"Στα κάγκελα" ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς για την ανακοίνωση του Υπουργείου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 08:23 "Στα κάγκελα" ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς για την ανακοίνωση του Υπουργείου

Συσκέψεις για να καμφθούν οι αντιρρήσεις σε Θεσσαλία και Στερεά - Στο δρόμο για Ψαχνά πληροφορήθηκε την πρόταση η Επιτροπή Πανούση...

Δελτίο τύπου για τις εξελίξεις στο θέμα της απορρόφησης των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξέδωσε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας το Υπουργείο παιδείας, το οποίο προκάλεσε άμεσα τις αντιδράσεις στις Πρυτανείες των δύο Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Αναφέροντας «σημαντικές συγκλίσεις και συνθέσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής διερεύνησης συνεργειών» σημειώνειι ότι «προγραμματίζει ευρείες συσκέψεις για την περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων αυτών».

Οι συσκέψεις αυτές σύμφωνα με το Υπουργείο θα γίνουν με βάση:

  • Την σαφή κατεύθυνση της Επιτροπής υπέρ της συγκρότησης ενός ισχυρού ιδρύματος ανοικτού στις προκλήσεις των καιρών.
  • Την τήρηση καθαρά ακαδημαϊκών κριτηρίων στις αποφάσεις που θα ληφθούν.
  • Την απόφαση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για συνέργειες με το σημερινό ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Εύβοια και Βοιωτία.

Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν οι εξής βασικές αρχές:

  • Να μην ιδρυθούν νέα Τμήματα που ήδη υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  • Να συγκροτηθούν ισχυρά και βιώσιμα Τμήματα που θεραπεύουν διακριτά και αναγνωρισμένα διεθνώς γνωστικά πεδία με προοπτικές να καλλιεργήσουν τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα και να μορφώνουν και να καταρτίζουν όσο γίνεται αρτιότερα τους φοιτητές τους.
  • Να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό όλων των κατηγοριών (διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το προσωπικό παραμένει στο Τμήμα και την πόλη που βρίσκεται εκτός αν επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο Τμήμα ή πόλη.
  • Να συγκροτηθούν δομές και ερευνητικά κέντρα που θα συμβάλλουν στην προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και της μάθησης και θα προσδώσουν νέο δυναμισμό στο Πανεπιστήμιο (Ενδεικτικά: αξιοποίηση Δελφών, Ινστιτούτο Αγροτικών Μελετών στη Λάρισα, Κέντρο Αποκατάστασης στη Λαμία, αξιοποίηση οικοτουριστικού δυναμικού Λίμνης Πλαστήρα/Περτουλίου)
  • Να αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα προετοιμασία από τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων στην κατεύθυνση προγραμμάτων διετούς κατάρτισης από το νέο Ίδρυμα σε τομείς που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, τους ανοίγουν νέες προοπτικές προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συντελούν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Στη κατεύθυνση αυτή, και μετά από σχετικές διεργασίες, το Πανεπιστήμιο (ποιο Πανεπιστήμιο άραγε αφού δεν τολμά να αναφέρει καν τον τίτλο του!) μπορεί να έχει  8 Σχολές (εκ των οποίων 2 νέες) με  34 Τμήματα.

Τα τμήματα και οι Σχολές κατανέμονται ως εξής: Τρεις  Σχολές στο Βόλο, τρεις στη Λάρισα, και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία.

Όσον αφορά στα Τμήματα, προτείνεται να υπάρχουν: 14 Τμήματα στο Βόλο (σήμερα 12), 10 στη Λάρισα (σήμερα 2), 1 στα Τρίκαλα (σήμερα 1), 4 στην Καρδίτσα (σήμερα 1), και 5 στη Λαμία (σήμερα 2).

Η απάντηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΤΕΙ Θεσσαλίας που έσπευσε να σημειώσει πως "δεν υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα στις συζητήσεις" και ότι η ανακοίνωση των όποιων αποτελεσμάτων είναι ευθύνη και των τριών ιδρυμάτων! Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Θεσσαλίας, με αφορμή το Δελτίο Τύπου της από 02-04-2018 του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του και στάλθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και αφορά στη διερεύνηση πιθανών μορφών συνεργασίας των τριών (3) Ιδρυμάτων (Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας), όπως αυτή προέκυψε από τις διαδοχικές συναντήσεις των μελών της Επιτροπής, αναγνωρίζει:

•    την ύπαρξη συγκλίσεων, συνθέσεων αλλά και ταυτόχρονα ισχυρών διαφοροποιήσεων και διαφωνιών,

•    το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις,

•    την εξέλιξη των συζητήσεων, ώστε οι διαφορές να μηδενιστούν, και εάν και όταν υπάρξει οριστική συμφωνία, αυτή θα ανακοινωθεί με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων μερών, τέλος δε,

•    ότι μέχρι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται πως δεν υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα στις συζητήσεις.»

Η Επιτροπή Πανούση

Με πολύ προβληματισμό υποδέχτηκαν τα μέλη της Επιτροπής Πανούση, όχι την πρόταση του Υπουργείου, αλλά το χρονικό σημείο που επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση.

Οι ίδιοι ήταν σε σύσκεψη στα Ψαχνά στο ΤΕΙ Στερεάς προκειμένου να συζητήσουν τη δική τους πρόταση για Πανεπιστήμιο Στερεάς.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, η ανταπόκριση ήταν θετική παρά τα σενάρια που προηγήθηκαν για την απορρόφηση του κομματιού της Χαλκίδας από το ΕΚΠΑ.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται έντονα κι από τις τελευταίες εξελίξεις είναι ότι τα Ακαδημαϊκά κριτήρια "πάνε περίπατο" και η απόφαση είναι καθαρά πολιτική. Σε αυτό το κομμάτι η Στερεά οφείλει να έχει κοινή γραμμή και τα όποια τμήματα φημολογούνται ή σχεδιάζονται να είναι υπό την ομπρέλα ενός Πανεπιστημίου Στερεάς και όχι υπό τη σκέπη τριών άλλων Πανεπιστημίων με έδρες σε άλλες Περιφέρειες.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση