ΤΕΙ Στερεάς: Άλλος για Αθήνα τράβηξε κι άλλος για Θεσσαλία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018 08:14 ΤΕΙ Στερεάς: Άλλος για Αθήνα τράβηξε κι άλλος για Θεσσαλία

Και Πανεπιστήμιο Στερεάς τα επόμενα 100 χρόνια!...

Στη λογική του «διαιρεί και βασίλευε» επιβεβαιώνεται ότι κινείται η πρόταση του υπουργείου σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Στερεά, παρουσιάζοντας σύμφωνα με το esos σχέδιο με τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ και του ΤΕΙ Στερεάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η πρόταση του ΕΚΠΑ είναι, στη θέση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ να ιδρύσει το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείρισης Λιμένων, το οποίο θα ανήκει στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και θα έχει έδρα τη Χαλκίδα, ενώ στη θέση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ, το Τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, το οποίο θα έχει έδρα τη Χαλκίδα και θα ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Θυμίζουμε ότι στα Ψαχνά λειτουργούν οι παραπάνω δύο σχολές έχοντας όμως έξι τμήματα και συγκεκριμένα, η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού και Μηχανικών Αεροσκαφών και η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού. Τι θα γίνουν άραγε οι απόφοιτοι των Τμημάτων που θα καταργηθούν. Εννοείται ότι θα κλείσουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την αποφοίτηση όσων είναι ήδη σε αυτά. Αλλά με τι εργασιακά δικαιώματα και με τη ζήτηση στην πραγματική αγορά όταν θα είναι υπό κατάργηση η ειδικότητα τους.

«Ασήμαντη» επίσης λεπτομέρεια ότι το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αφομοίωσε πλήρως φέτος το Τμήμα που λειτουργούσε στη Λαμία, ενώ η ΣΤΕΦ περιλαμβάνει και τα Τμήματα Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Μηχανικών που λειτουργούν στη Λαμία.

Από τις συγκεκριμένες προτάσεις γίνεται αντιληπτό ότι το σχέδιο δεν έχει να κάνει με κάποια αναβάθμιση των υπαρχόντων σχολών, τουλάχιστον κατά τα 4/6, αλλά για την αρχή του τέλους του ΤΕΙ Στερεάς και γενικά της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ανάλογη φιλολογία υπάρχει και για τη Σχολή του Καρπενησίου, για την απορρόφησή του από το Γεωπονικό και τη μετεξέλιξή του σε Τμήμα Δασολογίας.

Κάπως έτσι το κομμάτι του ΤΕΙ Στερεάς που εδρεύει στη Λαμία θα αναγκαστεί με ότι του απέμεινε ήτοι, τη Σχολή Επιστημόνων Υγείας και Πρόνοιας και ειδικότερα το τμήμα Φυσικοθεραπείας που έχει προαναγγελθεί (μαζί με τμήματα Φυσικής και Επιστήμης των Υλικών για το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 20) να αφομοιωθεί πλήρως από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Για τα τμήματα πληροφορικής και ηλεκτρονικής, προφανώς θα έχουν την τύχη των τμημάτων της Χαλκίδας.

Η “κερκόπορτα” μπορεί εύκολα να ανοίξει για ένα τέτοιο σενάριο από τον φόβο των Καθηγητών του ΤΕΙ Στερεάς που βλέπουν πιθανά ως μοναδικό μέλλον την εξέλιξή τους σε επιστημονικό προσωπικό Πανεπιστημίου. Σε αντιδιαστολή η Στερεά θα αποκτήσει πανεπιστημιακές ταμπέλες όπως αυτή που έχει στην πρώην Ακαδημία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πανεπιστημιακά Τμήματα θα μπορούν να υπάρχουν σε Λαμία, Καρπενήσι και Χαλκίδα 6 ή 7 στην αρχή, κάτω όμως από την ομπρέλα τριών διαφορετικών Ανώτατων Ιδρυμάτων. Ιδρύματα που μπορεί να είναι καθ’ όλα αξιόλογα, σε οποιαδήποτε δυσκολία όμως είναι λογικό να ενδιαφερθούν πρωτίστως για τη διατήρηση των φυσικών τους εδρών (Λάρισα, Βόλος, Αθήνα).

Αν θυμηθεί κανείς ότι το ΤΕΙ Λαμίας ανεξαρτητοποιήθηκε από παράρτημα της Λάρισας μετά από 15ετη σχεδόν λειτουργία και έχοντας δημοφιλή και δελεαστικά τμήματα (και 5.000 ενεργούς φοιτητές), ένα Πανεπιστήμιο Στερεάς βασισμένο σε παραρτήματα από τμήματα β’ διαλογής όπως τα νέα που προτείνονται, μπορεί να γίνει πραγματικότητα στα επόμενα 100 χρόνια!...

Προσαρμοσμένη αναζήτηση