Τι απαντά το Ορφανοτροφείο Θηλέων στο «γιατί» της Μητρόπολης Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 16:08 Τι απαντά το Ορφανοτροφείο Θηλέων στο «γιατί» της Μητρόπολης Φθιώτιδας

Το ενδιαφέρον των πιστών και όχι μόνο, έχει κινήσει το δελτίο τύπου της Μητρόπολης Φθιώτιδας σχετικά με το Ορφανοτροφείο Θηλέων και το γεγονός ότι δε ζήτησε τη βοήθειά της στο πραγματικά μεγάλο - οικονομικό - πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ και των λοιπών φόρων.

Στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου απαντά ο Σύλλογος «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» που έχει την ευθύνη του Ορφανοτροφείου, διατυπώνοντας μάλιστα κάποιες από τις εύλογες απορίες που κατέγραψε και η ηλεκτρονική μας εφημερίδα σε σχετικό άρθρο (Διαβάστε: Ποιοι ερίζουν για το Ορφανοτροφείο Θηλέων την ώρα που το ίδρυμα καταρρέει;).

Σε αυτή την απάντηση ο Σύλλογος δικαιολογεί  τη στάση του να μην ζητήσει βοήθεια από τη Μητρόπολη στο γεγονός ότι η τοπική εκκλησία έχει πολλά άλλα ιδρύματα να συντηρήσει. Ξεκαθαρίζει επίσης το γεγονός ότι το Ορφανοτροφείο δεν παραχωρείται, ωστόσο με την ευκαιρία του θορύβου που δημιουργήθηκε το ΔΣ του Ηθικοθρησκευτικού Συλλόγου ζητεί πλέον δημόσια τη στήριξη του Ποιμενάρχη.

Στο Δελτίο λοιπόν της Μητρόπολης με τον τίτλο: "Διατί δεν εζητήθη η συνδρομή της Μητροπόλεως για το Ορφανοτροφείο Λαμίας;" ο Σύλλογος «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» απαντά τα εξής:

1. Πρωτίστως να ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη, που αναγκάσαμε την Ιερά Μητρόπολη να δημοσιεύσει απάντηση στον τύπο, για τα όσα δυσμενή σχόλια εκφράσθηκαν σε βάρος της, όλες αυτές τις μέρες, σχετικά με την οικονομική εξόρμηση του Συλλόγου μας υπέρ του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας κατά το παρελθόν Άγιο Δωδεκαήμερο, και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, που αναγκάσθηκε να καταθέσει τις απόψεις του και ζωντανά στην τηλεόραση.

2. Ουδέποτε όμως κατηγορήσαμε την Ιερή Μητρόπολη και τον οικείο Μητροπολίτη, όταν μας ετέθη το ερώτημα: -Τι κάνει η Μητρόπολη και ο Επίσκοπος για την περίσταση αυτή; Η απάντηση ήταν από την αρχή της οικονομικής εκστρατείας μας, ότι έχει τόσα άλλα φιλανθρωπικά έργα να οικονομήσει. Ούτε πάλι απευθυνθήκαμε σε κάποιον άλλο Μητροπολίτη σε όλη την Ελλάδα.

3. Δεν απευθυνθήκαμε στη Μητρόπολη, διότι είναι γνωστή από ετών η διάθεσή της να προσαρτήσει το Ορφανοτροφείο στα Ιδρύματα της κεντρικής Διοικήσεως της Μητροπόλεως, πράγμα για το οποίο και σε αυτή την ανακοίνωση διά του τύπου και στην τηλεόραση έγινε λόγος.

4. Δηλώνουμε λοιπόν με σεβασμό ότι είμαστε αυτοτελής τοπικός Σύλλογος και δεν επιτρέπεται από το Καταστατικό μας, το οποίο είναι εγκεκριμένο από τις αρχές της πολιτείας, καμμία παραχώρηση όχι μόνο στην Ιερά Μητρόπολη, αλλά και πουθενά αλλού, πλήν της Πανελληνίου Ενώσεως Γονέων (ΓΕΧΑ- Τμήμα Λαμίας), με την οποία ο τοπικός Σύλλογός μας έχει κοινά και αδιαίρετα τα βασικά κτήριά του, κάθε περιουσιακό του στοιχείο και τις δομές και δράσεις του. Δεν έχουμε ως ΔΣ τέτοιο δικαίωμα, αρμοδιότητα και εξουσιοδότηση παραχώρησης του Ιδρύματος.

5. Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαμίας δεν είναι απλά ένα αυτόνομο φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά ανήκει ουσιαστικά και είναι ενωμένο αχώριστα με τον Ηθικοθρησκευτικό Σύλλογο «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς», του οποίου και τους ιεραποστολικούς σκοπούς υπηρετεί. Αποκλειστική αρμοδιότητα βάσει του νόμου για τη διοίκηση και τη διαχείριση του Συλλόγου μας και του Ορφανοτροφείου Θηλέων έχει μόνο το ΔΣ και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

6. Η Διευθύντρια του Ορφανοτροφείου συμμετείχε στην πρόσφατη προσπάθεια εξοικονομήσεως χρημάτων και τίποτε δεν έγινε εν αγνοία της. Τα ίδια τα παιδιά του ιδρύματος έτρεχαν δεξιά κι αριστερά για τη διανομή των κουπονιών κατά την ευλογημένη προσπάθεια συλλογής πόρων για την αντιμετώπιση της δυσβάστακτης φορολογίας.

7. Κρατήσαμε όμως μια διακριτική στάση στην παρούσα φάση από επίγνωση, από σεβασμό, αλλά και από κατανόηση, διότι η Ιερά Μητρόπολη, έχει τόσα ιδρύματα και ανοιχτές φιλανθρωπικές και εκκλησιαστικές δράσεις, μας επιτρέπει να λειτουργείται ο Ναός του Ιδρύματος τα Σάββατα και ευλογεί την όλη προσπάθειά μας. Προσπαθήσαμε λοιπόν μόνοι μας, να δράσουμε ώστε να μη τη φέρουμε σε δύσκολη θέση, ασφαλώς όχι αρνούμενοι την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, την οποία πάντοτε έχουμε ανάγκη και πάντοτε ζητούμε και τον ευχαριστούμε γι΄ αυτό.

8. Εμείς ποτέ δεν διακόψαμε καμμία πνευματική σχέση με τον επίσκοπό μας. Μάλιστα όταν πρόκειται για Θρησκευτικές Πανηγύρεις πάντοτε επισκεπτόμαστε τον Μητροπολίτη μας και τον καλούμε να προστεί και να παραστεί στη γιορτή μας, να ευλογήσει το όλο έργο μας και να παρακαθήσει στην τράπεζά μας. Και το έχει πράξει πολλές φορές. Τον ευγνωμονούμε γι αυτό.

9. Ούτε όμως κι εμείς είμαστε απόντες από τα ιερά έργα της Μητροπόλεως. Μέλη του Συλλόγου μας συμμετέχουν εθελοντικά στις φιλανθρωπικές δράσεις της Μητροπόλεως και στα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών. Το θέμα της πρόσφατης προσπάθειας είναι καθαρά οικονομικό και δεν άπτεται της Μητροπόλεως. Μάλιστα ουδέποτε κατατέθηκαν χρήματα στο Σύλλογό μας εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως ούτε διαβάσαμε κάτι τέτοιο στη "Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή".

10. Όλες οι συνεντεύξεις μας γίνονται και έγιναν φανερά και δημόσια, όχι κρυφά. Δεν φοβηθήκαμε μήπως μάθει κάτι η Μητρόπολη. Όλος ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια του Συλλόγου μας. Κλήρος και λαός. Ασφαλώς και δεν ενεργήσαμε διχαστικά και διασπαστικά. Απόδειξη είναι ότι όχι μόνο στην Πλατ. Πάρκου της Λαμίας με το περίπτερο που είχαμε, αλλά και στην καθιερωμένη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, φέτος, κατά την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας στο Ορφανοτροφείο, ήταν παρόντες όλοι: οι ιερείς της Ενορίας, τρείς Ηγούμενοι Μοναστηριών της Μητροπόλεώς μας, με τη συνοδεία τους, οι βουλευτές της περιοχής μας, ο Δήμαρχος της πόλεως, ο Αντιπεριφερειάρχης, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων και πολύς κόσμος.

11. Μπορεί να δεχτούμε ότι κάναμε ένα λάθος τακτικής και δεν μιλήσαμε εξαρχής γι αυτό το συγκεκριμένο θέμα της οικονομικής εξορμήσεως στην Ιερά Μητρόπολη, δεν ήταν όμως και τόσο δύσκολο να μας καλέσει η ίδια η Ιερά Μητρόπολη. Σαν στοργική μητέρα μπορούσε να μας αναζητήσει, έστω μέσω της όντως εξαίρετης διευθύντριας του Ιδρύματος, για να έχει μαζί μας μια οικοδομητική συνάντηση.

12. Τέλος, στην ίδρυση του Συλλόγου – ο οποίος έστησε το 1944 το Ορφανοτροφείο Θηλέων - πρωτοστάτησε το 1941, μέσα στα μαύρα χρόνια της Κατοχής, ο αείμνηστος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αρχιμανδρίτης π. Πάμφιλος Παπαγιάννης, προφανώς με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Αμβροσίου, μαζί με φιλάνθρωπους ορθόδοξους πολίτες της Φθιώτιδος. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δε ζητήθηκε η υπαγωγή του Ορφανοτροφείου στα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως.

13. Οι ανάγκες του ιδρύματος όμως δεν τελείωσαν. Ζητάμε λοιπόν έστω και τώρα τη βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως. Γιατί αυτό που καταλάβαμε, έστω και αργά, είναι ότι η Ιερά Μητρόπολη ήθελε να βοηθήσει και την αγνοήσαμε. Ας το κάνει τώρα και θα την ευγνωμονούμε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου "ο Ευαγγελιστής Λουκάς" Λαμίας

Προσαρμοσμένη αναζήτηση