«Αγκάθι» η Λαμία στα σχέδια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 10:32 «Αγκάθι» η Λαμία στα σχέδια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Θεωρείται σίγουρη η συγχώνευση με το ΤΕΙ Θεσσαλίας - Εναλλακτικές με σχολές που επικαλύπτουν τα υπάρχοντα τμήματα στη Φθιωτική πρωτεύουσα.

Την ώρα που οι «αρμόδιοι» του υπουργείου Παιδείας κάνουν σχέδια για ένα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα απορροφήσει τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς, η Πρυτανεία του μεγάλου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Κεντρικής Ελλάδας, κάνει σχέδια με τέσσερις ή πέντε πόλεις ως έδρα του.

Η εύλογη - έστω και καθυστερημένη - αντίδραση της τοπικής κοινωνίας της Στερεάς και ειδικότερα της Λαμίας, έχει μπει αγκάθι στα σχέδια του Πανεπιστημίου που λόγω και πληθώρας τμημάτων δεν «καίγεται» να απορροφήσει ακόμη κι αυτό το ΤΕΙ Στερεάς και οπωσδήποτε όχι με τη μορφή που έχει σήμερα (Λαμία, Καρπενήσι, Ψαχνά, Άμφισσα και Θήβα). Αν δεν υπήρχαν ήδη τα δύο Τμήματα της Σχολής Θετικής Κατεύθυνσης στη Λαμία, η συζήτηση θα είχε διακοπεί από καιρό, ωστόσο προκειμένου να διατηρήσουν τα επιχειρήματά τους, το αρχικό σχέδιο που δημοσίευσαν περιελάμβανε νέα τμήματα στη Φθιώτιδα. Ειδικότερα σχεδίασαν την ίδρυση των παρακάτω τριών τμημάτων:

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Τμήμα Φυσικής

Τμήμα Επιστήμης των Υλικών

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με την απουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας της Στερεάς,  επιχειρείται να ξεκινήσει ο κατακερματισμός του μοναδικού Ανώτατου Ιδρύματος στην περιοχή (και χωρίς να ανοίξει μύτη), πατώντας πάνω στις απολύτως φυσιολογικές φιλοδοξίες των μελών ΔΕΠ. Τον κόσμο βέβαια δεν τον ρώτησε ποτέ κανείς, καθώς όπως και σε άλλα ζητήματα της καθημερινότητάς του, αποφασίζουν αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα!

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η απορρόφηση κομματιού του ΤΕΙ Στερεάς (Λαμίας), σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της larissanet, αποτελεί βασικό σημείο τριβής, καθώς υπάρχουν επικαλυπτόμενα αντικείμενα. Σε περίπτωση εξαίρεσης της Λαμίας μάλιστα, ζητάει να μεταφερθούν τα Τμήματα Πληροφορικής του Π.Θ. στη Λάρισα και να ενδυναμώσουν το υπάρχον, ενώ προτείνει το τμήμα Πληροφορικής της Λάρισας να παραμείνει.

Υπάρχει βέβαια και το επίσημο σχέδιο (με τις σκέψεις των σοφών του Υπουργείου που βλέπει την εξαφάνιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Στερεά), το οποίο παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 7 Σχολές και 32 Τμήματα στις 4 πρωτεύουσες της Θεσσαλίας και τη Λαμία. Μια πρόταση που περιλαμβάνει 9 Ερευνητικά Ινστιτούτα, 2 Φορείς Διαχείρισης, μια Σχολή Δια Βίου Μάθησης και ένα Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με μεγάλο αριθμό Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε όλες τις πόλεις.

Απορία και προβληματισμός γιατί κάτι ανάλογο δε θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Στερεάς, με τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα φυσικά, γεωλογικά, γεωγραφικά που παρουσιάζουν οι πέντε νομοί της.

Η Επιτροπή Πανούση τη Δευτέρα 26 Μαρτίου συζήτησε με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Θήβας. Ανάλογη συνάντηση αναμένεται τη Μεγάλη Δευτέρα στα Ψαχνά.

Η τοπική κοινωνία πρέπει να αφυπνιστεί και να μην ξεγελαστεί από τα ακαδημαϊκά «καλοντυμένα επιχειρήματα» που προσπαθούν να πείσουν ότι στην εκπαίδευση δε χωρούν ταμπέλες. Κάπως έτσι και η Στερεά πρέπει να πεισθεί και να πείσει ότι δε ζητάει τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση