Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανώδυνη Αποτρίχωση το καλοκαίρι με Laser Alexandrite

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Μαΐου 2018 08:43 Ανώδυνη Αποτρίχωση το καλοκαίρι με Laser Alexandrite

Του πλαστικού χειρουργού Άκη Καραματσούκη.

Πλησιάζει το Καλοκαίρι και ένα σοβαρό θέμα αισθητικής που απασχολεί γυναίκες και άνδρες είναι η αποτρίχωση. Παλιότερα επικρατούσε η άποψη ότι δεν επιτρέπεται η αποτρίχωση με μέθοδο Laser κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η σημερινή τεχνολογία μας δίνει τη λύση. Το τελευταία νέας γενιάς Laser Alexandrite διαθέτουν ψυκτικούς μηχανισμούς. Η διαδικασία αποτρίχωσης γίνεται ανώδυνα χάρη στη χρήση δροσερού ατμοσφαιρικού αέρα για άμεση αντιστάθμιση της στιγμιαίας αύξησης της θερμοκρασίας.

Ταυτόχρονα μπορούμε να ρυθμίζουμε την διάρκεια του παλμού, δηλαδή τον χρόνο που δρα η ενέργεια στο δέρμα ώστε να είμαστε απόλυτα ασφαλής. Αυτό μας το επιτρέπει η τεχνολογία Burst Mode. Αναλυτικά με την εκπομπή κάθε παλμού, το Laser εκπέμπει αρκετούς υποπαλμούς, με αποτέλεσμα να διατηρείται η θερμοκρασία της επιδερμίδας σε ασφαλή όρια, ανάμεσα στους υποπαλμούς.

Επομένως μπορούμε να δουλέψουμε Laser Alexandrite τους καλοκαιρινούς μήνες ανώδυνα, λαμβάνοντας κάποιες προϋποθέσεις.

Γιατί στο γιατρό;

Οι ενδιαφερόμενοι για αποτρίχωση θα πρέπει να απευθύνονται σε έναν ειδικό Ιατρό (ο Πλαστικός Χειρουργός είναι εξουσιοδοτημένος βάσει νόμου). Οι εφαρμογές πρέπει να εκτελούνται στο Ιατρείο από Ιατρό ή εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με την επίβλεψη του Πλαστικού Χειρουργού. Ο Ιατρός χρειάζεται να διαθέτει μηχάνημα Laser τελευταίας γενιάς πλήρως παραμετροποιήσιμο ώστε να εκτελούνται οι θεραπείες και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι συνεδρίες επίσης πρέπει να πραγματοποιούνται ανώδυνα με την ταυτόχρονη χρήση ψυκτικού μηχανήματος χωρίς ο ασθενής να αισθάνεται δυσφορία. Πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του Laser πρέπει να λαμβάνεται ένα συγκεκριμένο ιατρικό ιστορικό ώστε να εκτελεσθεί η συνεδρία με ασφάλεια. Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που η χρήση  Laser  αποτελεί απόλυτη αντένδειξη. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει το κάθε περιστατικό να αντιμετωπίζεται με προσοχή και υπευθυνότητα έχοντας σα γνώμονα πάνω από όλα την ασφάλεια και την υγεία του ασθενούς.

Γιατί με Laser;

Η χρήση Laser  είναι η πλέον επιστημονικά σωστή, ιατρική μέθοδος αποτρίχωσης, αποτελώντας μονόδρομο για μόνιμο και οριστικό αποτέλεσμα. Η αποτρίχωση με Laser καλύπτει τους περισσότερους φωτότυπους. Γίνεται στα έντριχα σημεία του σώματος (μασχάλη, μπικίνι, πόδια, πρόσωπο κ.λ.π) αρκεί η τρίχα να μην είναι άσπρη.

Γιατί όμως Laser Alexandrite;

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας οι μέθοδοι αποτρίχωσης τελειοποιήθηκαν φτάνοντας στα τελευταίας γενιάς μηχανήματα Laser Alexandrite. Είναι το πλέον ανώδυνο και αποτελεσματικό μηχάνημα ιατρικού τύπου. Προσφέρει μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας μετά από 6 περίπου συνεδρίες με ασφάλεια προκαλώντας εξάχνωση της τρίχας χωρίς να  χρειάζεται την χρήση ξυραφιού τις επόμενες ημέρες. Τα συγκεκριμένα  Laser εκπέμπουν δέσμη φωτός στα 755nm που απορροφάται από την μελανίνη του θυλάκου της τρίχας προκαλώντας επιλεκτική φωτοθερμόλυση, χωρίς να καταστρέφει τους γειτονικούς ιστούς.

Γιατί χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες;

Οι τρίχες είναι εξαρτήματα του δέρματος από κερατίνη και παράγονται από το τριχοθυλάκιο. Αποτελούνται από το ορατό μέρος το στέλεχος και το μη ορατό την ρίζα, η οποία βρίσκεται μέσα τριχοθυλάκιο. Ο κύκλος της ζωής τους χωρίζεται σε 3 περιόδους: αναγενή φάση, καταγενή φάση(2-4 εβδ.) και τελογενή φάση(2-4μήμες). Το Laser καταστρέφει  την τρίχα στο αρχικό  στάδιο της αναγέννησης στοχεύοντας τον θύλακα ο οποίος στην συγκεκριμένη φάση είναι γεμάτος  μελανίνη. Η τρίχα δηλαδή είναι το μέσο με το οποίο μεταφέρεται η ενέργεια του Laser Alexandrite στο όργανο στόχο που είναι το τριχοθυλάκιο. Μόνο όμως ένα ποσοστό της τάξεως των 15-20% βρίσκεται σε αυτήν την φάση. Οι υπόλοιπες τρίχες θα εμφανιστούν ξανά μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες  με μεσοδιαστήματα 30-45 ημερών για να έχουμε ένα καθολικό αποτέλεσμα.

Laser και για Ιατρικούς λόγους;

Το  Laser αποτρίχωσης γίνεται για αισθητικούς και για ιατρικούς λόγους. Κατά τη λήψη του ιατρικού ιστορικού θα πρέπει να γνωρίζουμε τυχόν ορμονικές διαταραχές (π.χ πολυκυστικές ωοθήκες), κληρονομικότητα δασυτριχισμού, δερματικές φλεγμονές κ.α . Σε μη ορμονοεξαρτώμενες περιοχές χρειάζονται 6-8 συνεδρίες για μείωση άνω του 90% , ενώ σε ορμονοεξαρτώμενες περιοχές(π.χ πρόσωπο) ίσως χρειασθούν περισσότερες. Καλό θα είναι να γίνεται ρύθμιση των διαταραχών αυτών έτσι ώστε να έχουμε συντομότερα το επιθυμητό αποτέλεσμα. To Laser εφαρμόζεται επίσης και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως στην εξάλειψη της τριχοφυΐας στην κύστη κόκκυγος καθώς και στις επαναλαμβανόμενες θυλακίτιδες.

Με τον ανδρικό πληθυσμό τι γίνεται;

Η αποτρίχωση δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Άνδρες με έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή της πλάτης και του αυχένα κυρίως, αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα  θυλακίτιδας και κακοσμίας. Το Laser Alexandrite αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση ώστε να μειωθεί αισθητά η τριχοφυΐα και όχι απαραίτητα να εξαφανιστεί.

Άκης Καραματσούκης MD, PhD (c)

πλαστικός χειρουργός