Αντικαρκινική Εταιρεία Λαμίας: «Πρώτη προτεραιότητα οι μικροί μας φίλοι»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 11:05 Αντικαρκινική Εταιρεία Λαμίας: «Πρώτη προτεραιότητα οι μικροί μας φίλοι»

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Λαμίας: Συμμετέχουμε στην προβολή της  Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Στις 15 Φεβρουαρίου εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με κύριο στόχο την συμπαράσταση προς τα παιδιά και τους εφήβους, που νοσούν ή έχουν επιβιώσει από καρκίνο και τις οικογένειες τους. Οι γονείς των παιδιών με καρκίνο βλέπουν αμήχανοι την ζωή τους να αναστρέφεται, αρρωσταίνοντας ο μικρότερος και όχι ο μεγαλύτερος,  έχουν την υγεία τους ενώ αναπάντεχη ασθένεια βρήκε τον μικρό τους και το δεύτερο υγιή παιδί τους χρειάζεται. 

Κάθε τρία λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από καρκίνο παγκοσμίως. Ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος και αντιπροσωπεύει 0,5 έως4,6% των καρκίνων σε ανθρώπους. Στη χώρα μας 300 παιδιά κάθε έτος νοσούν από καρκίνο. Αν και τα ποσοστά ίασης βελτιώνονται διαρκώς χάρη στην συνεχή πρόοδο που επιτυγχάνεται στην αντιμετώπιση του παιδιατρικού καρκίνου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει έκκληση για την περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών, ώστε κάθε παιδί με καρκίνο να έχει την ευκαιρία να επιβιώσει.

Αντικείμενο συνεχούς ενασχόλησης επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ο καρκίνος στο παιδί, λόγω της σοβαρότητάς του ως πάθησης και της ιδιαίτερης ευαισθησίας της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στους μικρούς ασθενείς. Η ιατρική έρευνα τα τελευταία χρόνια οδηγεί σε εξατομίκευση των θεραπειών, σε μια προσπάθεια αύξησης της αποτελεσματικότητας και μείωσης των άμεσων και απώτερων επιπλοκών.

Στεκόμαστε πλάι τους χωρίς να επαναπαυόμαστε για ότι πετύχαμε μέχρι τώρα ως κοινωνία, αλλά επαγρυπνούμε σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου. Στη σωστή ιατρική φροντίδα έχουν δικαίωμα όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση και για  αυτό χρειάζονται την υποστήριξη από όλους μας.

Όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε στον αγώνα ζωής των μικρών ασθενών, αν γίνουμε εθελοντές αιμοδότες και δότες μυελού των οστών στηρίζοντας συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους. Σήμερα δεν είναι μία ακόμη συνηθισμένη μέρα. Η ασφαλής και ποιοτική φροντίδα για τον παιδικό καρκίνο είναι ανθρώπινο δικαίωμα που κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται.

Με ελπίδα, αισιοδοξία και σιγουριά, οι περισσότερες μάχες μπορούν να νικηθούν.

Αλεξάνδρα Βεντούρη - Νασοπούλου
Ειδ. Γενικός Ιατρός ΓΝ Λαμίας - ΚΥ Στυλίδος
Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Λαμίας
Προσαρμοσμένη αναζήτηση