Κακοκαιρία σήμερα στη Φθιώτιδα - Τι καιρό θα κάνει μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 08:30 Κακοκαιρία σήμερα στη Φθιώτιδα - Τι καιρό θα κάνει μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα

Αλυσίδες θα χρειαστούν όσοι κινηθούν στο ορεινό δίκτυο του νομού την Πέμπτη.

Σημαντική επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου για το νομό Φθιώτιδας με ποτιστικές βροχές κατά τόπους ισχυρές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά (περίπου από τα 600 μέτρα και πάνω).

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Το Σαββατοκύριακο όμως ο καιρός θα είναι αρκετά καλός και η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, ενώ ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται συννεφιά και ασθενείς άνεμοι με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 10 βαθμούς.

Γενική πρόγνωση
Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί την Τετάρτη (14/2) στην Ιταλία θα κινηθεί σταδιακά προς τη χώρα μας, επιδεινώνοντας σημαντικά τον καιρό κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, αρχικά στη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. 
 
Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας της Πέμπτης θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας και οι ποτιστικές βροχές που κατά τόπους στην κεντρική και βόρεια χώρα θα είναι ισχυρές, κυρίως στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη Χαλκιδική. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά τμήματα (700-900μ στα κεντρικά και 500μ στη δυτική Μακεδονία). Τα φαινόμενα από το βράδυ και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν βαθμιαία. Όσον αφορά τους ανέμους στα πελάγη, στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν Α-ΒΑ 6-7 μποφόρ και στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές από νότιες διευθύνσεις έως 7 μποφόρ επίσης.
 
Την Παρασκευή ο καιρός θα ξεκινήσει με βροχές στα ανατολικά και νότια τμήματα (ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος, Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη), ενώ στα Δωδεκάνησα θα εκδηλώνονται και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία, όμως και από το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.
 
Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αρκετά καλός στις περισσότερες περιοχές, με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα και ασθενείς βροχές στη βόρεια Κρήτη το Σάββατο. Οι βοριάδες στα πελάγη θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.
 
Ο καιρός στην Φθιώτιδα
 
Την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν περίπου από τα 600 μέτρα και πάνω. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι και κυρίως τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ τα χιόνια ενδέχεται στα βόρεια του νομού να κατέβουν και χαμηλότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα κυμανθεί από 5-7 βαθμούς.
 

(Ενδεικτικός χάρτης φαινομένων για το απόγευμα της Πέμπτης).

(Τα εκτιμώμενα ύψη χιονόστρωσης είναι περίπου 20-40cm, αλλά κατά τόπους στην Οίτη θα φτάσει και θα ξεπεράσει το μισό μέτρο. Όσοι κινηθούν στο ορεινό δίκτυο θα χρειαστούν υποχρεωτικά αλυσίδες)

Την Παρασκευή προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά περίπου από τα 900 μέτρα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα κυμανθεί από 6-10 βαθμούς.
 
Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αρκετά καλός χωρίς βροχές και με λίγες μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
 
Με βάση και τα τελευταία προγνωστικά, ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα θα είναι συννεφιασμένος με ασθενείς ανέμους και πιθανότητα ασθενών βροχών από το μεσημέρι και μετά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών (η μέγιστη θα φτάσει περίπου τους 10 βαθμούς).
Προσαρμοσμένη αναζήτηση