Λαμία: Μας κύκλωσε το χιόνι - Στα όρια και πάλι ο Σπερχειός

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018 08:37 Λαμία: Μας κύκλωσε το χιόνι - Στα όρια και πάλι ο Σπερχειός

Δεκάδες μηχανήματα για να κρατηθεί το Εθνικό δίκτυο ανοιχτό σε Δομοκό, Μπράλο και Καρπενήσι - Κλειστά τα σχολεία σε Καρπενήσι και Δομοκό - Με αλυσίδες για Καρπενήσι - Προβλήματα και στο Σταυρό.

Οι προβλέψεις για σημαντική επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Κυριακής, με το κύμα κακοκαιρίας να κορυφώνεται τη Δευτέρα (26/2), επαληθεύτηκαν, και η Κεντρική Ελλάδα ξύπνησε με έντονες χιονοπτώσεις σε όλους τους ορεινούς της όγκους.

Αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο προς Δομοκό, Καρπενήσι και Άμφισσα, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας να τρέχουν και να μη φτάνουν από την εντυπωσιακή χιονόπτωση.

Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο Δομοκό από το «16» μέχρι το Δρούγο, όπου το ένα μηχάνημα που βρισκόταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή, αποδείχτηκε πολύ λίγο για να προλάβει τη σφοδρή χιονόπτωση. Πριν ξημερώσει στο σημείο βρέθηκαν πέντε μηχανήματα, όπου έδωσαν μάχη για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

Ενδεικτικά με απόφαση του Δημάρχου Δημήτρη Τζιαχρήστα, "δε θα λειτουργήσουν τα  σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Δομοκού, Θεσσαλιώτιδας  και Ξυνιάδος του Δήμου Δομοκού, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 από τις 7:00π.μ. και μέχρι τη λήξη της ημέρας,  λόγω χιονόπτωσης και  χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή".

Από τις 6:30' μέχρι τις 7:30' το πρωί υπήρχε απαγορευτικό για φορτηγά στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, ενώ στο 18ο χλμ δίπλωσε νταλίκα με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία. Τώρα η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς αλυσίδες.

Έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα και στη Ράχη Τυμφρηστού που το χιόνι ξεπέρασε ήδη τους 20 πόντους. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι το χιόνι είναι μαλακό, ωστόσο η κυκλοφορία από το 58ο χλμ και πάνω διεξάγεται με αλυσίδες. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στο Δήμο Καρπενησίου.

Ομοίως τα προβλήματα προς Μπράλο όπου ενεργούν και εκεί συνεχώς μηχανήματα για να κρατηθεί το οδόστρωμα καθαρό.

Στα ευχάριστα – προς το παρόν – είναι η στάθμη του Σπερχειού που δεν έχει επιβαρυνθεί από τα τοπικά φαινόμενα και ενώ χιονίζει στα ψηλά σημεία από όπου ξεκινούν οι παραπόταμοι που τον τροφοδοτούν. Το ποτάμι είχε ηρεμήσει το προηγούμενο 24ωρο και προς το παρόν στέκει απειλητικά να θυμίζει τα έργα που δεν έχουν προχωρήσει για την ανακούφισή του. Σημειώνουμε ότι τρεις εργολαβίες καθαρισμού – διάνοιξης περιμένουν ακόμη τις σχετικές άδειες για να παρέμβουν εντός και κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου, έξω από τη Λαμία λίγο πριν τη γέφυρα του Σταυρού, όπου ο δρόμος έχει γεμίσει νερά και φερτές ύλες από τις έντονες βροχοπτώσεις. Τέλος η Τροχαία Λαμίας έχει διακόψει την κυκλοφορία στο γνωστό σημείο, όπου περνάει ο χείμαρρος του Ξηριά στο ύψος της Ροδίτσας.

Ο καιρός

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα το κύμα κακοκαιρίας που μας επηρέασε από το απόγευμα της Κυριακής θα κορυφωθεί σήμερα Δευτέρα, με ποτιστικές βροχές και χιόνια σε στα ορεινά.

Για σήμερα Δευτέρα (26/2) προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά.  Τα φαινόμενα προς το μεσημέρι θα σταματήσουν και θα βγάλει ήλιο, καθώς θα επικρατήσουν ισχυροί ΒΔ άνεμοι 5-6 και στα δυτικά του νομού έως 7 μποφόρ, που θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα. Το βράδυ, ωστόσο, ο καιρός θα κλείσει ξανά από τα δυτικά και θα σημειωθούν εκ νέου τοπικές βροχές.  Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί από 6-12 βαθμούς.

Η πιθανότητα υπερχείλισης του Σπερχειού παραμένει αρκετά μεγάλη.

Την Τρίτη προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός με ισχυρούς ΒΔ ανέμους 5-6 και στα δυτικά του νομού έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ στη διάρκεια της νύχτας υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη.

Την Τετάρτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΝΑ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3-12 βαθμούς.

Με βάση τα τελευταία προγνωστικά, όλα δείχνουν ότι ο Μάρτιος θα μας κάνει ποδαρικό με καθαρά ανοιξιάτικες διαθέσεις καθώς από το Σάββατο (3 του μηνός) η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 17-18 βαθμούς και την μεθεπόμενη εβδομάδα θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση