"Μαυρογιαλούροι" σε Ε65 κι άλλους δύο αυτοκινητοδρόμους!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 09:39 "Μαυρογιαλούροι" σε Ε65 κι άλλους δύο αυτοκινητοδρόμους!

Έκθεση κόλαφος της ΕΕ θυμίζει το «φάγανε, φάγανε…» της γνωστής ταινίας!...

Πραγματικός «καταπέλτης» είναι η έκθεση της Ε.Ε, σχετικά με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην χώρα μας για την κατασκευή τριών αυτοκινητόδρομων, και συγκεκριμένα του αυτοκινητοδρόμου Ε 65, της Ολυμπίας οδό και του αυτοκινητοδρόμου Μορέα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έργα πληρώνονται ή θα πληρωθούν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ, λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι οι συγκεκριμένοι αυτοκινητόδρομοι αν και θα πληρωθούν παραπάνω έως και 69% τα χιλιόμετρα που θα καλύψουν ίσως είναι τα μισά!

Ο αμαρτωλός Ε65

Κλασική περίπτωση του Μαυρογιαλούρικου «φάγανε, φάγανε» είναι ο Ε65, καθώς η έκθεση αναφέρει ότι μειώθηκε κατά 55%, ενώ την ίδια ώ ρα οι συμβάσεις αυξήθηκαν κατά 47%!

Σε ευρώ αυτό μεταφράζεται σε 415 εκατομμύρια παραπάνω κόστος. Επίσης η Ε.Ε αναφέρει πως είχε υπολογιστεί λάθος και η συχνότητα διέλευσης των αμαξιών, αφού το 2013 εκτιμήθηκε ότι θα τον χρησιμοποιούν 1.792, δηλαδή 63% χαμηλότερο από τον αρχικό υπολογισμό. Ωστόσο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ούτε η αρχική χρήση δικαιολογούσε ένα τέτοιο έργο.

Ανάλογα στοιχεία παρουσιάζονται και για τους άλλους δύο αυτοκινητοδρόμους με την αύξηση στην Ολυμπία Οδό να είναι της τάξης του 69% για αντίστοιχη μείωση χιλιομέτρων στο -45% και στο Μορέα αύξηση του κόστους κατά 16%!

Δείτε στους παρακάτω πίνακες ενδεικτικά για το τι έργα κατασκευάζονται και πόσο τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

«Τα πανοπροίκια της ΝΔ…»

Οι συγκεκριμένες αναλύσεις βέβαια έδωσαν την αφορμή στον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη να επιτεθεί στους προκατόχους του κάνοντας λόγο για « πλήρη δικαίωση των όσων έχουμε πει για τις συμβάσεις της ΝΔ και τις αναθεωρήσεις, για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων για το ότι παραλάβαμε σταματημένα έργα με όχι μόνο μεγάλα ποσά αλλά και με μεγάλες εκκρεμότητες, πάνω από 50%, στις απαλλοτριώσεις, στις αδειοδοτήσεις και στα αρχαιολογικά έργα». Και συνέχισε ο κ. Σπίρτζης κάνοντας λόγο για πανοπροίκια της ΝΔ: « Όπως έχουμε πει επανειλημμένα οι διεκδικήσεις των παραχωρησιούχων ήταν πάνω από 1,2 δισ. και με την διαπραγμάτευση που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση κερδήθηκαν 764 εκατ. και η ΝΔ είχε το θράσος να χαρακτηρίσει το υπόλοιπο πανωπροίκια.

Σήμερα επιβεβαιώνονται τα πανωπροίκια της ΝΔ και στις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων.

Σημαντική επίσης αναφορά της Έκθεσης γίνεται για τη μεγάλη μείωση των φυσικών αντικειμένων που μας οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις και πολύχρονες διαπραγματεύσεις με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τον άξονα Πάτρας Πύργου και για τον Ε65 να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση η μείωση των φυσικών αντικειμένων στην Ολυμπία Οδό ήταν κατά 45% και στον Ε65 κατά 55% και το κόστος αυξήθηκε στον Ε65 κατά 47% και στην Ολυμπία Οδό κατά 69%

Η παραπάνω έκθεση και τα στοιχεία που παρουσιάζει δείχνουν το τι γινόνταν από τον παλαιοκομματισμό στα δημόσια έργα στην χώρα μας και στις αρχικές συμβάσεις και στις αναθεωρήσεις τους και αποτελούν την καλύτερη δικαίωση και για το πως ολοκληρώθηκαν τα έργα αλλά και για τις θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει» , δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση