Γιώργος Μπαλταδώρος: Εξετάζεται η σορός του στο 251 ΓΝΑ – Τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στην πτώση του Mirage

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 11:24 Γιώργος Μπαλταδώρος: Εξετάζεται η σορός του στο 251 ΓΝΑ – Τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στην πτώση του Mirage

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας εξετάζεται η σορός του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες (12.04.2018) έπειτα από τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους τύπου Mirage 2000-5 στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκύρου.

Η σορός εντοπίστηκε διαμελισμένη το απόγευμα της Πέμπτης και μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ, όπου θα γίνουν οι απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις. Από ώρα σε ώρα αναμένεται να φτάσει η σύζυγός του για την αναγνώριση της σορού.

Στη συνέχεια θα αναχωρίσει για την Καρδίτσα, όπου ο αδικοχαμένος Γιώργος Μπαλταδώρος θα κηδευτεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μορφοβούνι.

Γιώργος Μπαλταδώρος Mirage πτώση

Ο δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ» της ΕΡΤ ότι «ένα αλιευτικό εντόπισε μερικά από τα συντρίμμια. Ενεργοποιήθηκαν και οι γύρω περιοχές. Και επειδή δεν είχε πολλά μποφόρ, είχε πολλούς ψαράδες που είχαν βγει στη δουλειά τους. Οπότε μόλις το άκουσαν από τους ασυρμάτους κινητοποιήθηκαν στην περιοχή…».

 

 

Στην Σκύρο επικρατεί βαθιά θλίψη καθώς οι κάτοικοι του νησιού έχουν στενούς δεσμούς με τους  ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν στο νησί.

Τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης υπάρχει η ενημέρωση πως τουρκικά F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αμέσως σημαίνει συναγερμός και ο Γιώργος Μπαλταδώρος με τον δεύτερο κυβερνήτη απογειώνονται για την επιχείρηση αναχαίτισης. Το ζεύγος των Mirage 2000 – 5 σηκώθηκε από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου περίπου στις 11:00 το πρωί. Η ενημέρωση ήταν πως τα τουρκικά μαχητικά είχαν παραβιάσει το ελληνικό FIR ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο.

Όταν τα δυο ελληνικά μαχητικά έφτασαν στο σημείο, τα τουρκικά F-16 είχαν επιστρέψει στον εναέριο χώρο της Κωνσταντινούπολης. Η αναχαίτιση δεν έγινε. Τα τουρκικά μαχητικά έμειναν στον ελληνικό χώρο από τις 11:15 έως τις 11:24.

Οι δυο πιλότοι πήραν εντολή να κάνουν επιτήρηση συνόρων, σε περίπτωση που οι Τούρκοι επέστρεφαν. Έτσι, πέταξαν από τη Λήμνο έως τη Ρόδο. Λίγο μετά τις 12:00 ξεκίνησε η επιστροφή στη Σκύρο. Κατά τη διαδικασία, ο δεύτερος πιλότος έχασε την οπτική επαφή με το Mirage 2000 – 5 του Γιώργου Μπαλταδώρου. Ο κυβερνήτης του δεύτερου Mirage αποφάσισε να κάνει άνοδο για να ανακτήσει την οπτική επαφή. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνη τη στιγμή το δεύτερο μαχητικό βρισκόταν στα 300 πόδια.

Στις 12:15 ο δεύτερος χειριστής ανέφερε πως είχε χάσει την επαφή με το Mirage και τον αρχηγό του σχηματισμού. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε η αγωνιώδης έρευνα και διάσωση στην περιοχή 9 ναυτικά μίλια έξω από τη Σκύρο.

Περίπου στις 15:00 βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια. Στις 15:30 ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε αυτό που όλοι απεύχονταν. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, ο κυβερνήτης του μοιραίου Mirage 2000 – 5 ήταν νεκρός.

Οι πιθανές αιτίες που οδήγησαν στην πτώση του Μιράζ

Για τα πιθανά αίτια της πτώσης του μοιραίου Μιράζ μίλησε στην «ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ» της ΕΡΤ ο αντιπτέραρχος Κώστας Ιατρίδης.
Ο αντιπτέραρχος χαρακτήρισε δύσκολη θάλασσα το Αιγαίο, ενώ αναφερόμενος στο περιστατικό τόνισε ότι η χαμηλή νέφωση και η αφρικανική σκόνη αποτέλεσαν σοβαρό εμπόδιο για τον άτυχο πιλότο, καθώς είναι πολύ πιθανό να έπαθε παραίσθηση (vertigo), κάτι που το παθαίνουν οι πιλότοι όταν βρίσκονται σε τέτοιες συνθήκες.

Ο κ. Ιατρίδης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγεις από την παραίσθηση και ο μόνος τρόπος είναι να πιστέψεις στα όργανα και αυτό  λένε και οι κανόνες και οι σχολές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Καμιά φορά -είπε-είναι τόσο έντονη η αίσθηση της παραίσθησης που δεν πιστεύεις στα όργανα και πας να διορθώσεις την κανονικότητα γιατί νομίζεις ότι είσαι σε κλίση ή ανάστροφα και εκεί χειροτερεύεις την κατάσταση.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση