώς όπως δηλώνει στο δελτίο τύπου που παραθέτουμε στη συνέχεια, ουδέποτε προσκλήθηκε.

Γιατί λοιπόν δεν προσκλήθηκε ποτέ η Μητρόπολη που στο κάτω κάτω είναι υποχρέωσή της να βοηθά ορφανά και αναξιοπαθούντες; Από την άλλη όμως γιατί θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόσκληση προς τη Μητέρα Εκκλησία για να βοηθήσει τα παιδιά της;

Στο δελτίο τύπου της Μητρόπολης, που ακολουθεί, υπάρχει ξεκάθαρη η διατύπωση πρόσκλησης παραχώρησης του ιδρύματος στην Μητρόπολη Φθιώτιδας. Εύλογη η απορία μας λοιπόν αν η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα κάποιας έριδας μεταξύ της Διοίκησης του Ιδρύματος και της Μητρόπολης για τον έλεγχο του Ορφανοτροφείου, τη στιγμή που το μόνο ενδιαφέρον θα έπρεπε να είναι η σωστή λειτουργία του και φυσικά η σωτηρία του.

Διαβάστε αυτούσιο το δελτίο τύπου της Μητρόπολης και αναμένουμε με ενδιαφέρον κάποια απάντηση από το Δ.Σ. του Ορφανοτροφείου Θηλέων, αλλά και από την Μητρόπολη Φθιώτιδας.

«Διατί δεν εζητήθη η συνδρομή της Μητροπόλεως για το Ορφανοτροφείο Λαμίας;

Εξ αφορμής δημοσιευμάτων σε τοπικές και άλλες θρησκευτικές εφημερίδες και περιοδικά και μάλιστα του δημοσιεύματος «ΕΝΦΙΑ και φόροι αφήνουν στο δρόμο ορφανά στην Λαμία» (Εφ. Ορθόδοξη Αλήθεια της 7ης Φεβρουαρίου 2018, σ. 15), καθώς επίσης και πολλών τηλεφωνημάτων Μητροπολιτών, Ηγουμένων του Αγίου Όρους και άλλων πολλών περί του τι ακριβώς συμβαίνει με το Ορφανοτροφείο Θηλαίων του Συλλόγου «ο Ευαγγελιστής Λουκάς» Λαμίας, υποχρεούμεθα να ενημερώσωμε τον λαόν και τους ενδιαφερομένους για την αντιμετώπιση του ευαίσθητου αυτού θέματος εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως.

               Εάν η μη ανάμειξις της Ιεράς Μητροπόλεως εις την εκστρατείαν συγκεντρώσεως χρημάτων διά την στήριξιν του Ορφανοτροφείου δεν είχε δημιουργήσει σωρεία δυσμενών σχολίων, δεν υπήρχε ανάγκη να ασχοληθούμε με το θέμα. Επειδή όμως πολλοί ερωτούν και δικαίως «Τι κάνει η Μητρόπολις;» και έτσι επιρρίπτουν μομφήν εις τον Μητροπολίτην αδιαφορίας και ασπλαχνίας προς ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα άξιο υποστηρίξεως, δια τούτο προβαίνουμε εις το παρόν δημοσίευμα για να ενημερώσουμε τους ενδιαφερομένους επί του εν λόγω θέματος.

              Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος με όλους τους τοπικούς παράγοντες ήλθαν σε επαφή εκτός από τον Μητροπολίτη. Διοργάνωσαν έρανο στην πλατεία Πάρκου Λαμίας, ενημέρωσαν τον κ. Δήμαρχο Λαμιέων και τον κ. Περιφερειάρχη, ήλθαν σε επαφή με τα τοπικά μέσα ενημερώσεως, έστειλαν επιστολές σε Μητροπολίτες, Ηγουμένους, πολιτικούς κ.α. Ο ίδιος ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του λέγει: «Απευθυνθήκαμε παντού. Κάποιοι έδειξαν συμπάθεια, αλλά και πολλοί έμειναν ασυγκίνητοι. Τελευταία με έγκριση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος έβαλαν κουμπαράδες στα μεγάλα καταστήματα. Άνοιξαν και ένα περίπτερο με κουπόνια στην κεντρική πλατεία Πάρκου της Λαμίας για μια λαχειοφόρο αγορά» (Συνέντευξη του Προέδρου κ. Παναγιώτου Ντούρου στην Εφ. «Ορθόδοξη Αλήθεια» 7.2.2018).

              Σε όλες τους τις κινήσεις αγνόησαν περιφρονητικά τον Μητροπολίτη, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος διά τοιαύτης φύσεως θέματα. Το ερώτημα είναι: διατί άραγε; Οι άνθρωποι αυτοί δεν ανήκουν στην Εκκλησία; Δεν έχουν σχέση με την Ιερά Μητρόπολη;

              Το Ίδρυμα βέβαια είναι ιδιωτικό, αλλά αυτό δεν λέει τίποτε. Η διαχείριση γίνεται από το Διοικητικό  του Συμβούλιο, οι πνευματικές σχέσεις όμως με την τοπική Εκκλησία δεν διακόπτονται. Πολλές φορές προσεκάλεσαν τον Σεβασμιώτατο και προέστη των Ιερών Πανηγύρεων και ευλόγησε τα παιδιά, τα οποία με την εξαίρετη Διευθύντρια κα Σταυρούλα Πελέκη, όπου τον συναντούν χαίρουν και εκδηλώνουν την αγάπη τους. Αυτά τα παιδιά πηγαίνουν στο Επισκοπείο να τραγουδήσουν στη εορτή του και τα Χριστούγεννα να του ψάλλουν τα κάλαντα. Προς αυτά τα παιδιά πολλάκις με χρηματικές ευλογίες έχει εκφράσει ο Σεβασμιώτατος την αγάπη του.

              Διατί λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο αγνόησε την πατρική σχέση του Μητροπολίτου με τα παιδιά του Ορφανοτροφείου;  Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό.

              Όταν παλαιότερα ζητούσαν με ανακοίνωσή τους χρήματα δια την αγοράν του τέμπλου του Ναού του Ιδρύματος, χωρίς πάλι να ενημερώσουν την Ιεράν Μητρόπολιν και ζητήσουν την συνδρομή της, τους εστάλη επιστολή και προτάθηκε από τον Σεβασμιώτατο να αγοράσει η Μητρόπολις το τέμπλο και εάν είχαν δυσκολίες λειτουργίας του Ορφανοτροφείου πάλι να ακουμπήσουν στην αγάπη της Ιεράς Μητροπόλεως.

              Λογικό είναι και φυσικό, εφ’ όσον «κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο τα ορφανά» να αναλάβει η Ιερά Μητρόπολις την λειτουργία του και όπως έχει τα 3 Γηροκομεία, τα 10 Κέντρα Αγάπης, τις Κατασκηνώσεις και όλα τα φιλανθρωπικά Ιδρύματα, να έχει ακόμα ένα, το Ορφανοτροφείο Θηλέων.

              Η πράξη αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διχαστική και δημιουργεί πολλά προβλήματα εις την ενότητα της τοπικής Εκκλησίας.

              Ο κάθε αναγνώστης ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτή είναι η αλήθεια δια την μη ανάμειξη της Ιεράς Μητροπόλεως εις την εκστρατεία συγκεντρώσεως χρημάτων δια την αντιμετώπισιν των δυσβάστακτων φόρων του Ορφανοτροφείου Θηλέων του Συλλόγου «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς».

              Το έργο της κας Σταυρούλας Πελέκη είναι άξιο παντός επαίνου. Τόσο όμως η Διευθύντρια όσο και οι άξιες συνεγράτιδές της είναι μακράν των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

              Επαναλαμβάνουμε και πάλιν. Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος είναι η μόνη εγγύηση δια την συνέχιση της ζωής και ιστορίας του Ορφανοτροφείου Θηλέων, του οποίου πρωτοστάτης ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Αμβρόσιος.

              Και μετά από την αψυχολόγητη και απνευμάτιστη αυτή συμπεριφορά προς την Εκκλησία του Διοικητικού Συμβουλίου, η Ιερά Μητρόπολις, που είναι Μάνα για όλα τα παιδιά της, είναι έτοιμη να λύσει το πρόβλημα αυτό αναλαμβάνοντας το φιλανθρωπικό αυτό Ίδρυμα υπό την σκέπη και προστασία της, εάν φυσικά το ζητήσουν οι σήμερα διοικούντες το Ορφανοτροφείο Θηλέων».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com