Θα γίνει φέτος Έκθεση; Ιδού η απορία!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 12:49 Θα γίνει φέτος Έκθεση; Ιδού η απορία!

Επανέρχεται με ερώτησή του ο Χρήστος Σταϊκούρας…

Απορίες που έχουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι, όχι μόνο της Λαμίας αλλά ολόκληρης της Φθιώτιδας, σχετικά με τη διεξαγωγή ή όχι της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, διατύπωσε σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέχεια των ερωτήσεών του τον περασμένο Ιανουάριο και το Φεβρουάριο (η τελευταία μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Διοίκησης της ΠΕΛ), ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, ζητεί να ενημερωθεί πρωτίστως για το αν θα γίνει φέτος η διοργάνωση ή θα αναβληθεί όπως και πέρυσι, παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε στη Λαμία και αν θα αξιοποιηθεί η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΠΕΛ.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Σταϊκούρα προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης:

Με την παρούσα Ερώτηση, επανέρχομαι στο θέμα της λειτουργίας της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, διότι σαφείς και δημόσιες Κυβερνητικές απαντήσεις, μέχρι σήμερα, δεν υφίστανται.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Λαμία, στις 27 Ιουλίου 2017, ανέφερε ότι: «Δημιουργούμε ένα Φορέα Διαχείρισης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δυναμικοί Φορείς της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  οικονομικές και επαγγελματικές ενώσεις. Έτσι ώστε, μαζί με τον Σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα εθνικής εκθεσιακής πολιτικής, τη ΔΕΘ-HELEXPO, να οργανώσουν το πλαίσιο του 2018 για τη Διεθνή Έκθεση Λαμίας, πάνω σε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας, που δεν θα εστιάζει μόνο στην ετήσια οργάνωση μιας Έκθεσης, αλλά θα δραστηριοποιείται σε συνεχή βάση, με συνεχή δραστηριότητα, για την προβολή όλων των Φορέων της Περιφέρειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε χρονικά προηγηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στις 9 Φεβρουαρίου 2017, είχα υποστηρίξει (βλέπετε σχετικό τότε Δελτίο Τύπου) ότι «πρέπει να επιδιωχθεί συνεργασία με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε τεχνικό και λειτουργικό επίπεδο. Και αυτό γιατί η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας διαθέτει πολλά, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχω συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Πρόεδρο της ΔΕΘ, κ. Τζήκα, ο οποίος είναι θετικός και διαθέσιμος να προσφέρει τεχνογνωσία και συνεργασία, είτε ως τεχνικός σύμβουλος είτε/και ως συν-διοργανωτής εκθέσεων, υπό συγκεκριμένους όμως όρους βιωσιμότητας του εγχειρήματος.»

Έκτοτε επανήλθα στο θέμα πολλές φορές, αλλά Κυβερνητική απάντηση, καμία.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2018, κατέθεσα την υπ’ αριθμ. 3722/23.02.2018 Ερώτηση, στην οποία καλούσα τον αρμόδιο Υπουργό να γνωστοποιήσει τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Η Ερώτηση αυτή ουδέποτε απαντήθηκε.

Δυστυχώς βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν την ετήσια προγραμματισμένη περίοδο πραγματοποίησης της Έκθεσης, και η Κυβέρνηση τηρεί, τουλάχιστον δημόσια, «σιγή ιχθύος».

Υπενθυμίζεται ότι η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και η αδιαφορία της Κυβέρνησης και των στελεχών της, είχαν ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί πέρυσι η 51η Έκθεση.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

1ον. Θα πραγματοποιηθεί εφέτος η διοργάνωση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας κατά την ετήσια προγραμματισμένη περίοδο;

2ον. Προτίθεται το Υπουργείο να αξιοποιήσει την τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΠΕΛ που έγινε το 2014, και η οποία προβλέπει διεύρυνση των δραστηριοτήτων και δυνατοτήτων της Έκθεσης;

3ον. Ισχύουν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για διοργάνωση «Διεθνούς Έκθεσης Λαμίας εντός του 2018»;

Προσαρμοσμένη αναζήτηση