Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 13:26 Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στη Φθιώτιδα

Χειμερινό το σκηνικό του καιρού μέχρι και τη Δευτέρα στη Φθιώτιδα.

Σημαντική κακοκαιρία αναμένεται στο σύνολο της χώρας από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα με βασικά χαρακτηριστικά τις πολλές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και τους θυελλώδεις νοτιάδες μέχρι 9 μποφόρ στα πελάγη.

Την Παρασκευή τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα θα αφορούν την Πελοπόννησο, ανατολική Στερεά, ανατολική και νότια Θεσσαλία (νομοί Λαρίσης και Μαγνησίας), τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, την κεντρική-ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στις περιοχές αυτές τονίζεται οτι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Το βράδυ της Παρασκευής οι πολύ ισχυρές καταιγίδες θα επικεντρωθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ενώ παράλληλα θα χιονίσει και θα το στρώσει μέσα σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη).

Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα καταστεί χειμωνιάτικος με την επικράτηση ΒΑ ανέμων στις περισσότερες περιοχές και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα τα χιόνια να κατέβουν ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. 

Ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί στη βόρεια Ελλάδα μέσα στην Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας όπου και εκεί μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα:

Ο καιρός στην Φθιώτιδα
Βροχές που αργότερα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες αναμένονται σήμερα Παρασκευή με τα φαινόμενα κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες να είναι κατά τόπους έντονα στην ανατολική και νότια Φθιώτιδα και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα θυμίζει χειμώνα με βροχές κατά περιόδους και λίγα χιόνια στα ορεινά μέχρι περίπου τα 800 μέτρα, ενώ τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι το απόγευμα θα σταματήσουν παντού. Πιο αναλυτικά:

Την Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική και νότια Φθιώτιδα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα ΒΔ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-12 βαθμούς, αλλά από το απόγευμα θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές που τη νύχτα θα ενταθούν. Χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά από τα 1000 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 6-8 βαθμούς.

Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά περίπου από τα 800 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία σε περεταίρω πτώση θα κυμανθεί από 4-6 βαθμούς.


Ο καιρός στην Ελλάδα
Την Παρασκευή προβλέπεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 6-10 βαθμούς (3-4 βαθμούς χαμηλότερη στη δυτική Μακεδονία),  από 10-14 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο και από 12-18 βαθμούς στις Κυκλάδες-Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διεθύνσεις 3-5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5-7 που γρήγορα στα κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε ΒΑ και θα ενισχυθούν στο Αιγαίο κατά τόπους στα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές Α-ΒΑ 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περεταίρω πτώση.
Την Δευτέρα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 5-7 και στα νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

(Χάρτης βροχόπτωσης για το μεσημέρι της Παρασκευής)


 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση