Λασποβροχές την Κυριακή και... έρχονται χιόνια στα ορεινά!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 08:50 Λασποβροχές την Κυριακή και... έρχονται χιόνια στα ορεινά!

Για μια ακόμη χρονιά θα επαληθευτεί η γνωστή σε όλους μας φράση "Μάρτης-γδάρτης και παλουκοκάφτης"

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία στις 23-24 του μηνός θα επιστρέψει δυναμικά ο χειμώνας, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας περίπου κατά 10 βαθμούς και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας αλλά πιθανόν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Ωστόσο, αυτό το τελευταίο ξέσπασμα θα είναι πρόσκαιρο και όλα δείχνουν οτι ο Απρίλης θα μας υποδεχτεί με ήπιο καιρό και θερμοκρασίες κοντά στους 20 βαθμούς.

Πριν από αυτή τη σημαντική μεταβολή, για την οποία θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες, θα προηγηθεί μια αξιόλογη κακοκαιρία σήμερα Κυριακή με λασποβροχές σε όλη τη χώρα και θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι νοτιάδες που τοπικά θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, θα προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και είναι πολύ πιθανό να εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου (το Σάββατο στο Ιόνιο και την Κυριακή στο Αιγαίο). 

Δείτε παρακάτω αναλυτικά πως θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα:

Γενική πρόγνωση

Βαρομετρικό χαμηλό στη δυτική Μεσόγειο κινείται αργά ανατολικά προς τη χώρα μας, συνοδευόμενο από θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη έως 9 μποφόρ, υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε Αφρικανική σκόνη.
 
Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές οι οποίες θα περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σκόνη (λασποβροχές). Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν στο κεντρικό-βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο. Οι νοτιάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν αρχικά τα 8-9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι, ενώ στο Ιόνιο δε θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.
 
Ο καιρός στη Φθιώτιδα
Και στη Φθιώτιδα ευνοείται η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης λόγω των Ν-ΝΑ ανέμων που θα φτάνουν τα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και θα κυμανθεί από 11-25 βαθμούς.
 
Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με λασποβροχές, οι οποίες προς το απόγευμα θα σταματήσουν παντού.  Να σημειωθεί οτι οι λασποβροχές αναμένεται να έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις μέχρι μέτριοι, αλλά από το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ ισχυρούς 6-7 μποφόρ που τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 11-18 βαθμούς.
 
Τη Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
 
 
Το περιοχικό προγνωστικό μοντέλο Skiron του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνει στην Λαμία περιεκτικότητα σκόνης την Κυριακή άνω των 250 mgr/m2, το οποίο είναι εξαιρετικά υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι οι λασποβροχές στην Στερεά Ελλάδα θα περιέχουν πολύ μεγάλα φορτία Αφρικανικής σκόνης (βλέπε πάνω εικόνα). Στην κατω εικόνα βλέπουμε μια στενή καφέ λωρίδα σκόνης που εκτείνεται από τη Λιβύη έως τα Βαλκάνια, κατά μήκος της οποίας θα εκδηλωθούν λασποβροχές το πρωί της Κυριακής. Ο κόκκινος κύκλος περικλείει την Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία, εντός του οποίου θα έχουμε και την μεγαλύτερη απόθεση σκόνης.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση