Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από την Ανατολική Ρωμυλία στο Νέο Μοναστήρι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 18:23 Από την Ανατολική Ρωμυλία στο Νέο Μοναστήρι

Εκδήλωση στο Διοικητήριο Θεσσαλιώτιδας με αφηγήσεις των προσφύγων 2ης γενιάς.

«Προφορική Ιστορία και Παρελθόν. Μνήμες και αφηγήσεις ζωής της 2ης γενιάς προσφύγων Ανατολικής Ρωμυλίας στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, τη Δευτέρα 9 Απριλίου 2018.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου  Θεσσαλιώτιδος, υπό την αιγίδα του Αθλητικού  και Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δομοκού και τη συνδρομή του Επιμορφωτικού Συλλόγου "Ανατολική Ρωμυλία" Νέου Μοναστηρίου, σε συνέχεια της έρευνας που διενεργήθηκε από την ερευνητική ομάδα Προφορικής Ιστορίας των κυριών, Ελένης Μούτσιου (Ιστορικός), Μαριάνας Κουρσάρη (Κοινωνική Ανθρωπολόγος) και Μαρίας Διαμαντή (Ιστορικός).

Στην εκδήλωση ακούστηκαν προσωπικές μαρτυρίες από την παιδική ηλικία της 2ης γενιάς προσφύγων με την παρουσίαση υλικού που συλλέχθηκε για τους σκοπούς της έρευνας και περιελάμβανε συνεντεύξεις από ντόπιους και στιγμές της καθημερινότητάς τους στο Παλιοχώρι, καθώς και της ζωής τους μετά το σεισμό και τη μετεγκατάστασή τους στη σημερινή τοποθεσία του Νέου Μοναστηρίου.

Επιπλέον, η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παραδοσιακά τραγούδια από τη νεοσύστατη χορωδία του χωριού, με τη συμβολή και των μουσικών, Γεώργιου Λουλακούδη, Γεώργιου Δεληγιάννη, Στέφανου Στεφούδη και Πέτρου Βουβαλούδη.

Στο τέλος του προγράμματος, απονεμήθηκαν αναμνηστικά, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό στους συμμετέχοντες - αφηγητές της έρευνας και στη συνέχεια ακολούθησε  γλέντι σε τοπική ταβέρνα του χωριού.