Τοπίο στην ομίχλη το «Λαμία - Ξυνιάδα»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 08:11 Τοπίο στην ομίχλη το «Λαμία - Ξυνιάδα»

Για το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, φαίνεται ότι μετατίθεται η έναρξη των εργασιών στο πολυαναμενόμενο κομμάτι του Ε65, Λαμία - Ξυνιάδα.

Η νέα αναβολή στο χρονοδιάγραμμα του σημαντικότερου ίσως κομματιού του έργου, οφείλεται στη μη έγκριση του φακέλου του από την DG Com, που εξακολουθεί να τον μελετά, αφού υποβλήθηκε σε αυτή στις 24 Ιανουαρίου. Αντίθετα ο κ. Σπίρτζης και κυβερνητικές πηγές διατείνονταν ότι ο φάκελος έχει κατατεθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού και ήταν βέβαιοι ότι αρχές της Άνοιξης θα έμπαιναν μπουλντόζες.

Το έργο που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ έχει προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ και μήκος περίπου 32,5 χιλιομέτρων χωρισμένο σε τρία μέρη:

Το πρώτο μήκος 15χλμ. περιλαμβάνει το σημείο από τον Κόμβο Ανθήλης λίγο πριν την είσοδο στη Λαμία (από Αθήνα) μέχρι και τον Α/Κ Καρπενησίου. Το δεύτερο είναι από τον Α/Κ Καρπενησίου και μέχρι το 29οχλμ όπου υπάρχουν και οι περισσότερες απαλλοτριώσεις και τέλος τα τρία τελευταία χιλιόμετρα όπου μεταξύ άλλων πρέπει να κατασκευαστεί η Σήραγγα Δομοκού και η σύνδεση της με το υφιστάμενο κομμάτι του Ε65.

Για τη σήραγγα είναι γνωστό ότι έχουν κατασκευαστεί 500 μέτρα από κάθε πλευρά (από και προς Λαμία) και αποτελεί το πιο δύσκολο τεχνικά κομμάτι του νέου αυτοκινητοδρόμου.

Σχετικά με το Βόρειο κομμάτι και με δεδομένες τις συνεχείς αναβολές στο πιο ώριμο κομμάτι όπως αυτό της Λαμίας - Ξυνιάδας, οι όποιες εξαγγελίες είναι πολύ πρόωρες. Από το γραφείο του πρωθυπουργού τον περασμένο Δεκέμβριο πάντως έκαναν λόγο ότι «η πολιτική ηγεσία έχει εξασφαλίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ενώ οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στα τέλη του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει το έργο».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση