Ορατός ο κίνδυνος να κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 09:21 Ορατός ο κίνδυνος να κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ

Εκβιάζει η Κομισιόν μέσω της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για τις επιχορηγήσεις, προκειμένου να χωριστεί σε καλή και κακή ΛΑΡΚΟ και να πουληθεί σε ιδιώτη.

Ασυνεπής ακόμη και στις νέες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών της στη ΔΕΗ, παρουσιάζεται η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εταιρεία χρωστά κοντά στα 250 εκατομμύρια και η ΔΕΗ φέρεται υποχρεωμένη να προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα φαίνεται ότι ζημιώνει τα συμφέροντα των μετόχων της.

Επίσης σημειώνεται ότι κατά την τελευταία παρουσία των θεσμών στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν έθεσαν εμφατικά θέμα ΛΑΡΚΟ, προτείνοντας στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαγωνισμό για να πουλήσει το βιώσιμο κομμάτι της επιχείρησης.

Είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου η ελληνική πλευρά να αποφύγει την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν κατά την περίοδο 2008-2011, και  οι οποίες έχουν κριθεί οριστικά παράνομες από το Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Η υπόθεση με τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ εκκρεμμούσε από το 2014, όταν και η Κομισιόν είχε κοινοποιήσει στην Ελλάδα την σχετική απόφαση, ζητώντας την άμεση ανάκτησή τους. Τότε η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει με την τρόικα το σπάσιμο της εταιρείας και την πώληση σε χωριστούς διαγωνισμούς, άλλο για το εργοστάσιο και άλλον για τα δημόσια μεταλλεία (Άγιος Ιωάννης). Τελικά, τίποτε απ’ αυτά δεν προχώρησε, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισε να διατηρήσει την ΛΑΡΚΟ στο Δημόσιο, το οποίο και υποτίθεται ότι θα την εξυγίανε, κάτι που φυσικά ουδέποτε συνέβη.

Έτσι, το περασμένο Νοέμβριο το Ευρωδικαστήριο απεφάνθη ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει συμμορφωθεί και δεν έχει πάρει τα μέτρα που ήταν απαραίτητα για την εκτέλεση της απόφασης της ΕΕ, διαπιστώνοντας επομένως ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 55,2% της ΛΑΡΚΟ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 33,4% και η ΔΕH το 11,4%. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την περίπτωση της νικελοβιομηχανίας είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Δηλαδή να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και στη συνέχεια να αναζητηθεί ιδιώτης επενδυτής.

Παλαιότερα η διοίκηση της εταιρείας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είχε αναφλερει πως κατάφερε να μειώσει το κόστος παραγωγής από τα 14.500 δολάρια τον τόνο στα 12.500 δολάρια. Εκείνη την περίοδο, οι διεθνείς τιμές του μετάλλου ήταν στις 9.000 με 10.000 δολάρια. Σήμερα το νικέλιο βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, γύρω στα 13.250 δολάρια τον τόνο.

Ετερο μεγάλο ζήτημα αφορά το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Το θέμα αφορά την “παλιά ΛΑΡΚΟ”, στην οποία εδώ και 27 χρόνια έχει τοποθετηθεί εκκαθαριστής, ο οποίος με προσημειώσεις και άλλες διαδικασίες διεκδικεί οφειλές από τη “νέα ΛΑΡΚΟ”. Η “παλιά” είναι στην ουσία μία εταιρία-φάντασμα, ενώ η «καινούργια» έχει τον εξοπλισμό και το προσωπικό. Λόγω αυτής της μοναδικής στα παγκόσμια δεδομένα εκκρεμότητας, η βιομηχανία δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση